Racuchy z bananami i jabłkami

Zaktualizowany: 2023 26 lipca
racuchy z bananami i jabłkami

Przepis na drożdżowe racuchy z jabłkami i bananami

Zapraszam na idealne drożdżowe racuchy z bananami i jabłkami. Banany dodane do ciasta nadają racuszkom fajnego słodkiego smaku, a jabłka wnoszą powiew tradycji. Takie racuszki z pewnością zasmakują wszystkim dzieciom, ale również dorosłym. Spróbujcie koniecznie!

racuchy z bananami

Racuchy z bananami i jabłkami przepis krok po kroku

Jeśli lubicie drożdżowe racuchy z jabłkiem, to koniecznie wypróbujcie tą wersję z dodanym jeszcze do ciasta pokrojonym bananem – to połączenie jest zachwycające!

racuchy z bananami 7

Racuchy z bananami i jabłkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne drożdżowe racuszki z kawałkami bananów i jabłka – idealne dla dzieci.
4.06 z 38 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 2 hours 20 minut
Danie Placki
Porcje 5
Składniki

składniki na racuchy z bananami i jabłkami

Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżowe racuchy z bananami i jabłkami

  • Drożdże rozkrusz, zasyp łyżką cukru, zalej ciepłym mlekiem, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut..
    1 łyżka cukru, 20 g drożdży, 250 ml mleka
  • W dużej misie umieść mąkę, cukier waniliowy, jajko i cynamon, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (możesz to zrobić mikserem).
    2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1 jajko, 1 szczypta cynamonu
  • Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Banana pokrój w plastry, jabłko podziel na ćwiartki, a następnie każdy kawałek pokrój w plasterki (ewentualnie możesz zetrzeć jabłko na tarce o grubych oczkach).
    1-2 banany, 1 jabłko
  • Dodaj owoce do wyrośniętego ciasta i wymieszaj.
  • Smaż racuszki na rozgrzanym oleju.
  • Gotowe placuszki osusz na papierowym ręczniku, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Notatki
Jeżeli ciasto wychodzi zbyt gęste trzeba dodać troche mleka i wymieszać ponownie. Konsystancja powinna być bardzo gęstej śmietany – do nakładania łyżką a nie lania.
Prywatne
Słowa kluczowe puszyste racuchy, racuchy drożdżowe, racuchy z bananami, racuchy z drożdżami, racuszki z jabłkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
drożdżowe racuchy z bananami

Drożdżowe racuchy z bananem i jabłkiem – uwagi

Racuchy z jabłkami robię dość często (chociaż ostatnio dotarło do mnie, że miałam sporą przerwę w ich przygotowywaniu), ale jakoś nigdy do tej pory nie wpadłam na pomysł usmażenia racuchów z bananami.

W sumie jest to niepojęte, bo bardzo lubię banany (jem je na prawie każde śniadanie) i racuchy  z nimi baaardzo mi smakowały :)

Smażone banany miękną i nabierają kremowej konsystencji i wręcz rozpływają się w ustach podczas jedzenia. Do tego świetnie się komponują z jabłkami.

racuchy na drożdżach z bananami

Jak zrobić drożdżowe racuchy z bananami i jabłkami?

Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego o luźniejszej konsystencji.

Do niego dodajemy pokrojone w plasterki banany oraz jabłka i delikatnie mieszamy.

Możemy od razu smażyć racuszki, a ciasto w trakcie będzie sobie powoli rosnąć.

Aby sobie ułatwić nakładanie ciasta na patelnię warto łyżkę trzymać w ciepłej wodzie. Wtedy ciasto nie będzie się do niej lepić i łatwo nałoży się racuchy na tłuszcz.

Jeśli szukacie jeszcze inne przepisy na racuchy drożdżowe, to zajrzyjcie do moich przepisów na placuszki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.06 z 38 ocen
Postaw mi kawę
racuchy z bananami

Przepis znalazłam na blogu I love bake.

Polecane przepisy na racuchy

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na racuchy drożdżowe i nie tylko. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2015 31 lipca

Podziel się przepisem

5 komentarzy

  1. d7301d1b2371e509787dba8b03f094a8?s=54&d=mm&r=g
    Ania 2016 7 września w 23:05- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Witam, pewnie można skorzystać z suchych drożdży? Ile potrzeba w tym przepisie? Rozumiem, że wtedy zaczynu już nie robimy?
    Pozdrawiam serdecznie :-)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 8 września w 10:24- Odpowiedz

      Myślę, że opakowanie 7 g w zupełności wystarczy. Nie musisz już robić zaczynu, tylko możesz drożdże wsypać bezpośrednio do mąki.

  2. f64dae9c7ced933f88547750afd70b51?s=54&d=mm&r=g
    Ewa 2016 24 lipca w 09:28- Odpowiedz

    3 gwiazdek
    Dokładnie, za mało mleka. Trzeba dodać co najmniej pół lub nawet cała bo inaczej można nożem kroić ciasto

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 24 lipca w 09:58- Odpowiedz

      Przy ciastach drożdżowych czasami tak jest. Wszystko zależy od tego, jaką mąkę akurat masz. Dopisałam to do przepisu :)

  3. e366861822062c2097270299cd6e63dd?s=54&d=mm&r=g
    Tosia 2015 18 listopada w 13:22- Odpowiedz

    Racuszki pyszne ale wg mnie za dużo mąki w stosunku do mleka, za bardzo gęsto. Ja dolałam ok pół szklanki mleka aby konsystencja ok.

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy