Proste ciasto z rabarbarem
Przepis na ciasto z rabarbarem – proste i pyszne
Zapraszam dziś na proste i pyszne ciasto rabarbarowe w skandynawskim stylu. Tutaj charakter Skandynawii uwidacznia się w dodanym do ciasta mielonym kardamonie. Jeśli macie w domu mielony kardamon, to koniecznie go użyjcie, bo dodaje on ciastu wyjątkowego smaku!
Spis treści
Przepis na ciasto z rabarbarem krok po kroku
Przygotujcie dziś ze mną pyszne ciasto rabarbarowe z kardamonem. Zasmakuje każdemu!
Proste ciasto z rabarbarem przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 22-24 cm.
Składniki
składniki na ciasto z rabarbarem i kardamonem
- 180 g mąki pszennej (- 1 i 1/4 szklanki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kardamonu (mielonego )
- 1 szczypta soli
- 100 g masła (miękkiego )
- 200 g cukru pudru (- 1 i 1/3 szklanki)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 120 ml mleka
- 150 g rabarbaru (cienkich łodyg )
- 1 łyżka cukru ((do posypania po wierzchu))
- cukier puder (do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z rabarbarem i kardamonem
- Mąkę przesiej przez sito, a następnie wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i kardamonem.180 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka kardamonu, 1 szczypta soli
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę (jeśli składniki nie będą chciały się połączyć, to możesz dodać odrobinę mleka).100 g masła, 200 g cukru pudru
- Dodaj do masła ekstrakt z wanilii oraz jajko – zmiksuj.1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 jajko
- Wyłącz mikser, dodaj do masła mąkę na zmianę z mlekiem i wymieszaj całość łyżką.120 ml mleka
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki (średnica 22-24 cm), na wierzchu ułóż pokrojony w kawałki rabarbar i posyp łyżką cukru.150 g rabarbaru
- Piecz przez 10 minut w 175 stopniach (góra/dół), po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz przez kolejne 40-50 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.cukier puder
Prywatne
Ciasto z rabarbarem i kardamonem – uwagi
Jak tylko w ogródku u mamy, albo w sklepie pojawi się rabarbar, to się rzucam na niego jak dzika :)
Już w dzieciństwie bardzo lubiłam rabarbar (chociaż rzadko używaliśmy go do ciast). Najczęściej jedliśmy łodygi maczając je w cukrze – pycha! Potrafiłyśmy tak siedzieć z siostrą i jeść łodygę za łodygą :)
Teraz już tak nie jem rabarbaru.
Wolę upiec z nim fajne ciasto, albo zrobić lemoniadę rabarbarową, którą uwielbiają moje dzieci.
Co roku przeszukuję również odmęty internetu w poszukiwaniu ciekawych przepisów z wykorzystaniem tego warzywa (tak, tak, rabarbar uznaje się u nas za warzywo :D).
Tym sposobem wypróbowałam ostatnio przepis Lindy Lomelino z bloga Call Me Cupcake na ciasto z rabarbarem.
Ciasto bardzo mi zasmakowało (chyba dzięki sporej ilości kardamonu dodanego do ciasta), więc spieszę się podzielić przepisem :)
Najważniejsze – użyjcie cienkich łodyg rabarbaru (a jeśli macie gruby, to podzielcie go na węższe kawałki) – inaczej rabarbar może opaść na dno (mi go trochę opadło). Ciasto nie będzie wtedy wyglądało tak ładnie jak u Lindy, ale dalej będzie bardzo smaczne.
Jeśli nie macie rabarbaru, albo za nim nie przepadacie, to wykorzystajcie np. truskawki :)
Podaję przepis na formę około 22-25 cm średnicy.
Ps. Rabarbaru nie musicie wcześniej obierać.
Zmieniając jeszcze temat – ostatnio zamieszkała na moim balkonie mała sójka :) Ptaszek wypadł z gniazda, dzieci z okolicy otoczyły go opieką (nawet śpiewali mu kołysanki ;)), na noc ptaszek „wylądował” na balkonie sąsiada (co by go psy i koty nie dopadły), a rano przeniósł się na nasz balkon i tam sobie na razie mieszka :) Troskliwa mamusia donosi mu żuczki, a my podsuwamy ziarenka i płatki owsiane – chyba go upasiemy ;) Poniżej możecie zobaczyć zdjęcie naszego nowego podopiecznego (ps. moja Zośka – czytaj kot – siedzi przed balkonem i żałuje, że nie może się do niego dobrać ;))
A to nasza sójka :)
Polecane przepisy na ciasta z rabarbarem
Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z rabarbarem. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: