Puszysty piernik z melasą

Zaktualizowany: 2023 20 listopada
puszysty piernik z melasą

Przepis na puszysty piernik z melasą idealny na święta

Jeśli macie w domu melasę, to na święta przygotujcie idealny lekki piernik z kremem z białej czekolady. To ciasto jest bardzo szybkie i proste do zrobienia i nie wymaga dojrzewania. Do tego melasa zapewnia mu piękny lekko czekoladowy kolor oraz niezwykły smak. Piernik dzięki niej jest puszysty i długo zachowuje świeżość. Gorąco polecam na Boże Narodzenie i nie tylko.

piernik z melasą i kremem z białej czekolady

Puszysty piernik z melasą przepis krok po kroku

Jeśli lubisz miękkie i puszyste ciasta o korzennym aromacie, to koniecznie wypróbuj ten przepis na świąteczne ciasto.

puszysty piernik z melasą

Puszysty piernik z melasą przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na prosty, puszysty i wilgotny piernik upieczony na melasie i posmarowany kremem z mascarpone i białej czekolady.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 1 hour 5 minut
Porcje 12
Kalorie 338 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę 22-23 cm średnicy.
Składniki

składniki na puszysty piernik:

składniki na krem z białej czekolady:

Instrukcja
 

Jak zrobić miękki i puszysty piernik:

  • W dużej misce wymieszaj razem mąkę, sól, sodę i przyprawę do piernika.
    250 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 szczypta soli, 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Melasę zalej ciepłą wodą i dokładnie wymieszaj.
    180 ml melasy, 180 ml wody
  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
    115 g masła, 70 g cukru trzcinowego
  • Dodaj jajko i do masy maślanej i krótko zmiksuj.
    1 jajko
  • Dodaj do masy część mąki – zmiksuj.
  • Wlej melasę z wodą, dodaj część mąki i zmiksuj.
  • Dodaj resztę mąki i krótko zmiksuj – nie miksuj za długo.
  • Przelej ciasto do formy o wielkości około 22-23 cm średnicy.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 35 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Jak zrobić krem z białej czekolady do piernika

  • Serek mascarpone krótko zmiksuj.
    250 g mascarpone
  • Dodaj do niego rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę – zmiksuj do połączenia składników.
    100 czekolady
  • Nałóż krem na piernik.
  • Możesz dodatkowo udekorować wierzch ciasta wg uznania.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 338kcalWeglowodany: 36gBiałko: 4gTłuszcz: 20.3gBłonnik: 0.5g
Słowa kluczowe miękki piernik, szybki piernik
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
piernik na boże narodzenie

Miękki piernik na święta – uwagi

Puszysty piernik z melasą możecie zrobić na ostatnią chwilę, a i tak zachwycicie nim domowników. W przeciwieństwie do piernika staropolskiego ciasto robi się bardzo szybko, łatwo i przyjemnie, a do tego można go jeść już od razu po upieczeniu i ostudzeniu. Nie używamy do niego kakao ani czekolady, a piękny brązowy kolor nadaje mu melasa.

ekspresowy miękki i puszysty piernik na boże narodzenie

Co to jest melasa?

Melasa to ciemnobrązowy, prawie czarny, syrop powstający w trakcie produkcji cukru – ja kupiłam melasę trzcinową, która powstała podczas robienia cukru trzcinowego. Syrop jest jak już wspomniałam bardzo ciemny, słodki, a jednocześnie „esencjonalny” – jakby kawowy. Dodany do ciast dodaje im słodyczy i wilgotności. Melasę możecie kupić w dobrych sklepach, a na pewno dostaniecie ją w sklepach internetowych – ja swoją kupiłam na allegro. Jeśli macie jak, to koniecznie ją kupcie.

Jeśli jednak czasu już nie macie, święta już „za rogiem”, to zamiast melasy użyjcie płynny miód, a do mąki dodajcie łyżkę gorzkiego kakao. Ciasto będzie smakowało inaczej – bez tego cięższego, dymnego aromatu melasy, ale powinno być smaczne. Koniecznie też przygotujcie sobie do tego puszystego piernika domową przyprawę do piernika :) Musicie też zrobić do tego piernika krem z mascarpone i białej czekolady – ja osobiście uwielbiam to połączenie, a na tym cieście smakuje wręcz rewelacyjnie.

Pod przepisem znajdziecie także filmik z przygotowań ciasta.

ciasto piernikowe z melasą
Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę
miękki i prosty piernik na boże narodzenie
szybki piernik mięciutki i delikatny
puszysty piernik z melasą

Przepis znalazłam tutaj – podaję z moimi zmianami.

Polecane przepisy na wypieki z przyprawą do piernika

Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne pierniki, pierniczki i babeczki piernikowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2017 11 grudnia

Podziel się przepisem

2 komentarze

  1. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2017 11 grudnia w 11:24- Odpowiedz

    Ogólnie to bardzo lubimy smak melasy karobowej :D Uważamy, że świetnie sprawdza się do ciast kakaowych czy piernikowych :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 12 grudnia w 15:22- Odpowiedz

      Do pierników jest rewelacyjna, ale również świetnie pasuje do chleba :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Puszysty piernik z melasą przepis

Macie ochotę na piernika ale macie mało czasu, albo przeszkadza wam, że często wychodzi suchy i twardy? Jeśli tak, to zróbcie ten miękki piernik z melasą. Ciasto jest fajnie puszyste i miękkie, do tego długo zachowuje świeżość. Krem z białej czekolady i serka mascarpone idealnie współgra z piernikowym ciastem i doskonale go uzupełnia. Spróbujcie koniecznie. Do przygotowania ciasta piernikowego będziecie potrzebować melasę. Warto ją kupić przed okresem świątecznym, bo może się wam przydać nie raz! Druga sprawa przyprawa do piernika. Gorąco polecam wam przygotować domową przyprawę do piernika. Jest ona o niebo lepsza od tych sprzedawanych w sklepach.

Jak zrobić miękki piernik?

Zobaczcie mój dokładny przepis na piernik i upieczcie puszysty piernik z melasą. Miękki piernik z melasą i kremem czekoladowym zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Do tego to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto, więc każdy sobie z nim poradzi. Spróbujcie koniecznie i zobaczcie również inne moje przepisy na Boże Narodzenie.