Popękane ciasteczka czekoladowe

Zaktualizowany: 2024 5 marca
popękane ciasteczka_4

Przepis na popękane ciastka czekoladowe obtaczane w cukrze pudrze

Dziś zapraszam na amerykańskie popękane ciasteczka czekoladowe. Takie ciastka zrobione z czekoladą cudnie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Swoją popękaną skórkę zawdzięczają obtoczeniu ciasteczek w dwóch rodzajach cukru. Koniecznie upieczcie takie ciastka ze swoimi dziećmi!

popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz szybkie i proste ciasteczka a szczególnie takie czekoladowe, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

popC499kane ciasteczka 4

Popękane ciasteczka czekoladowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste ciasteczka czekoladowe obtaczane w cukrze.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 14 minut
30 minut
Czas całkowity 1 hour 14 minut
Składniki

składniki na popękane ciasteczka czekoladowe

  • 250 g czekolady (gorzkiej lub deserowej )
  • 1,5 szklanki mąki (- 225 g)
  • 0,5 szklanki gorzkiego kakao (- 50 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 110 g masła (miękkiego )
  • 1,5 szklanki cukru (- użyłam trzcinowy – 300 g – można dać mniej)
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 80 ml mleka
  • 1 szklanka cukru ((do obtaczania) 200 g)
  • 1 szklanka cukru pudru ((do obtaczania) 150 g)
Instrukcja
 

Krok pierwszy – przygotowanie ciasta na ciasteczka czekoladowe

  • Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Aby czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej nalej do niedużego garnka wodę – tylko na około 2 cm wysokości. Ustaw garnek na kuchence i włącz. U góry garnka połóż miskę odporną na gorąco – może to być np. metalowa miska. Włóż do niej czekoladę i tak grzej całość. Gotująca się woda wytworzy parę, która rozpuści czekoladę. Pamiętaj, że miska z czekoladą, nie może dotykać powierzchni wody! W trakcie możesz przemieszać czekoladę, aby się szybciej rozpuszczała. Rozpuszczoną czekoladę zdejmij z garnka i postaw na blacie, aby lekko przestygła.
    250 g czekolady
  • Miękkie masło przełóż do miski i zmiksuj z cukrem trzcinowym (zamiast cukru trzcinowego możesz też użyć zwykły cukier, albo nawet cukier puder – z nim miksowanie masła będzie dużo szybsze. Jeśli wolisz mniej słodkie ciastka, to nie musisz używać całych 300 g – 200 g (czyli szklanka cukru) też będzie ok, szczególnie, że ciastka są potem jeszcze dodatkowo obtaczane w cukrze.
    110 g masła, 1,5 szklanki cukru
  • Mąkę pszenną (możesz tu użyć typ 450, 500 lub 550) zmieszaj z gorzkim kakao (musi to być takie kakao w proszku, a nie napój kakaowy do picia), proszkiem do pieczenia i solą. Sól dodana do ciasta na ciasteczka bardzo fajnie podkreśla czekoladowy smak, więc nie rezygnuj z tego dodatku!
    1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki gorzkiego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli
  • Do zmiksowanej masy maślanej dodaj ekstrakt z wanilii (jeśli go nie masz, to możesz zrezygnować, albo zastąpić cukrem waniliowym, który dodaj razem z cukrem do miksowania masła) i pojedynczo wbij jajka – ja lubię po każdym jajku dodać od razu łyżkę mąki i dopiero wtedy krótko zmiksować.
    2 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Dodaj do ciasta ostudzoną czekoladę, zmieszaną mąkę oraz mleko – zmiksuj już tylko krótko na niskich obrotach miksera – i tylko do połączenia. Ja nawet przerywam miksowanie, gdy jeszcze widać resztki mąki.
    80 ml mleka
  • Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka (musi nadawać się do formowania w ręku kulek), to dodaj trochę mąki.

Krok drugi – przygotowanie ciasteczek czekoladowych

  • Nabieraj łyżeczką ciasto – u mnie to taka czubata łyżeczka na jedno ciastko,
  • Formuj w dłoni kulki tocząc je między dłońmi.
  • Do dwóch oddzielnych miseczek wsyp zwykły cukier i cukier puder. Najpierw obtocz każdą kulkę w zwykłym cukrze, a następnie w cukrze pudrze.
    1 szklanka cukru, 1 szklanka cukru pudru
  • Układaj obtoczone ciastka czekoladowe na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy między ciastkami. W trakcie pieczenia ciasteczka się lekko rozpłyną.

Krok trzeci – pieczenie popękanych ciasteczek czekoladowych

  • Piecz ciasteczka czekoladowe w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 14 minut – aż się lekko rozpłyną i popękają z wierzchu tworząc charakterystyczną popękaną czekoladowo-białą skorupkę.
  • Po upieczeniu pozwól chwilę ostygnąć ciastkom czekoladowym i po kilku minutach możesz je już podać do zjedzenia. Smacznego!
Prywatne
Słowa kluczowe czekoladowe ciastka bez wałkowania, miękkie ciastka czekoladowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
czekoladowe ciastka bez wałkowania

Pękające ciastka czekoladowe – uwagi

Lubicie czekoladowe ciasteczka? Jeśli tak, to koniecznie upieczcie sobie te popękane ciasteczka czekoladowe. Mocno czekoladowe – pełne czekolady i gorzkiego kakao, miękkie w środku i chrupiące z wierzchu, a do tego ta rewelacyjna popękana skórka. Aby uzyskać ten efekt wystarczy ciasteczka obtoczyć najpierw w cukrze krysztale, a potem w cukrze pudrze. W trakcie pieczenia ciasteczka zaczną się rozpływać i popękają na wierzchu. Koniecznie upieczcie te popękane czekoladowe ciasteczka! Dzieci je pokochają, a dorośli będą walczyć z maluchami o ostatnie ciacho.

Przepis pochodzi z książki „Cookies” Marthy Stewart. Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na ciasteczka z bloga.

szybkie ciastka czekoladowe
popękane ciasteczka_1
popękane ciasteczka czekoladowe

Polecane przepisy na ciasteczka z czekoladą

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasteczka czekoladowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2015 18 września