Placuszki cukiniowo-kukurydziane

Zaktualizowany: 2023 8 sierpnia
placuszki cukiniowo-kukurydziane

Przepis na placki cukiniowo-kukurydziane

Jeśli szukacie pomysłu na pyszny i jednocześnie prosty obiad, to ja Wam polecam placuszki cukiniowo-kukurydziane. Te słone placki zawierają w sobie tartą cukinię oraz słodką kukurydzę z puszki. Razem tworzą niezwykle smakowite placuszki, które na pewno zasmakują każdemu!

placki z cukinii i kukurydzy

Placuszki cukiniowo-kukurydziane przepis krok po kroku

Jeśli lubicie placki na słono zrobione z dodatkiem warzyw, to koniecznie zobaczcie ten przepis!

placuszki cukiniowo kukurydziane1

Placuszki cukiniowo-kukurydziane przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne placki z cukinii i kukurydzy na słono.
4.50 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Danie Obiad
Porcje 4 mniejsze porcje
Składniki

składniki na placki z cukinii z kukurydzą

  • 500 g cukinii ( startej ze skórką na grubej tarce)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka kukurydzy (z puszki – 250 ml)
  • 4 jajka (- rozmiar L- roztrzepane)
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 0,5 szklanki żółtego sera (tartego (około 50 g))
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (- ok 120 g)
  • sól i pieprz (do smaku)
Instrukcja
 

Jak zrobić placki z cukinii i kukurydzy

  • Cukinię przełóż do sita, dodaj do niej łyżeczkę soli, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
    500 g cukinii
  • Po tym czasie cukinię mocno odciśnij i przełóż do dużej miski.
  • Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj (wystarczy zrobić to łyżką).
    1 łyżeczka soli, 1 szklanka kukurydzy, 4 jajka, 0,5 łyżeczki bazylii, 0,5 łyżeczki oregano, 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku, 0,5 szklanki żółtego sera, 3/4 szklanki mąki pszennej
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem (ewentualnie dodaj chilli).
    sól i pieprz
  • Smaż placuszki na rozgrzanej patelni – łyżka masy na placek.
  • Placki po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym.
  • Podawaj z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym (moje dzieci jadły je jak placki ziemniaczane – z cukrem i śmietaną).
Prywatne
Słowa kluczowe placki z cukinii, placki z kukurydzą, z cukinią placki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
placuszki cukiniowo-kukurydziane na słono

Placki z cukinii i kukurydzy – uwagi

Placki ziemniaczane to nie jedyne placki idealne na obiad.

Kiedyś dla moich dzieci robiłam placuszki z cukinii na słodko, a dziś chciałam Wam pokazać przepis na placuszki cukiniowo-kukurydziane :)

Placki z cukinią i kukurydzą można usmażyć na patelni z większą ilością tłuszczu (podobnie jak ziemniaczane), albo – jeśli dbacie o linię – podobnie jak pancakes – na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem.

Cukinia sprawia, że placki są delikatne w smaku, więc jeśli lubicie pikantną kuchnię, to dodajcie do nich chilli lub pieprz cayene.

Z podanej porcji otrzymacie około 20 placuszków (o średnicy około 5 cm).

A dla dbających o linię polecam pieczone placki ziemniaczane :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.50 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Przepis znalazłam tutaj.

Polecane przepisy na placki na słono

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na wytrawne placki idealne na obiad albo na przekąskę. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2014 6 sierpnia

Podziel się przepisem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na placki z cukinii i kukurydzy

Dzisiejsze placki cukiniowe to świetny pomysł na lekki  lunch, przekąskę lub kolację. Lekkie warzywne placki pełne są tartej cukinii oraz kukurydzy z puszki. Cukinia dodaje plackom wilgotności i lekkości, a kukurydza słodyczy. Same placki smażymy podobnie jak placki ziemniaczane i podajemy z odrobiną kwaśnej śmietany. Placki z cukinii i kukurydzy smakują wyśmienicie i stanowią fajny letni posiłek. Koniecznie spróbujcie moje placuszki cukiniowo-kukurydziane.

Placki z cukinii i kukurydzy przepis

Zobaczcie mój przepis na placki z cukinią i sprawdźcie jak zrobić placki z kukurydzy idealne na obiad i nie tylko. Możecie do placków dodać trochę ostrej papryki albo chilli aby pokręcić ich smak. Cukinia do placków tarta jest w całości - razem ze skórką. Posólcie ją po utarciu i odstawcie na chwilę, aby puściła sok. Wtedy ją odciśnijcie, aby nie była zbyt wilgotna. Gotowe placki z cukinią podajcie na ciepło. Chociaż ostudzone smakują równie dobrze. Polecam wam również przy okazji mój przepis na placki z dyni - idealne na obiad lub kolację.