Rabarbarowy curd
Przepis na rabarbarowy krem do deserów i ciast
Rabarbarowy curd to doskonały dodatek do deserów i ciast. Jest kremowy i aksamitny, przygotowany z użyciem jajek i masła, co nadaje mu bogatego smaku i konsystencji. Dodaj niezwykły smak i teksturę swoim wypiekom dzięki temu przepisowi na rabarbarowy krem. Ja swój krem wykorzystałam między innymi do nadziania ptysi, a także do sernikowego musu z rabarbarem (obydwa przepisy znajdziecie na blogu). A Wy do czego byście użyli ten krem z rabarbaru?
Spis treści
Rabarbarowy curd przepis krok po kroku
W sezonie na rabarbar warto wykorzystać go do różnych słodkich wypieków. Ale zamiast dodawać pokrojony rabarbar możecie zrobić z niego aksamitny krem i użyć go do deserów i ciast.
Rabarbarowy curd przepis
Składniki
składniki na rabarbarowy curd
- 2 jajka (u mnie rozmiar L)
- 200 g cukru (- podzielonego na dwie porcje po 150 i 50 g)
- około 250 g rabarbaru ((mniej więcej 4 krótsze łodygi))
- 1/4 szklanki wody (- 60 ml)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 60 g masła (miękkiego )
Instrukcja
Jak zrobić krem rabarbarowy curd
- Rabarbar umyj, a następnie pokrój w kostkę.około 250 g rabarbaru
- Przełóż go do rondla, dodaj wodę, sok z cytryny oraz 50 g cukru – zagotuj aż rabarbar mocno zmięknie i się rozpadnie – możesz dodatkowo całość zmiksować, aby krem miał gładszą konsystencję.1/4 szklanki wody, 2 łyżki soku z cytryny, 200 g cukru
- W tym czasie jajka utrzyj z resztą cukru na puszystą białą masę.2 jajka
- Dodaj do jajek gorący rabarbar – po trochu i krótko zmieszaj.
- Przełóż całość ponownie do garnka i gotuj na średnim ogniu, aż krem zgęstnieje.
- Na koniec dodaj do kremu masło i dokładnie wymieszaj.60 g masła
- Przełóż krem do słoiczków i schłodź w lodówce.
Prywatne
Aksamitny krem z rabarbaru – uwagi
O rajuniu jaki ten rabarbarowy krem jest pyszny :D
Jadłam i robiłam już cytrynowy curd, ananasowy curd i pomarańczowy.
Myślałam, że ananasowy curd jest najlepszy na świecie, ale teraz już nie jestem tego taka pewna.
Ten krem rabarbarowy jest dla mnie idealny – nie za słodki, nie za kwaśny, o świetnej konsystencji.
Ja go podjadałam łyżeczką prosto ze słoika.
Mój mąż nie podziela aż tak bardzo mojego zachwytu nad tym kremem, ale on nie podziela również mojej miłości do rabarbaru – nie zna się chłop i już ;)
Ja rabarbar uwielbiam miłością niezmienną od lat dzieciństwa (pewnie dlatego, że wtedy jeszcze nie widziałam, że to warzywo ;)) i uwielbiam wykorzystywać go w słodkich wypiekach i deserach.
Ten rabarbarowy curd możecie wykorzystać podobnie jak dżem – do naleśników, placuszków, czy gofrów.
Możecie go nałożyć na pavlovą, albo zjeść sam :)
Ja go wykorzystałam do przygotowania musu rabarbarowego.
Polecane przepisy na ciasta z rabarbarem
Wszystkich wielbicieli ciast z rabarbaru zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów, gdzie możecie wykorzystać rabarbar. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Przepis znalazłam tutaj.