Puszysty piernik z melasą
Przepis na puszysty piernik z melasą idealny na święta
Jeśli macie w domu melasę, to na święta przygotujcie idealny lekki piernik z kremem z białej czekolady. To ciasto jest bardzo szybkie i proste do zrobienia i nie wymaga dojrzewania. Do tego melasa zapewnia mu piękny lekko czekoladowy kolor oraz niezwykły smak. Piernik dzięki niej jest puszysty i długo zachowuje świeżość. Gorąco polecam na Boże Narodzenie i nie tylko.
Spis treści
Puszysty piernik z melasą przepis krok po kroku
Jeśli lubisz miękkie i puszyste ciasta o korzennym aromacie, to koniecznie wypróbuj ten przepis na świąteczne ciasto.
Puszysty piernik z melasą przepis z filmem
Wyposażenie
- Przepis na formę 22-23 cm średnicy.
Składniki
składniki na puszysty piernik:
- 250 g mąki pszennej ((1 i 2/3 szklanki) )
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 szczypta soli
- 180 ml melasy ((3/4 szklanki) )
- 180 ml wody (ciepłej )
- 115 g masła (miękkiego )
- 70 g cukru trzcinowego (- 1/3 szklanki)
- 1 jajko ( rozmiar L)
składniki na krem z białej czekolady:
- 250 g mascarpone
- 100 czekolady (białej )
Instrukcja
Jak zrobić miękki i puszysty piernik:
- W dużej misce wymieszaj razem mąkę, sól, sodę i przyprawę do piernika.250 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 szczypta soli, 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- Melasę zalej ciepłą wodą i dokładnie wymieszaj.180 ml melasy, 180 ml wody
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.115 g masła, 70 g cukru trzcinowego
- Dodaj jajko i do masy maślanej i krótko zmiksuj.1 jajko
- Dodaj do masy część mąki – zmiksuj.
- Wlej melasę z wodą, dodaj część mąki i zmiksuj.
- Dodaj resztę mąki i krótko zmiksuj – nie miksuj za długo.
- Przelej ciasto do formy o wielkości około 22-23 cm średnicy.
- Piecz w 180 stopniach przez około 35 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić krem z białej czekolady do piernika
- Serek mascarpone krótko zmiksuj.250 g mascarpone
- Dodaj do niego rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę – zmiksuj do połączenia składników.100 czekolady
- Nałóż krem na piernik.
- Możesz dodatkowo udekorować wierzch ciasta wg uznania.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Miękki piernik na święta – uwagi
Puszysty piernik z melasą możecie zrobić na ostatnią chwilę, a i tak zachwycicie nim domowników. W przeciwieństwie do piernika staropolskiego ciasto robi się bardzo szybko, łatwo i przyjemnie, a do tego można go jeść już od razu po upieczeniu i ostudzeniu. Nie używamy do niego kakao ani czekolady, a piękny brązowy kolor nadaje mu melasa.
Co to jest melasa?
Melasa to ciemnobrązowy, prawie czarny, syrop powstający w trakcie produkcji cukru – ja kupiłam melasę trzcinową, która powstała podczas robienia cukru trzcinowego. Syrop jest jak już wspomniałam bardzo ciemny, słodki, a jednocześnie „esencjonalny” – jakby kawowy. Dodany do ciast dodaje im słodyczy i wilgotności. Melasę możecie kupić w dobrych sklepach, a na pewno dostaniecie ją w sklepach internetowych – ja swoją kupiłam na allegro. Jeśli macie jak, to koniecznie ją kupcie.
Jeśli jednak czasu już nie macie, święta już „za rogiem”, to zamiast melasy użyjcie płynny miód, a do mąki dodajcie łyżkę gorzkiego kakao. Ciasto będzie smakowało inaczej – bez tego cięższego, dymnego aromatu melasy, ale powinno być smaczne. Koniecznie też przygotujcie sobie do tego puszystego piernika domową przyprawę do piernika :) Musicie też zrobić do tego piernika krem z mascarpone i białej czekolady – ja osobiście uwielbiam to połączenie, a na tym cieście smakuje wręcz rewelacyjnie.
Pod przepisem znajdziecie także filmik z przygotowań ciasta.
Przepis znalazłam tutaj – podaję z moimi zmianami.
Polecane przepisy na wypieki z przyprawą do piernika
Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne pierniki, pierniczki i babeczki piernikowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
2 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Ogólnie to bardzo lubimy smak melasy karobowej :D Uważamy, że świetnie sprawdza się do ciast kakaowych czy piernikowych :)
Do pierników jest rewelacyjna, ale również świetnie pasuje do chleba :)