Rabarbarowa tarta tatin

Zaktualizowany: 2023 29 maja
rabarbarowa tarta tatin1

Przepis na odwróconą tartę tatin z rabarbarem

Ta rabarbarowa tarta tatin to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatne i kruche ciasto połączone z kwaśnym, karmelizowanym rabarbarem tworzy doskonałe połączenie smaków. Tarta tatin z rabarbarem to idealny wybór na wyjątkową okazję lub jako pyszny deser po obiedzie. Spróbujcie koniecznie!

rabarbarowa tarta tatin3

Rabarbarowa tarta tatin przepis krok po kroku

Jeśli lubicie ciasta z rabarbarem, to koniecznie zróbcie tą wersję kruchej tarty z karmelizowanym rabarbarem.

rabarbarowa tarta tatin4

Rabarbarowa tarta tatin przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną odwróconą tartę tatin z karmelizowanym rabarbarem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
1 day 6 hours
Czas całkowity 1 day 7 hours
Porcje 15
Wyposażenie
  • Szczelna foremka do pieczenia o średnicy około 26-30 cm.
Składniki

składniki na nadzienie z rabarbaru

składniki na ciasto do tarty tatin

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła ( lub margaryny)
  • 1 żółtko (z jajka rozmiar L)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kwaśna śmietana (lub zimna woda – tylko aby zagnieść ciasto – około 2 łyżki)
Instrukcja
 

Jak zrobić karmelizowany rabarbar do tarty tatin

  • Rabarbar potnij na dłuższe – około 5-cio centymetrowe kawałki.
    około 5 łodyg rabarbaru
  • Masło rozpuść, dodaj do niego cukier i pozwól się mu lekko rozpuścić.
    80 g masła, 4-6 łyżek cukru
  • Dodaj rabarbar i krótko podduś go w maśle, zamieszaj, aby obkleił się cukrem i masłem – nie duś go zbyt długo, aby się nie rozpadł.

Jak zrobić ciasto do tarty tatin

  • Z podanych składników szybko zagnieć ciasto – najlepiej posiekaj składniki nożem dopóki masło nie będzie podzielone na małe kawałeczki i wtedy szybko zagnieć (jeśli ciasto jest za suche można dodać trochę śmietany lub zimnej wody- ja potrzebowałam 2 łyżki, zanim ciasto dało się zagnieść).
    250 g mąki pszennej, 125 g masła, 1 żółtko, 2 łyżki cukru pudru, 1 szczypta soli, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, kwaśna śmietana
  • Uformuj w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na około pół godziny.
  • Boki foremki do tarty (szczelnej!) wysmaruj tłuszczem i lekko wysyp mąką lub bułką tartą.
  • Dno możesz wysypać odrobiną cukru.
  • Wyłóż rabarbar na dno foremki.
  • Ciasto rozwałkuj i nałóż go na wierzch rabarbaru, brzegi ostrożnie włóż do środka foremki (tak aby utworzyć boki tarty).
  • Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut.
  • Po upieczeniu lekko przestudź, a następnie ostrożnie przełóż na talerz, tak aby kruche ciasto znalazło się na spodzie.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z rabarbarem, tarta z rabarbarem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Odwrócona tarta z rabarbarem – uwagi

Robiłam wcześniej tartę tatin z jabłkami i ze śliwkami, a teraz w moim piekarniku powstała tarta tatin z rabarbarem :)

Z rabarbarem trzeba się tutaj delikatnie obchodzić, aby się za bardzo nie rozpadł – wtedy możecie mieć problemy z jej wyjęciem z foremki (wiem, o czym mówię, bo to moje drugie podejście do tej tarty – pierwsza wyszła mi w dwóch częściach – ciasto i rabarbar oddzielnie).

Za to walory smakowe wynagradzają wszystko – lekko karmelowy, kwaskowaty rabarbar, do tego delikatne kruche ciasto – mniam.

A z dodatkiem bitej śmietany – boska :)

Ja sobie zrobiłam ją w miniwersji, ale przepis podaję na dużą foremkę – taką około 30 cm.

Zobaczcie również inne moje przepisy na tarty.


rabarbarowa tarta tatin2
rabarbarowa tarta tatin zbiorowe

Polecane przepisy na ciasta z rabarbarem

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta z rabarbarem. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2014 12 maja