Prosty domowy chleb pszenny

Zaktualizowany: 2024 12 lutego
chleb pszenny w garnku

Przepis na prosty domowy chleb pszenny pieczony w garnku

Odkryj prosty przepis na domowy chleb pszenny z chrupiącą skórką, który zachwyci Cię swoim aromatem i smakiem. Ten wypiek to doskonałe połączenie puszystego wnętrza i chrupiącej, złocistej skórki. Wypróbuj ten przepis i ciesz się świeżym, aromatycznym chlebem, który możesz przygotować w zaciszu własnej kuchni!

pszenny chleb na drożdżach

Prosty domowy chleb pszenny przepis krok po kroku

Jeśli lubisz domowe pieczywo świeżo wyjęte z piekarnika a masz mało czasu na jego przygotowanie, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

chleb pszenny w garnku

Prosty domowy chleb pszenny przepis

Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjny, prosty i szybki chleb pszenny na drożdżach, który sprawdzi się idealnie na kanapki.
4.24 z 25 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 hour 45 minut
Porcje 1 bochenek
Składniki

składniki na domowy chleb pszenny

Instrukcja
 

Jak zrobić prosty chleb pszenny na drożdżach

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zalej odrobiną wody – wymieszaj.
    15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
  • W dużej misie umieść obydwie mąki i sól, dodaj rozczyn drożdżowy oraz wodę.
    1,5 szklanki mąki pszennej, 1,5 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 300 ml wody
  • Zagnieć ciasto – ja użyłam miksera z hakiem.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto na wysypany mąką blat i krótko zagnieć.
  • Rękoma spłaszcz ciasto tworząc placek, zwiń podobnie jak roladę.
  • Przełóż chleb na blaszkę.
  • Jeśli masz czas, to możesz jeszcze przykryć chleb i pozwolić mu wyrosnąć przez około 20 minut.
  • Blachę z chlebem wstaw do zimnego! piekarnika – wtedy chleb będzie miał jeszcze chwilę na podrośnięcie (jeśli pieczesz chleb w garnku, to możesz go od razu wstawić do nagrzanego piekarnika – czas pieczenia zostaje bez zmian – wtedy przez 30 minut piecz chleb z przykrywką, potem zdejmij pokrywkę i podpiecz chleb przez kolejne 15 minut).
  • Ustaw temperaturę piekarnika na 190 stopni (tryb góra/dół) i piecz około 40-45 minut – aż chleb będzie rumiany.
  • Po upieczeniu ostudź – najlepiej na kratce.
Prywatne
Słowa kluczowe biały chleb, chleb na drożdżach
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
domowy chleb na drożdżach

Pszenny chleb na drożdżach – uwagi

Szukałam ostatnio przepis na prosty domowy chleb pszenny – do tego szybki, taki co robi się prawie sam. Znalazłam ciekawy przepis u Małgosi i wypróbowałam go ostatnio podczas mojego „słomianego” weekendu. Oryginalnie autorka mówi, że dla tego chleba wystarcza około 20 minut wyrastania i potem można go normalnie piec, ale ja (trochę z zajętości piekarnika, trochę z niepewności) wyrastałam go trochę dłużej. Co jak, co – ale przepis jest godny polecenia. Faktycznie bardzo prosty, szybki, a chlebek jest smaczny – moja córka zaraz po upieczeniu zjadła cztery kanapki – a ona jest raczej nie kanapkowa :)

chleb pszenny pieczony w garnku

Chleb pszenny sprawdzi się znakomicie, gdy macie mało czasu, albo gdy chcecie świeże pieczywo na śniadanie. Do wersji podstawowej możecie dodać ziarenka, wtedy chleb będzie jeszcze smaczniejszy :)

Wypróbujcie również moje inne przepisy na domowe pieczywo.

Ps. Ten chlebek jest tak pyszny i prosty do zrobienia, że piekę go co jakiś czas – w końcu doczekał się też nowych zdjęć :)

Chciałam wam tylko podpowiedzieć, że on się idealnie piecze w garnku. Musicie mieć tylko taki garnek, który można używać  w piekarniku (razem z przykrywką).

Jak upiec chleb w garnku?

Ja garnek smaruję masłem, wysypuję mąką i wkładam chleb. Jak mam czas, to sobie jeszcze chwilę wyrasta pod przykrywką, a jak nie to od razu wstawiam do gorącego piekarnika – 190 stopni – termoobieg. 30 minut piekę z nałożoną przykrywką, po tym czasie pokrywkę zdejmuję i piekę chleb przez jeszcze 15-20 minut – tak aby był ślicznie rumiany :)

prosty chleb pszenny

A tu moje stare zdjęcia – na nich ten chleb jakoś mniej apetycznie wygląda ….

prosty domowy chleb pszenny
prosty chleb pszenny
prosty chleb pszenny
prosty chleb pszenny

Przepis podaję z moimi zmianami.

Polecane przepisy na chleb domowy

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne domowe pieczywo. Na blogu znajdziesz przepisy zarówno na chleby jak i na domowe bułki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2015 20 marca

Podziel się przepisem

39 komentarzy

  1. fd03c0d8b3449e6913c76984eac6797d?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2022 18 stycznia w 12:34- Odpowiedz

    Dzień dobry, mam pytanie odnośnie podwojenia składników, żeby chleb wyszedł większy. Czy czas pieczenia się zmienia?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 18 stycznia w 14:32- Odpowiedz

      Tak, wydłuż czas pieczenia, ale nie dwukrotnie. Tak myślę około 60-70 minut

  2. e915952fc090c27d9fc27215e91e80ca?s=54&d=mm&r=g
    Katarzyna 2021 23 maja w 17:25- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Super chlebuś dzięki za przepis. Nie miałam tych typów mąki więc użyłam typów 550 i oto efekt

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 23 maja w 17:45- Odpowiedz

      Dzięki, Chciałaś wkleić zdjęcie? Coś nie zadziałało ?

  3. 0065fff09c695a1364fd804747dbcd63?s=54&d=mm&r=g
    Urszula 2021 3 marca w 15:13- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Wyszedł super, zamieniłam 1 szklankę na żytnią. Zdjęcie niestety nie chce się załadować.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 3 marca w 15:15- Odpowiedz

      Super, że wyszedł i szkoda, że zdjęcie nie chce się załadować. Masz jakiś komunikat błędu może ?

      • 0065fff09c695a1364fd804747dbcd63?s=54&d=mm&r=g
        Urszula 2021 3 marca w 15:23- Odpowiedz

        Nie, tak jakby przycisk był nieaktywny

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2021 3 marca w 15:43- Odpowiedz

          Kurcze, sprawdzałam na innym komputerze bez logowania i po kliknięciu na znaczek zdjęcia pojawia mi się okno wyboru pliku. Robisz to z kmputera czy telefonu ?

          • 0065fff09c695a1364fd804747dbcd63?s=54&d=mm&r=g
            Urszula 2021 3 marca w 17:27

            robiłam z telefonu, spróbuję zaraz z kompa. No i wchodzi :) . Ale że koniecznie chciałam się pochwalić ;) wcześniej wysłałam Ci na fb

          • 0065fff09c695a1364fd804747dbcd63?s=54&d=mm&r=g
            Urszula 2021 3 marca w 17:29

            5 gwiazdka
            I cały bochen 1,30

          • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
            Beata 2021 3 marca w 18:37

            Super :)

  4. b2c77c594577b23c71b1f2cee40af0a3?s=54&d=mm&r=g
    Beata 2020 19 czerwca w 08:59- Odpowiedz

    Robiłam z mąki 550 i tlko jednego gatunku i też jest dobry. Tylko trzeba dodać trochę więcej wody.

  5. cd7f5a09cf661b9972c357e25029c245?s=54&d=mm&r=g
    Sylwia 2020 16 kwietnia w 20:23- Odpowiedz

    Witam, czy można prosić ilość mąki w gramach?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 16 kwietnia w 21:05- Odpowiedz

      użyj tak 225 g mąki typ 650 i 200 g mąki typ 720

  6. 9ee941aaee7e281fa992228ea818add8?s=54&d=mm&r=g
    Agata 2020 9 kwietnia w 08:25- Odpowiedz

    Chleb przepyszny, domownicy zachwyceni, szczególnie dzieci. Jak to powiedziały moje córki- najlepszy jaki do tej pory zrobiłam. Cieszę sie, że trafiłam na ten przepis.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 9 kwietnia w 08:41- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że chleb zasmakował :)

  7. aebece960fedfad2dce67851c0c2b9bd?s=54&d=mm&r=g
    Wanda 2020 29 marca w 19:06- Odpowiedz

    Co to znaczy maja 650 lub 750?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 29 marca w 20:01- Odpowiedz

      To są typy mąki – mają odpowiednio numerki 650 i 750 – to są tzw. mąki chlebowe.

  8. b018902aa999ce02591c55c39c0176a4?s=54&d=mm&r=g
    Gosia 2020 27 marca w 20:36- Odpowiedz

    Jest! Najsmaczniejszy jaki jadłam. Dziękuję. Jak miło patrzeć na domowników głaszczących się po brzuszkach.

  9. b018902aa999ce02591c55c39c0176a4?s=54&d=mm&r=g
    Gosia 2020 27 marca w 18:28- Odpowiedz

    Ciasto rośnie….

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 27 marca w 18:29- Odpowiedz

      Oho, będzie chlebek :)

  10. 68ad00379cf309b20a17591db7c0147f?s=54&d=mm&r=g
    Maria 2020 21 marca w 15:31- Odpowiedz

    a czy może być inna mąka np.typ 400

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 21 marca w 16:07- Odpowiedz

      na chleb mąka 400 się średnio nadaje. Jest zbyt mocno zmielona. Chleb wyjdzie bardziej bułkowaty. Zalecam co najmniej 650 :)

  11. 326e4894b9e543151c67ba259bba30f8?s=54&d=mm&r=g
    Goda 2019 21 lipca w 21:26- Odpowiedz

    A czy chlebek wyjdzie z drozdzy instant? Jeśli tak to jaka ilość będzie odpowiednia??

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 22 lipca w 18:01- Odpowiedz

      Oczywiście, że wyjdzie. Najlepiej użyć tak 7 g suchych drożdży – zwykle jest to opakowanie.

  12. 0a808a98ec7aea02761639396737cc40?s=54&d=mm&r=g
    Jagoda 2018 16 grudnia w 17:57- Odpowiedz

    Dziękuję za odpowiedź. Ja mam taką około 36cm i chlebek ma malutkue kromki,ale smaku to nie psuje. Jest pyszny

  13. 0a808a98ec7aea02761639396737cc40?s=54&d=mm&r=g
    Jagoda 2018 13 grudnia w 17:38- Odpowiedz

    Jaka musi być długość keksówki,żeby chleb był ładny i wysoki?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 13 grudnia w 17:39- Odpowiedz

      Tak około 30 cm długa

  14. 0a808a98ec7aea02761639396737cc40?s=54&d=mm&r=g
    Jagoda 2018 28 listopada w 08:17- Odpowiedz

    Dziękuję,dzisiaj chyba zrobię oby się udał.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 28 listopada w 12:14- Odpowiedz

      Na pewno :)

  15. 0a808a98ec7aea02761639396737cc40?s=54&d=mm&r=g
    Jagoda 2018 26 listopada w 13:01- Odpowiedz

    Chleb bardzo dobry. Wszyscy chwalili i zajadali się,mimo że kromeczki wyszły raczej malutkie. Chleb był długi,ale nie za wysoki.
    Mam pytanie,czy mogę go upiec w keksówce i jak ją przygotować,żeby chleb nie przywarł?
    Dziękuję za ten przepis

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 26 listopada w 14:18- Odpowiedz

      Pewnie, że możesz go upiec w keksówce. Ja ją zawsze smaruję dokładnie mąką i wysypuję mąką – nigdy nie było problemu z wyjęciem chleba :)

  16. 0a808a98ec7aea02761639396737cc40?s=54&d=mm&r=g
    Jagoda 2018 9 listopada w 09:47- Odpowiedz

    Właśnie piekę chlebek z tego przepisu. Mój pierwszy w życiu. Zobaczymy jak wyjdzie

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 9 listopada w 10:14- Odpowiedz

      Trzymam kciuki! Daj znać :)

  17. 37ba3e89e26f6bb68fed74b13342b9af?s=54&d=mm&r=g
    Smakołyki Asi 2018 18 października w 12:40- Odpowiedz

    Wygląda genialnie :) prawie czuć zapach świeżutkiego chleba ;)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 18 października w 13:40- Odpowiedz

      Czuć aż ślinka leci :)

  18. 0b9a783c74a85e928f9acecda65acce1?s=54&d=mm&r=g
    An etka 2015 20 marca w 13:13- Odpowiedz

    Beatko, przepis tak prosty, że ja, miłośniczka pieczenia chleba i bułek, muszę go wypróbować :). Nie wiem, czy dziś lub jutro, ale już zapisałam i też będę go zajadala :).

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 21 marca w 19:48- Odpowiedz

      Spróbuj koniecznie :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy