Puszysta szarlotka
Przepis na prostą puszystą szarlotkę
Przygotujcie razem ze mną pyszną i prostą szarlotkę pełną dużych kawałków jabłka zatopionych w lekkim ucieranym cieście o lekko cytrynowym aromacie. Takie cytrynowe ciasto z jabłkami doskonale smakuje z kubkiem gorącej herbaty albo kawy. Puszyste ciasto jest miękkie i długo zachowuje świeżość. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Puszysta szarlotka przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie i puszyste ciasta, a do tego uwielbiasz ciasta z jabłkami, to koniecznie upiecz to ciasto.
Puszysta szarlotka przepis
Wyposażenie
- Przepis na tortownicę o wielkości 22 cm.
Składniki
składniki na jabłka do szarlotki
- ok 650 g jabłek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- sok z połowy cytryny
składniki na puszyste ciasto do szarlotki
- 160 g masła (miękkiego )
- 130 g cukru (- niepełne 3/4 szklanki)
- skórka z cytryny
- 4 białka (z jajek rozmiar L)
- 4 żółtka
- 100 g mąki pszennej (2/3 szklanki)
- 100 g mąki ziemniaczanej (niecałe 2/3 szklanki)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Instrukcja
Jak zrobić jabłka do puszystej szarlotki
- Owoce obierz, przekrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę.ok 650 g jabłek
- Sok z cytryny dodaj do jabłek i przemieszaj całość.sok z połowy cytryny
- Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj jabłka i cukier – przesmaż jabłka aż lekko zmiękną, ale się nie rozpadną – ostudź.ok 650 g jabłek, 1 łyżka masła, 2 łyżki cukru trzcinowego
Jak zrobić ucierane ciasto do puszystej szarlotki
- Masło utrzyj z cukrem i skórką z cytryny na puszystą masę.160 g masła, 130 g cukru, skórka z cytryny
- Obydwie mąki i proszek do pieczenia przesiej przez sitko.100 g mąki pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do masy maślanej dodaj żółtka i krótko zmiksuj.4 żółtka
- Dodaj porcjami zmieszane mąki i delikatnie połącz – nie miksuj za długo.
- Białka ubij aż będą sztywne, dodaj połowę do ciasta i delikatnie wymieszaj, dodaj resztę białek i delikatnie wymieszaj łyżką.4 białka
- Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Na dno wyłóż mniej więcej połowę ciasta, na wierzch wyłóż jabłka, a na nie resztę ciasta, które delikatnie rozsmaruj.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40-45 minut – po upieczeniu ostudź.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ucierana szarlotka z jabłkami – uwagi
Puszysta szarlotka wjechała na stół, więc to oznacza nadchodzącą jesień – przynajmniej u mnie :)
Czy wy też tak macie, że właśnie jesienią najchętniej jecie i robicie ciasta z jabłkami?
Inne owoce odeszły w zapomnienie, a sezon na pyszne, polskie jabłka właśnie rozkwita w najlepsze.
Dziś mam dla was delikatną, maślano-cytrynową w smaku szarlotkę z krótko smażonymi jabłkami – jabłka są w dużych kawałkach, więc fajnie je czuć w cieście.
Ciasto jest na tyle uniwersalne, że potem możecie je robić z dowolnymi owocami – spróbujcie ze śliwkami albo brzoskwiniami – a zimą możecie wykorzystać nawet owoce w puszce.
Podaję wam przepis na tortownicę o średnicy około 22 cm.
Zapraszam również na szarlotkę cytrynową, szarlotkę sypaną (super łatwą), albo na irlandzkie ciasto z jabłkami.
Przepis znalazłam na Kwestia smaku – podaję moją zmienią wersję.
Polecane przepisy na szarlotkę
Wypróbujcie również inne moje przepisy na idealne szarlotki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
9 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Witam,zachęcona opiniami zrobiłam ciasto, ale jestem pełna niepokoju gdyż przed dodaniem ubitych białek ciasto miałam bardzo ścisłe ,teraz się piecze zobaczymy
Ciasto jest gęste przed pieczeniem, daj znać jak wyszło :)
Zrobiłam dziś to ciasto ,zwiększyła ilość produktów….wyszło obłędnie ☺️pyszne
Ciasto wyszło PYSZNE! Robiłam w tortownicy 24 cm, ilości składników nie zmieniałam, oprócz cukru, którego dodałam 100g, a nie 130. Pychotka
Wczoraj zrobiłam to ciasta, wyszło pyszne! Mam 2 pytania : jak zwiększyć proporcje na blaszkę 25 cm i czy mogę zmniejszyć ilość cukru o połowę?
Będę wdzięczna za odpowiedź!
Hej.
Jeżeli chodzi o cukier, to możesz oczywiście zmniejszyć ilość (szczególnie jak masz bardzo słodkie jabłka) :)
aby przeliczyć proporcje użyj tego: https://wypiekibeaty.com.pl/przelicznik-foremek/. Podajesz foremkę z przepisu oraz swoją i dostajesz mnożnik do składników :)
Zdecydowanie jesienią mamy największą ochotę na ciasta z dynią, jabłkami i śliwkami :D
To tak jak ja :)
:D