Puszysty piernik z melasą

Zaktualizowany: 2023 20 listopada
puszysty piernik z melasą

Przepis na puszysty piernik z melasą idealny na święta

Jeśli macie w domu melasę, to na święta przygotujcie idealny lekki piernik z kremem z białej czekolady. To ciasto jest bardzo szybkie i proste do zrobienia i nie wymaga dojrzewania. Do tego melasa zapewnia mu piękny lekko czekoladowy kolor oraz niezwykły smak. Piernik dzięki niej jest puszysty i długo zachowuje świeżość. Gorąco polecam na Boże Narodzenie i nie tylko.

piernik z melasą i kremem z białej czekolady

Puszysty piernik z melasą przepis krok po kroku

Jeśli lubisz miękkie i puszyste ciasta o korzennym aromacie, to koniecznie wypróbuj ten przepis na świąteczne ciasto.

puszysty piernik z melasą

Puszysty piernik z melasą przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na prosty, puszysty i wilgotny piernik upieczony na melasie i posmarowany kremem z mascarpone i białej czekolady.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 1 hour 5 minut
Porcje 12
Kalorie 338 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę 22-23 cm średnicy.
Składniki

składniki na puszysty piernik:

składniki na krem z białej czekolady:

Instrukcja
 

Jak zrobić miękki i puszysty piernik:

  • W dużej misce wymieszaj razem mąkę, sól, sodę i przyprawę do piernika.
    250 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 szczypta soli, 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Melasę zalej ciepłą wodą i dokładnie wymieszaj.
    180 ml melasy, 180 ml wody
  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
    115 g masła, 70 g cukru trzcinowego
  • Dodaj jajko i do masy maślanej i krótko zmiksuj.
    1 jajko
  • Dodaj do masy część mąki – zmiksuj.
  • Wlej melasę z wodą, dodaj część mąki i zmiksuj.
  • Dodaj resztę mąki i krótko zmiksuj – nie miksuj za długo.
  • Przelej ciasto do formy o wielkości około 22-23 cm średnicy.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 35 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Jak zrobić krem z białej czekolady do piernika

  • Serek mascarpone krótko zmiksuj.
    250 g mascarpone
  • Dodaj do niego rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę – zmiksuj do połączenia składników.
    100 czekolady
  • Nałóż krem na piernik.
  • Możesz dodatkowo udekorować wierzch ciasta wg uznania.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 338kcalWeglowodany: 36gBiałko: 4gTłuszcz: 20.3gBłonnik: 0.5g
Słowa kluczowe miękki piernik, szybki piernik
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
piernik na boże narodzenie

Miękki piernik na święta – uwagi

Puszysty piernik z melasą możecie zrobić na ostatnią chwilę, a i tak zachwycicie nim domowników. W przeciwieństwie do piernika staropolskiego ciasto robi się bardzo szybko, łatwo i przyjemnie, a do tego można go jeść już od razu po upieczeniu i ostudzeniu. Nie używamy do niego kakao ani czekolady, a piękny brązowy kolor nadaje mu melasa.

ekspresowy miękki i puszysty piernik na boże narodzenie

Co to jest melasa?

Melasa to ciemnobrązowy, prawie czarny, syrop powstający w trakcie produkcji cukru – ja kupiłam melasę trzcinową, która powstała podczas robienia cukru trzcinowego. Syrop jest jak już wspomniałam bardzo ciemny, słodki, a jednocześnie „esencjonalny” – jakby kawowy. Dodany do ciast dodaje im słodyczy i wilgotności. Melasę możecie kupić w dobrych sklepach, a na pewno dostaniecie ją w sklepach internetowych – ja swoją kupiłam na allegro. Jeśli macie jak, to koniecznie ją kupcie.

Jeśli jednak czasu już nie macie, święta już „za rogiem”, to zamiast melasy użyjcie płynny miód, a do mąki dodajcie łyżkę gorzkiego kakao. Ciasto będzie smakowało inaczej – bez tego cięższego, dymnego aromatu melasy, ale powinno być smaczne. Koniecznie też przygotujcie sobie do tego puszystego piernika domową przyprawę do piernika :) Musicie też zrobić do tego piernika krem z mascarpone i białej czekolady – ja osobiście uwielbiam to połączenie, a na tym cieście smakuje wręcz rewelacyjnie.

Pod przepisem znajdziecie także filmik z przygotowań ciasta.

ciasto piernikowe z melasą
Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę
miękki i prosty piernik na boże narodzenie
szybki piernik mięciutki i delikatny
puszysty piernik z melasą

Przepis znalazłam tutaj – podaję z moimi zmianami.

Polecane przepisy na wypieki z przyprawą do piernika

Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne pierniki, pierniczki i babeczki piernikowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2017 11 grudnia

Podziel się przepisem

2 komentarze

  1. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2017 11 grudnia w 11:24- Odpowiedz

    Ogólnie to bardzo lubimy smak melasy karobowej :D Uważamy, że świetnie sprawdza się do ciast kakaowych czy piernikowych :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 12 grudnia w 15:22- Odpowiedz

      Do pierników jest rewelacyjna, ale również świetnie pasuje do chleba :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy