Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

Zaktualizowany: 2023 16 sierpnia
rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

Przepis na kruche rogaliki z marmoladą albo innym nadzieniem

Mój przepis na dziś dla Was to pyszne i chrupiące rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą. Dlaczego te rogaliki są kruche? Otóż dlatego, że pomimo użycia drożdży ciasto się schładza – podobnie jak ciasto kruche i dopiero po schłodzeniu robi się z niego rogaliki. To zapewnia im fajną chrupkość, a drożdże powodują, że rogaliki podczas pieczenia fajnie wyrastają. Spróbujcie koniecznie!

kruche rogaliki na drożdżach

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne słodkie rogaliki z nadzieniem, to zrób dziś takie kruche słodkości!

rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne kruche rogaliki nadziane marmoladą.
4.60 z 5 ocen
Czas przygotowania 1 hour 30 minut
Czas wykonania 17 minut
Czas całkowity 1 hour 47 minut
Danie Deser
Porcje 16
Kalorie 126 kcal
Składniki

składniki na rogaliki krucho-drożdżowe

Instrukcja
 

Jak zrobić rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego

  • Jogurt grecki musi być ciepły – ja go włożyłam do miseczki, wstawiłam ją do większej miski i wlałam do niej gorącej wody.
    90 g jogurtu greckiego
  • Gdy jogurt się ociepli dodaj do niego drożdże i cukier puder – dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
    20 g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru pudru
  • W misie umieść mąkę i miękkie masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – będzie gęste.
    250 g mąki pszennej, 100 g masła
  • Uformuj z ciasta kulę, włóż do woreczka foliowego i schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę.
  • Po schłodzeniu wyjmij ciasto z lodówki i krótko zagnieć.
  • Podziel na dwie równe części.
  • Rozwałkuj jedną część na blacie lekko posypanym mąką.
  • Ciasto rozwałkuj na okręg, podziel ciasto na 8 trójkątów – przetnij ciasto na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę jeszcze na pół.
  • Rozdziel kawałki ciasta i jeszcze każdy z nich oddzielnie lekko rozwałkuj tak aby były cieńsze (rogaliki rosną w piekarniku i robią się grubsze).
  • Na szerszym kawałku trójkąta nałóż łyżeczkę marmolady i zwiń rogalik od szerokiej podstawy do wierzchołka.
    100 g marmolady
  • Ułóż rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przygotuj rogaliki z drugiego kawałka ciasta.
  • Piecz rogaliki w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 15-17 minut.
  • Po upieczeniu posyp rogaliki cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 126kcalWeglowodany: 15gBiałko: 2gTłuszcz: 6g
Słowa kluczowe kruche rogaliki, rogaliki z marmoladą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
kruche rogaliki z marmoladą

Rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego – uwagi

Już od bardzo dawna nie piekłam w domu rogalików i miałam na nie straszną ochotę :)

Kupiłam, więc marmoladę owocową, zrobiłam ciasto i oto są – rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą.

Nie za duże, fajnie puchate, a jednocześnie kruche.

Z lekko listkującym się ciastem.

Bardzo smakowite – spróbujcie koniecznie :D

rogaliki z marmoladą

Jak zrobić takie kruche rogaliki drożdżowe?

Najpierw przygotowujemy rozczyn drożdżowy.

Drożdże rozpuszczamy tutaj nie w mleku, a w letnim jogurcie lub śmietanie (muszą być letnie, nie zimne i nie gorące).

Gdy rozczyn drożdżowy zgęstnieje i się napuszy, to dodajemy go do mąki i miękkiego masła i wyrabiamy ciasto.

Ciasto schładzamy, a następnie robimy rogaliki.

Ja swoje rogaliki posmarowałam marmoladą, ale możecie również wykorzystać krem czekoladowy typu nutella.

Rogaliki krucho-drożdżowe po upieczeniu posypcie odrobiną cukru pudru.

Zapraszam was również na rogaliki drożdżowe z makiem, proste rogaliki twarogowe albo na maślane rogaliki idealne na śniadanie.

Ps. Z przepisu otrzymacie 16 rogalików (o wielkości około 10 cm). Szybko znikają, więc możecie od razu zrobić je z podwójnej porcji :D

drożdżowe rogaliki z marmoladą
rogaliki krucho-drożdżowe drożdżowe rogaliki z marmoladą owocową

Inspiracja – Ania gotuje

Polecane przepisy na rogaliki

Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne rogaliki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2020 28 września

Podziel się przepisem

1 komenarz

  1. afca3288efe640c68c7e1f725fd9ce05?s=54&d=mm&r=g
    mobilnybarista 2020 28 września w 11:40- Odpowiedz

    Uwielbiam takie rogaliki do niedzielnej kawy. Moim zdaniem gorzka kawa idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju słodkości. Ja lubię kawę, która nie jest kwaśna.

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy