Racuszki z brzoskwiniami
Przepis na drożdżowe racuchy z brzoskwiniami
Przygotuj dziś ze mną racuszki z brzoskwiniami. Te racuchy przygotowane na lekko słodkim cieście drożdżowym mają w sobie zatopione kawałki soczystych brzoskwiń. To idealne racuszki na końcówkę lata! Przepis jest na dużą ilość racuchów, więc na pewno wystarczy dla całej rodziny.
Spis treści
Racuszki z brzoskwiniami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie drożdżowe racuchy, to koniecznie zrób te z kawałkami brzoskwiń.
Racuszki z brzoskwiniami przepis
Składniki
składniki na drożdżowe racuchy z brzoskwiniami
- 0,5 kg mąki pszennej
- 50 g drożdży (świeżych)
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml mleka (ciepłego )
- 100 g cukru (- pół szklanki)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 2 brzoskwinie (średnio dojrzałe )
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe racuchy z brzoskwiniami
- Drożdże rozprowadź w ciepłym mleku i łyżeczce cukru, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.50 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml mleka
- Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałeczki.2 brzoskwinie
- Resztę składników włóż do dużej miski, jak drożdże wyrosną dodaj do miski i szybko wyrób ciasto (ręcznie albo mikserem), jeśli ciasto będzie się wydawało za gęste – dodaj jeszcze odrobinę mleka.0,5 kg mąki pszennej, 100 g cukru, 2 jajka
- Na koniec dodaj brzoskwinie i delikatnie wymieszaj.
- Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i nakładaj łyżką ciasto, smaż racuchy na małym ogniu (możesz też patelnię przykryć podczas smażenia przykrywką, wtedy placki będą robić się szybciej).
- Ja wykałaczką sprawdzam, czy ciasto jest jeszcze surowe w środku, jeśli patyczek jest czysty można wyciągać racuchy.
- Po usmażeniu posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Racuchy z brzoskwiniami – uwagi
Dzisiaj proponuję Wam odnowioną wersję racuchów z jabłkami – drożdżowe racuszki z brzoskwiniami – jest ich teraz tyle świeżych, że aż żal nie skorzystać :)
Racuchy będą świetne na obiad na słodko, albo na kolację – dzieci na pewno je pokochają.
Ja je robiłam na urlopie, bo wykonanie jest bardzo proste i szybko można się cieszyć przepysznym daniem.
Jak zrobić drożdżowe racuchy z brzoskwiniami – wskazówki
Najpierw robimy lekko luźne ciasto drożdżowe, a potem dodajemy do niego pokrojone brzoskwinie i odstawiamy do wyrośnięcia.
Poza sezonem możecie również użyć brzoskwinie z puszki. Wystarczy je odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Racuchy smażymy na rozgrzanej patelni, ale w trakcie smażenia zmniejszamy ogień.
Te placki potrzebują trochę więcej czasu na usmażenie niż zwykle placuszki.
Na koniec wystarczy je oprószyć cukrem pudrem, albo podać z odrobiną ulubionego dżemu.
Koniecznie wypróbujcie również moje przepisy na racuchy z jabłkami oraz na racuchy z bananem.
Polecane przepisy na racuchy
Jeśli lubicie smakowite racuszki, to koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na te pyszne placki. Tutaj polecam takie trzy przepisy: