Placuszki cukiniowo-kukurydziane

Zaktualizowany: 2023 8 sierpnia
placuszki cukiniowo-kukurydziane

Przepis na placki cukiniowo-kukurydziane

Jeśli szukacie pomysłu na pyszny i jednocześnie prosty obiad, to ja Wam polecam placuszki cukiniowo-kukurydziane. Te słone placki zawierają w sobie tartą cukinię oraz słodką kukurydzę z puszki. Razem tworzą niezwykle smakowite placuszki, które na pewno zasmakują każdemu!

placki z cukinii i kukurydzy

Placuszki cukiniowo-kukurydziane przepis krok po kroku

Jeśli lubicie placki na słono zrobione z dodatkiem warzyw, to koniecznie zobaczcie ten przepis!

placuszki cukiniowo kukurydziane1

Placuszki cukiniowo-kukurydziane przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne placki z cukinii i kukurydzy na słono.
4.50 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Danie Obiad
Porcje 4 mniejsze porcje
Składniki

składniki na placki z cukinii z kukurydzą

  • 500 g cukinii ( startej ze skórką na grubej tarce)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka kukurydzy (z puszki – 250 ml)
  • 4 jajka (- rozmiar L- roztrzepane)
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 0,5 szklanki żółtego sera (tartego (około 50 g))
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (- ok 120 g)
  • sól i pieprz (do smaku)
Instrukcja
 

Jak zrobić placki z cukinii i kukurydzy

  • Cukinię przełóż do sita, dodaj do niej łyżeczkę soli, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
    500 g cukinii
  • Po tym czasie cukinię mocno odciśnij i przełóż do dużej miski.
  • Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj (wystarczy zrobić to łyżką).
    1 łyżeczka soli, 1 szklanka kukurydzy, 4 jajka, 0,5 łyżeczki bazylii, 0,5 łyżeczki oregano, 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku, 0,5 szklanki żółtego sera, 3/4 szklanki mąki pszennej
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem (ewentualnie dodaj chilli).
    sól i pieprz
  • Smaż placuszki na rozgrzanej patelni – łyżka masy na placek.
  • Placki po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym.
  • Podawaj z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym (moje dzieci jadły je jak placki ziemniaczane – z cukrem i śmietaną).
Prywatne
Słowa kluczowe placki z cukinii, placki z kukurydzą, z cukinią placki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
placuszki cukiniowo-kukurydziane na słono

Placki z cukinii i kukurydzy – uwagi

Placki ziemniaczane to nie jedyne placki idealne na obiad.

Kiedyś dla moich dzieci robiłam placuszki z cukinii na słodko, a dziś chciałam Wam pokazać przepis na placuszki cukiniowo-kukurydziane :)

Placki z cukinią i kukurydzą można usmażyć na patelni z większą ilością tłuszczu (podobnie jak ziemniaczane), albo – jeśli dbacie o linię – podobnie jak pancakes – na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem.

Cukinia sprawia, że placki są delikatne w smaku, więc jeśli lubicie pikantną kuchnię, to dodajcie do nich chilli lub pieprz cayene.

Z podanej porcji otrzymacie około 20 placuszków (o średnicy około 5 cm).

A dla dbających o linię polecam pieczone placki ziemniaczane :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.50 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Przepis znalazłam tutaj.

Polecane przepisy na placki na słono

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na wytrawne placki idealne na obiad albo na przekąskę. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2014 6 sierpnia