Razowe babeczki bananowe
Przepis na pełnoziarniste bananowe babeczki z płatkami owsianymi
Zapraszam dziś na przepis na pyszne razowe babeczki bananowe. To słodkie cudeńka zrobione z pełnoziarnistej mąki i chrupiących płatków owsianych. Sprawdź, jak łatwo można połączyć smakowitą przyjemność z dobrymi składnikami – i to w formie małych, wilgotnych babeczek. Taka babeczka to świetny pomysł nie tylko na deser, ale również na słodkie śniadanie, czy też przekąskę w ciągu dnia.
Spis treści
Razowe babeczki bananowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz zdrowe wersje słodkich wypieków, to upiecz takie babeczki na mące pełnoziarnistej i płatkach owsianych.
Razowe babeczki bananowe przepis
Składniki
składniki na pełnoziarniste babeczki z płatkami owsianymi
- 150 g mąki pełnoziarnistej ((użyłam pszenną) szklanka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g płatków owsianych
- 100 g cukru trzcinowego (pół szklanki)
- 100 g oleju
- 3 banany (średnie – rozgniecione)
- 2 jajka ( – rozmiar L – roztrzepane)
- 50 g orzechów włoskich (- posiekanych)
- 60 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cynamonu
składniki na kruszonkę owsianą do babeczek
- 50 g płatków owsianych
- 30 g orzechów włoskich (drobno posiekanych )
- 1 łyżka miodu
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Instrukcja
Jak zrobić pełnoziarniste babeczki:
- Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.150 g mąki pełnoziarnistej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g płatków owsianych, 100 g cukru trzcinowego, 50 g orzechów włoskich, 1 łyżeczka cynamonu
- W drugiej misce zmieszaj jajka, olej, jogurt, jajka oraz banany.100 g oleju, 3 banany, 2 jajka, 60 g jogurtu naturalnego
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
- Nałóż ciasto do foremek na babeczki.
Jak zrobić owsianą kruszonkę do babeczek
- Zmieszaj razem wszystkie składniki kruszonki.50 g płatków owsianych, 30 g orzechów włoskich, 1 łyżka miodu, 0,5 łyżeczki cynamonu
- Nałóż po łyżeczce na wierzch babeczek.
- Babeczki piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez 25-30 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu przestudź.
Prywatne
Pełnoziarniste babeczki bananowe – uwagi
Dziś zapraszam was na pyszne i fit razowe babeczki bananowe.
Te babeczki bananowe przygotowałam w zdrowszym wydaniu i naładowałam zdrowymi kaloriami.
Zrobiłam je na pełnoziarnistej mące, z płatkami owsianymi i orzechami włoskimi.
Takie bananowe babeczki „na bogato” będą idealne na ekspresowe śniadanie (wtedy upieczcie je wieczorem), albo możecie je zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie lub dać dzieciom do szkoły :)
Dzięki nim będziecie mieli dużo energii i będziecie „zdrowo” najedzeni ;)
Zamiast orzechów włoskich możecie użyć dowolne orzechy albo migdały, możecie też dodać rodzynki lub inne bakalie.
Z podanej porcji otrzymacie około 12 sporych babeczek.
Jeśli lubicie się zdrowo odżywiać, albo jesteście na diecie eliminacyjnej, to zobaczcie inne moje fit przepisy. Myślę, że znajdziecie tam wiele inspirujących pomysłów na słodkie wypieki oraz na wytrawne dania.
Przepisy na fit i zdrowe desery
Wypróbujcie również inne moje przepisy na lekkie i dietetyczne desery. Tutaj polecam takie trzy przepisy: