Rolada bezowa

Zaktualizowany: 2023 30 kwietnia
rolada bezowa

Przepis na roladę bezową z kremem czekoladowym

Rolada bezowa z kremem czekoladowym to wspaniałe połączenie kruchej, delikatnej bezowej masy z gęstym, kremowym nadzieniem z czekolady. To eleganckie i wykwintne ciasto z kremem idealnie sprawdzi się na specjalne okazje, takie jak urodziny czy przyjęcia weselne. Rolada bezowa z kremem czekoladowym może być podana jako deser lub słodki poczęstunek, a jej intensywny smak zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Spróbuj koniecznie i zaskocz wszystkich nieziemskim smakiem tej pysznej bezy.

rolada bezowa3

Rolada bezowa z czekoladą przepis krok po kroku

Jeśli lubisz bezy i ciasta z kremem, to spróbuj tego połączenia delikatnej bezy zawiniętej z bogatym w smak kremem czekoladowym. To prawdziwa uczta dla podniebienia!

rolada bezowa

Rolada bezowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i do tego piękną delikatną roladę zrobioną z bezowego spodu zawiniętego z mocno czekoladowym kremem.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
1 hour
Czas całkowity 1 hour 50 minut
Danie Ciasta
Porcje 10
Wyposażenie
  • Foremka o wielkości około 23/38 cm
Składniki

składniki na bezę do rolady

składniki na krem czekoladowy do bezy

Instrukcja
 

Jak zrobić bezę do rolady krok po kroku

  • Ubij białka ze szczyptą soli.
    3 białka, 1 szczypta soli
  • Dodawaj po łyżce cukier i miksuj aż białka będą sztywne i lśniące.
    100 g cukru
  • Dodaj mąkę i ocet – krótko zmiksuj.
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu winnego
  • Dużą blachę (około 23/38 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż na blaszkę białka i równomiernie rozprowadź.
  • Piecz 20 minut w 160 stopniach (termoobieg)
  • Po upieczeniu przełóż na posypany delikatnie cukrem pudrem papier do pieczenia, tak aby góra bezy znalazła się na dole – ostrożnie oderwij papier na którym beza się piekła.
  • Pozostaw ją do przestudzenia.

Jak zrobić krem czekoladowy do rolady bezowej

  • Zmiksuj krótko razem wszystkie składniki.
    250 g serka mascarpone, 3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego, 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
  • Wyłóż krem na bezę i ostrożnie zwiń wzdłuż dłuższego boku.
  • Zawiń w papier do pieczenia i schłodź w lodówce przez około 1 godzinę.
  • Przed podaniem oprósz cukrem pudrem, gorzkim kakao lub kawą rozpuszczalną.
Prywatne
Słowa kluczowe rolada czekoladowa, rolada z bezy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
rolada bezowa5

Bezowa rolada z czekoladą – uwagi

Znowu uzbierało mi się trochę białek i znowu miałam dylemat co z nimi zrobić ;)

Samych bez nie chciałam robić, bo mam ich jeszcze trochę poutykanych po różnych pojemniczkach.

Wobec braku innych pomysłów powstała rolada bezowa z kremem czekoladowo-kawowym.

Troszkę obawiałam się, jak to będzie z jej zawijaniem, ale poszło łatwiej niż z tradycyjną roladą biszkoptową :)

Obawiałam się trochę jej słodkości, dlatego do samej bezy dałam trochę mniej cukru, a do kremu oprócz nutelli dodałam rozpuszczalną kawę.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.67 z 3 ocen
Postaw mi kawę

rolada bezowa4

 Sprawdzone przepisy na bezy z kremem

Wszystkich wielbicieli bezowych słodkości gorąco zachęcam do wypróbowania również innych moich przepisów na rewelacyjne bezy z różnymi kremami. Na blogu znajdziecie ich całkiem sporo, a do tego również przepisy na ciasta bezowe, gdzie beza stanowi jedną z warstw ciasta :)

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2014 4 kwietnia