Red Velvet Brownie
Przepis na ciasto brownie red velvet z twarogiem
Jeśli lubisz mocno czekoladowe ciasta brownie, to tym razem upiec Red Velvet Brownie z mojego przepisu. To super proste i aksamitne w tekturze ciasto czekoladowe ma niezwykły czerwony kolor, który pięknie się przeplata z jasną masą sernikową. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Red Velvet Brownie przepis krok po kroku
Jeśli lubisz czekoladowe ciasta brownie, to wypróbuj tą super aksamitną wersję z dodatkiem twarogu.
Red Velvet Brownie z twarogiem przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm.
Składniki
składniki na Red Velvet Brownie z twarogiem
- 110 g masła
- 60 g gorzkiej czekolady
- 1 szklanka cukru (- 200 g)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1,5 łyżeczki czerwonego barwnika ((ja użyłam barwnika w żelu firmy Wilton, można też użyć barwnika w proszku- wtedy używa się go mniej, a przed dodaniem do ciasta trzeba dodać do niego odrobiny wody, albo mleka))
- 2/3 szklanki mąki pszennej (- 100 g)
- 1/4 łyżeczki soli
- 250 g twarogu sernikowego (- z wiaderka = u mnie Piątnicy)
- 1/3 szklanki cukru ((do twarogu) – 70 g)
- 1 jajko ((do twarogu))
- 1/2 łyżeczki wanilii ((do twarogu))
Instrukcja
Jak zrobić Red Vevlet Brownie z twarogiem
- Rozpuść razem masło i czekoladę – możesz to zrobić w kąpieli wodnej, albo podgrzewając około 1 minutę w mikrofalówce, dokładnie wymieszaj, aby ładnie się połączyły, odstaw do przestudzenia.110 g masła, 60 g gorzkiej czekolady
- Zmiksuj razem jaja, cukier, wanilię i barwnik.1 szklanka cukru, 2 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1,5 łyżeczki czerwonego barwnika
- Dodaj czekoladę i wymieszaj dokładnie.
- Dodaj mąkę i sól i zmiksuj razem.2/3 szklanki mąki pszennej, 1/4 łyżeczki soli
- Masę wylej do przygotowanej blaszki.
- Połącz razem twaróg, cukier, jajko i wanilię.250 g twarogu sernikowego, 1/3 szklanki cukru, 1 jajko, 1/2 łyżeczki wanilii
- Rozłóż masę na warstwie czekoladowej i delikatnie przemieszaj końcówką noża tworząc wzorki.
- Piecz około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół).
Notatki
Prywatne
Czerwone ciasto brownie z twarogiem – uwagi
Każdy kto kocha czekoladę kocha też brownie – pyszne czekoladowe ciacho.
Dziś chciałam zaproponować brownie w stylu red velvet (upieczony z odrobiną czerwonego barwnika) z dodatkiem twarogowej warstwy.
Ciasto wychodzi bardzo czekoladowe, a do tego ma świeży smak sernika.
Nie muszę wspominać, że wygląda obłędnie :)
Świetnie się nada na Walentynki :) albo na rocznicę dla zakochanych :)
Przepis znalazłam na blogu Sweat Pea’s Kitchen.
Ciasto na blachę 22-24 cm.
Gorąco polecam wam również babeczki red velvet oraz wilgotne ciasto red velvet.
Polecane przepisy na ciasta brownie
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta brownie pieczone w różnych wersjach smakowych. Tutaj polecam takie trzy przepisy: