Rogaliki drożdżowe z makiem
Przepis na pyszne rogaliki drożdżowe z makiem
Przepis na drożdżowe rogaliki z makiem to doskonała propozycja na domowe wypieki, które rozpieszczą podniebienia wszystkich łasuchów. Miękkie i puszyste ciasto drożdżowe, delikatnie skropione słodkim lukrem, wypełnione aromatycznym nadzieniem z maku to prawdziwa uczta dla smakoszy. Rogaliki te doskonale sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek czy jako słodka przekąska do kawy. Poznaj prosty przepis i ciesz się smakiem domowych rogali z makiem, które z pewnością szybko znikną ze stołu!
Spis treści
Rogaliki drożdżowe z makiem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz nieduże i słodkie tradycyjne rogaliki z nadzieniem, to koniecznie wypróbuj przepis na te rewelacyjne rogaliki.
Rogaliki drożdżowe z makiem przepis
Składniki
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe rogaliki z makiem krok po kroku
- Drożdże rozkrusz do wysokiej miski, zasyp cukrem, zalej mlekiem i dokładnie wymieszaj (do momentu aż drożdże się rozpuszczą.50 g drożdży, 2 łyżki cukru, 250 ml mleka
- Przykryj miskę ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny (drożdże w tym czasie wyrosną).
- W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.250 ml mleka, 500 g mąki pszenne, 1 jajko, 50 g masła, 1 szczypta soli, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30-60 minut).
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmij je z miski i ponownie zagnieć.
- Uformuj z niego kulę i podziel ją na 4 mniej więcej równe części.
- Każdą część rozwałkuj na cienki placek (od jego grubości będzie zależeć wielkość rogalików) i pokrój go na 8 części (podobnie jak pizzę).
- Na każdy trójkąt nałóż nadzienie i zwiń zaczynając od podstawy trójkąta.masa makowa
- Ułóż rogaliki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Przykryj je ściereczką i odstaw na około 20-30 minut, aby lekko urosły.
- Przed pieczeniem posmaruj rogaliki mlekiem.
- Piecz rogalik w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (tryb termoobieg lub 180 stopni w trybie góra/dół) przez około 20 minut – aż się zrumienią.
- Po upieczeniu przestudź.
- Udekoruj cukrem pudrem, lukrem albo rozpuszczoną czekoladą.
Notatki
Prywatne
Drożdżowe rogaliki z makiem – uwagi
Po moich tłustoczwartkowych pączkach z makiem zostało mi pół puszki masy makowej, a że nie lubię, by jedzenie się marnowało, to upiekłam z nią rogaliki drożdżowe. Mój przepis na rogaliki drożdżowe jest prosty i niezawodny! Na pewno nie narobicie się przy nim jak przy rogalach świętomarcińskich, a efekt będzie równie wyśmienity. Zamiast masy makowej możecie oczywiście wykorzystać marmoladę, ulubioną konfiturę, nutellę lub masę kajmakową. Wszystko jest dozwolone (możecie nawet zrobić każdą partię rogali z innym nadzieniem).
Z podanego przepisu otrzymacie 32 dość spore rogale – jeśli wolicie malutkie, to wyjdzie ich dużo więcej
Polecane przepisy na wypieki z makiem
Wypróbujcie inne moje przepisy z użyciem maku. Na blogu jest ich spory wybór, więc na pewno znajdziesz coś dla siebie. Ja tu polecam między innymi trzy takie przepisy: