Prosty domowy chleb pszenny
Przepis na prosty domowy chleb pszenny pieczony w garnku
Odkryj prosty przepis na domowy chleb pszenny z chrupiącą skórką, który zachwyci Cię swoim aromatem i smakiem. Ten wypiek to doskonałe połączenie puszystego wnętrza i chrupiącej, złocistej skórki. Wypróbuj ten przepis i ciesz się świeżym, aromatycznym chlebem, który możesz przygotować w zaciszu własnej kuchni!
Spis treści
Prosty domowy chleb pszenny przepis krok po kroku
Jeśli lubisz domowe pieczywo świeżo wyjęte z piekarnika a masz mało czasu na jego przygotowanie, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Prosty domowy chleb pszenny przepis
Składniki
składniki na domowy chleb pszenny
- 1,5 szklanki mąki pszennej (typ 650 – 225 g)
- 1,5 szklanki mąki pszennej (typ 750 – 225 g)
- 300 ml wody (letniej )
- 15 g drożdży (świeżych )
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Instrukcja
Jak zrobić prosty chleb pszenny na drożdżach
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zalej odrobiną wody – wymieszaj.15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
- W dużej misie umieść obydwie mąki i sól, dodaj rozczyn drożdżowy oraz wodę.1,5 szklanki mąki pszennej, 1,5 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 300 ml wody
- Zagnieć ciasto – ja użyłam miksera z hakiem.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
- Po tym czasie wyjmij ciasto na wysypany mąką blat i krótko zagnieć.
- Rękoma spłaszcz ciasto tworząc placek, zwiń podobnie jak roladę.
- Przełóż chleb na blaszkę.
- Jeśli masz czas, to możesz jeszcze przykryć chleb i pozwolić mu wyrosnąć przez około 20 minut.
- Blachę z chlebem wstaw do zimnego! piekarnika – wtedy chleb będzie miał jeszcze chwilę na podrośnięcie (jeśli pieczesz chleb w garnku, to możesz go od razu wstawić do nagrzanego piekarnika – czas pieczenia zostaje bez zmian – wtedy przez 30 minut piecz chleb z przykrywką, potem zdejmij pokrywkę i podpiecz chleb przez kolejne 15 minut).
- Ustaw temperaturę piekarnika na 190 stopni (tryb góra/dół) i piecz około 40-45 minut – aż chleb będzie rumiany.
- Po upieczeniu ostudź – najlepiej na kratce.
Prywatne
Pszenny chleb na drożdżach – uwagi
Szukałam ostatnio przepis na prosty domowy chleb pszenny – do tego szybki, taki co robi się prawie sam. Znalazłam ciekawy przepis u Małgosi i wypróbowałam go ostatnio podczas mojego „słomianego” weekendu. Oryginalnie autorka mówi, że dla tego chleba wystarcza około 20 minut wyrastania i potem można go normalnie piec, ale ja (trochę z zajętości piekarnika, trochę z niepewności) wyrastałam go trochę dłużej. Co jak, co – ale przepis jest godny polecenia. Faktycznie bardzo prosty, szybki, a chlebek jest smaczny – moja córka zaraz po upieczeniu zjadła cztery kanapki – a ona jest raczej nie kanapkowa :)
Chleb pszenny sprawdzi się znakomicie, gdy macie mało czasu, albo gdy chcecie świeże pieczywo na śniadanie. Do wersji podstawowej możecie dodać ziarenka, wtedy chleb będzie jeszcze smaczniejszy :)
Wypróbujcie również moje inne przepisy na domowe pieczywo.
Ps. Ten chlebek jest tak pyszny i prosty do zrobienia, że piekę go co jakiś czas – w końcu doczekał się też nowych zdjęć :)
Chciałam wam tylko podpowiedzieć, że on się idealnie piecze w garnku. Musicie mieć tylko taki garnek, który można używać w piekarniku (razem z przykrywką).
Jak upiec chleb w garnku?
Ja garnek smaruję masłem, wysypuję mąką i wkładam chleb. Jak mam czas, to sobie jeszcze chwilę wyrasta pod przykrywką, a jak nie to od razu wstawiam do gorącego piekarnika – 190 stopni – termoobieg. 30 minut piekę z nałożoną przykrywką, po tym czasie pokrywkę zdejmuję i piekę chleb przez jeszcze 15-20 minut – tak aby był ślicznie rumiany :)
A tu moje stare zdjęcia – na nich ten chleb jakoś mniej apetycznie wygląda ….
Przepis podaję z moimi zmianami.
Polecane przepisy na chleb domowy
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne domowe pieczywo. Na blogu znajdziesz przepisy zarówno na chleby jak i na domowe bułki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: