Proziaki – bułeczki na sodzie
Przepis na proziaki, czyli proste bułeczki na sodzie
Zapraszam dziś na tradycyjne bułki smażone na patelni. Takie ekspresowe bułki idealne na śniadanie przygotujesz szybko dzięki przygotowaniu ciasta na sodzie oczyszczonej (prozie) zamiast na drożdżach. Do tego te bułki są smażone na patelni i nie wymagają pieczenia w piekarniku! Spróbuj koniecznie.
Spis treści
Proziaki przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na ekspresowe bułki, które zrobisz nawet bez piekarnika, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Proziaki – bułeczki na sodzie przepis
Składniki
składniki na proziaki
- 250 ml kefiru
- 1 jajko ( – użyłam rozmiar L)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- około 500 g mąki pszennej (+ do podsypywania)
Instrukcja
Jak zrobić proziaki
- W misce umieść kefir i jajko, dodaj sól, sodę oraz połowę mąki.250 ml kefiru, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, około 500 g mąki pszennej, 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Wymieszaj wszystko łyżką lub ręką, dodaj mniej więcej połowę pozostałej mąki i ponownie wymieszaj.
- Wysyp resztę mąki na blat, wyłóż ciasto i zagnieć go tak aby nadawało się do wałkowania – ale nie może być za bardzo gęste, bo bułeczki będą twarde.
- Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 cm.
- Dużą szklanką lub kubkiem wytnij koła, resztę ciasta krótko zagnieć, rozwałkuj i znowu wytnij bułeczki.
- Ułóż je na posypanym mąką blacie.
- Nakryj bułeczki ręcznikiem kuchennym i pozostaw na około 15 minut.
- Na średnim gazie podgrzej suchą! patelnię, nałóż na nią bułeczki – możesz je trochę otrzepać z nadmiaru mąki.
- Smaż pod przykryciem mniej więcej około 5 minut na jedną stronę.
- Po usmażeniu lekko ostudź.
- Podawaj ciepłe :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Co to są proziaki?
Proziaki, to bardzo proste bułeczki pochodzące z Podkarpacia. Ich nazwa pochodzi od „prozy”, czyli sody oczyszczonej. Bułeczki są właśnie robione na sodzie, a nie drożdżach, czy też proszku do pieczenia. Wyjątkowe są również dlatego, że nie piecze się ich w piekarniku, tylko smaży na suchej patelni. Dlatego to świetny przepis na różne awaryjne sytuacje, gdy okazuje się, że w domu nie ma żadnego pieczywa, a domownicy są głodni.
Jak przygotować bułeczki na sodzie – wskazówki
Przygotowanie ciasta, to kilka machnięć łyżką – wystarczy zmieszać w dużej misce mąkę pszenną (może być np. typ 500) z kefirem (możesz go zastąpić maślanką, albo zsiadłym mlekiem), jajkiem (u mnie w rozmiarze L), solą i oczywiście sodą oczyszczoną. Gotowe ciasto lekko rozwałkuj i wytnij szklanką bułeczki, które przykryj ściereczką na około 15 minut odpoczynku i potem możesz smażyć bułeczki. Tym sposobem można mieć rano na śniadanie pyszne i gorące pieczywo.
Jak smażyć bułki proziaki?
Bułki najlepiej smażyć na dużej patelni teflonowej – rozgrzej ją ale nie dodawaj żadnego tłuszczu – powierzchnia ma być sucha. Na rozgrzaną patelnię układaj bułki z sodą, przykryj patelnię pokrywą i smaż kilka minut. Następnie przewróć bułki na drugą stronę, przykryj pokrywką i smaż jeszcze chwilę. Mi smażenie bułeczek zajęło w sumie 10 minut na partię – z przepisu wyszło mi 10 bułeczek i smażyłam je na dużej patelni po 5 sztuk (patelnię przykrywałam szczelną pokrywką).
Z czym podać bułki na sodzie?
Gotowe bułeczki lekko ostudź – kilka – kilkanaście minut wystarczy i można je podać do jedzenia. A do takiej ciepłej bułeczki, to już nawet samo masło wystarczy. Chociaż można oczywiście podać je z wędliną, serem, twarożkiem. Świetnie smakują zarówno ze słonymi jaki i ze słodkimi dodatkami – takimi jak np. konfitura.
Dodam jeszcze, że jedliśmy je jeszcze potem wieczorem, już takie zimne i świetnie smakowały. Ja na pewno jeszcze nie raz będę robić te bułeczki i was też gorąco do tego zachęcam.
Na blogu znajdziecie również wiele innych przepisów na domowe pieczywo – serdecznie zapraszam.
Polecane przepisy na domowe pieczywo
Koniecznie wypróbuj również te przepisy na pyszne domowe pieczywo – zarówno chleby jak i różnego rodzaju bułki. tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Zapraszam dziś na prosty przepis na bułeczki na sodzie. Te bułki są o tyle wyjątkowe, że zrobisz je ekspresowo. Dzięki użyciu sody ciasto na bułki nie musi wyrastać jak przy tradycyjnych bułkach drożdżowych. Do tego tych bułek nie piecze się w piekarniku, tylko smaży na patelni. To pozwala przygotować bułki na śniadanie w jakieś 30-40 minut! Chwila studzenia i ciepłe bułki można podać na stół. Koniecznie zobacz więc mój przepis krok po kroku na bułki proziaki i zobacz jak zrobić bułeczki smażone na patelni. To jest wręcz dziecinnie proste! Zaopatrz się więc w sodę i usmaż bułki dla swoich bliskich. Jeśli do tej pory nie robiłaś/eś bułek z patelni, to koniecznie musisz to nadrobić. Takie tradycyjne podhalańskie bułki z sodą zasmakują każdemu, a do tego nie są trudne do zrobienia. Sodowe bułki smażone na patelni to świetny pomysł na domowe pieczywo w awaryjnej sytuacji.
18 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Proziaki przepis
A czy można zamiast kefiru dodać maślanke?
Można
Dziękuje
Proszę bardzo
Właśnie dałam jedna z maleńka kopka może następnym razem proszek do pieczenia?
Możesz spróbować, tylko proszek do pieczenia jest znacznie słabszy od sody. Wtedy musisz go dać 2-3 łyżeczki
A czy Pani odczuwa smak tej sody ? Bo ja strasznie. Wszystko wyszło super tylko ten smak pójdą na stratę
Już dawno ich nie robiłam, więc nie pamiętam, ale wszystkim smakowały, więc chyba ta soda nam nie przeszkadzała tak bardzo. Może spróbuj dać trochę mniej sody – np. łyżeczkę i wtedy może ten smak nie będzie tak przeszkadzać.
Strasznie czuć soda moje dzieci nie chciały jeść
:( moim dzieciom smakowały, ale wiadomo – dzieci czasami trudno do czegoś przekonać
Bułeczki są przepyszne! Zrobiłam je na próbę, w dobie koronawirusa kiedy to w sklepach drożdże są na wagę złota :D ale na pewno zostaną z nami na dłużej:)
To fakt – bardzo przydatny przepis :)
Robiłam dziś, wyszły pyszne. Myślę, że byłyby dobre też na słodko. Dzięki pozdrawiam
Proszę bardzo Ewa
Nie wpadłabym na to, że można usmażyć sobie rano bułeczki! :) Jestem zachwycona tym pomysłem, z pewnością go wypróbuję! :)
Prawda jak to ułatwia sprawę?
Ciekawe czy wyszłyby z inną mąką np. owianą :)
Trzeba spróbować