Rolada bezowa
Przepis na roladę bezową z kremem czekoladowym
Rolada bezowa z kremem czekoladowym to wspaniałe połączenie kruchej, delikatnej bezowej masy z gęstym, kremowym nadzieniem z czekolady. To eleganckie i wykwintne ciasto z kremem idealnie sprawdzi się na specjalne okazje, takie jak urodziny czy przyjęcia weselne. Rolada bezowa z kremem czekoladowym może być podana jako deser lub słodki poczęstunek, a jej intensywny smak zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Spróbuj koniecznie i zaskocz wszystkich nieziemskim smakiem tej pysznej bezy.
Spis treści
Rolada bezowa z czekoladą przepis krok po kroku
Jeśli lubisz bezy i ciasta z kremem, to spróbuj tego połączenia delikatnej bezy zawiniętej z bogatym w smak kremem czekoladowym. To prawdziwa uczta dla podniebienia!
Rolada bezowa przepis
Wyposażenie
- Foremka o wielkości około 23/38 cm
Składniki
składniki na bezę do rolady
- 3 białka (z jajek rozmiar L)
- 1 szczypta soli
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
składniki na krem czekoladowy do bezy
- 250 g serka mascarpone (zimnego)
- 3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego ((np. nutella))
- 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
Instrukcja
Jak zrobić bezę do rolady krok po kroku
- Ubij białka ze szczyptą soli.3 białka, 1 szczypta soli
- Dodawaj po łyżce cukier i miksuj aż białka będą sztywne i lśniące.100 g cukru
- Dodaj mąkę i ocet – krótko zmiksuj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu winnego
- Dużą blachę (około 23/38 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż na blaszkę białka i równomiernie rozprowadź.
- Piecz 20 minut w 160 stopniach (termoobieg)
- Po upieczeniu przełóż na posypany delikatnie cukrem pudrem papier do pieczenia, tak aby góra bezy znalazła się na dole – ostrożnie oderwij papier na którym beza się piekła.
- Pozostaw ją do przestudzenia.
Jak zrobić krem czekoladowy do rolady bezowej
- Zmiksuj krótko razem wszystkie składniki.250 g serka mascarpone, 3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego, 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
- Wyłóż krem na bezę i ostrożnie zwiń wzdłuż dłuższego boku.
- Zawiń w papier do pieczenia i schłodź w lodówce przez około 1 godzinę.
- Przed podaniem oprósz cukrem pudrem, gorzkim kakao lub kawą rozpuszczalną.
Prywatne
Bezowa rolada z czekoladą – uwagi
Znowu uzbierało mi się trochę białek i znowu miałam dylemat co z nimi zrobić ;)
Samych bez nie chciałam robić, bo mam ich jeszcze trochę poutykanych po różnych pojemniczkach.
Wobec braku innych pomysłów powstała rolada bezowa z kremem czekoladowo-kawowym.
Troszkę obawiałam się, jak to będzie z jej zawijaniem, ale poszło łatwiej niż z tradycyjną roladą biszkoptową :)
Obawiałam się trochę jej słodkości, dlatego do samej bezy dałam trochę mniej cukru, a do kremu oprócz nutelli dodałam rozpuszczalną kawę.
Sprawdzone przepisy na bezy z kremem
Wszystkich wielbicieli bezowych słodkości gorąco zachęcam do wypróbowania również innych moich przepisów na rewelacyjne bezy z różnymi kremami. Na blogu znajdziecie ich całkiem sporo, a do tego również przepisy na ciasta bezowe, gdzie beza stanowi jedną z warstw ciasta :)