Pszenny chleb na zakwasie

Zaktualizowany: 2024 19 lutego
chleb pszenny

Przepis na przepyszny pszenny chleb z chrupiącą skórką

Odkryj mój przepis na pyszny pszenny chleb na zakwasie z chrupiącą skórką! To wyjątkowy wypiek, który zadowoli miłośników tradycyjnego chleba o intensywnym smaku i chrupiącej konsystencji. Dzięki naturalnemu zakwasowi chleb nabiera głębokiego aromatu i zdrowej nuty, a chrupiąca skórka dodaje mu wyjątkowego charakteru. Spróbuj tego prostego przepisu i ciesz się domowym chlebem pełnym smaku i aromatu!

chleb pszenny na zakwasie

Pszenny chleb na zakwasie przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na smakowity chleb przygotowany na zakwasie, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

pszenny chleb na zakwasie 8

Pszenny chleb na zakwasie przepis

Wypieki Beaty
Przepis na smaczny chleb pszenny zrobiony na zakwasie idealny na kanapki.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 5 hours
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 5 hours 45 minut
Danie Chleb
Porcje 1 bochenek
Kalorie 224 kcal
Składniki

składniki na chleb na zakwasie

  • 250 g zakwasu
  • 350 g mąki pszennej (typ 650 (2 i 1/3 szklanki) )
  • około 100 ml wody (letniej )
  • 1,5 łyżeczki soli
Instrukcja
 

Jak zrobić pszenny chleb na zakwasie

  • Umieść w misce wszystkie składniki i wyrób ciasto – ja to robię mikserem z końcówką hakiem.
    250 g zakwasu, 350 g mąki pszennej, około 100 ml wody, 1,5 łyżeczki soli
  • Ciasto ma być gęste – tak aby dało się z niego zrobić bochenek.
  • Ilość wody dodanej do chleba zależy od tego jak gęsty macie zakwas – mój jest taki konsystencji śmietany. Jeśli masz bardzo gęsty zakwas, to będziesz potrzebować trochę więcej wody.
  • Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 2 godziny.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto na blat, lekko rozpłaszcz, a następnie ciasno zwiń formując bochenek.
  • Przełóż chleb na blachę do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny – tak aby podrósł – ten czas będzie zależał od mocy zakwasu.
  • Wyrośnięty chlebek możesz delikatnie naciąć bardzo ostrym nożem.
  • Piekarnik nagrzej do 230 stopni (tryb góra dół), na dole postaw naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
  • Piecz chleb przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz chleb przez kolejne 30 minut.
  • Po upieczeniu chleb wyjmij i poczekaj aż ostygnie.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 224kcalWeglowodany: 40gBiałko: 8gTłuszcz: 2g
Słowa kluczowe chleb na zakwasie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
domowy chleb na zakwasie

Rustykalny chleb na zakwasie – uwagi

Macie ochotę na domowy chleb z mega chrupiącą skórką? Jeśli tak, to bierzcie swój zakwas i do roboty. Dziś mam dla was przepis na pszenny chleb na zakwasie. Nieduży bochenek – taki na szybko do zjedzenia. Robimy go na samym zakwasie, więc wymaga trochę więcej czasu na wyrastanie. Za to robi się mega szybko.

Jeśli nie macie swojego zakwasu, to możecie go zrobić sami – wtedy dobrze jest go przygotować z tydzień wcześniej. Im zakwas jest starszy tym lepiej wyrasta na nim chleb. Taki świeży zakwas będzie miał „mniejszą moc”, więc chleb będzie potrzebował więcej czasu, aby wyrosnąć.

Ale jak już raz zaczniecie robić swój zakwas, to będziecie mogli upiec sobie chleb, kiedy tylko będziecie chcieli :D

Jeśli nie macie zakwasu, a chcecie upiec chleb, to możecie zrobić taki na drożdżach, albo na sodzie.

prosty domowy chleb pszenny
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.67 z 3 ocen
Postaw mi kawę
homemade bread
domowy chleb na zakwasie
domowy chleb pszenny

Polecane przepisy na domowy chleb

Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne domowe chleby pieczone z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.

Opublikowano: 2020 20 kwietnia

Podziel się przepisem

6 komentarzy

  1. be768e3d279fdafd7447b0bade131c22?s=54&d=mm&r=g
    Kinga 2021 19 grudnia w 22:44- Odpowiedz

    Witam. Nacinam chleb jak Pani. Jedyna różnica w chlebie to używam mąki 550 zamiast 650.
    Chleb pęka zamiast w nacięciach u góry to po obwodzie u samego dołu. Przy krojeniu wtedy kromka łamie się na pół. Czy to wina tego że Ciasto zbyt krótko rosło? (prawie 2 h jak w przepisie)(zakwas zytni konsystencji śmietany)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 20 grudnia w 10:20- Odpowiedz

      Może to kwestia mąki, albo piekarnika. Jakby to pieczenie przebiegało zbyt gwałtownie

  2. 35d0aca630cf432277427faacdb9a3df?s=54&d=mm&r=g
    Aneta 2021 14 grudnia w 09:21- Odpowiedz

    Mam pytanie. Czy do ciasta dodać normalnie zakwas? Czy z tego zakwasu zrobić zaczyn?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 14 grudnia w 09:34- Odpowiedz

      Nie, my normalnie dodajemy czysty zakwas do ciasta

  3. 93e72c7b0f36d18408369b382ab8ea2d?s=54&d=mm&r=g
    Małgosia 2020 27 października w 00:50- Odpowiedz

    A mam pytanie w związku z tymi grzałkami w piekarniku. Jeśli nie mam grzania góra dół tylko taki gazowy zwykły to czy temperatura lub czas pieczenia jakoś się powinno zmienić? Nie ukrywam że jest to nie pierwszy raz gdy przepis mam tylko z tymi grzalkami przez co wypieki nie do końca wychodzą takie jak powinny. Szczególnie jeśli chodzi o bułki i muffinki

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 27 października w 12:34- Odpowiedz

      Na pewno będziesz musiała piec chleb trochę inaczej, najlepiej znasz swój piekarnik, więc tutaj musisz polegać na swoim osądzie. Piekarniki gazowe grzeją głównie od dołu, więc możesz chleb piec trochę wyżej, aby się nie spiekł za mocno z dołu.

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy