Rolada z czarnego lasu
Przepis na czekoladową roladę z wiśniami i kremem śmietankowym
wpis sponsorowany
Dziś u mnie rolada z czarnego lasu, czyli rolada czekoladowa z wiśniami i kremem śmietankowym. To pyszne i eleganckie ciasto, które składa się z delikatnego biszkoptu, nadzienia z kremu śmietankowego i wiśni w lekkim żelu. To połączenie idealnie łączy się w jedno pyszne ciasto, które z pewnością zadowoli każdego miłośnika słodkości. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Rolada z czarnego lasu – przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie kremowe ciasta, to zrób tą czekoladową roladę z kremem mascarpone i wiśniami – na pewno zasmakuje rodzinie i gościom :)
Rolada z czarnego lasu przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki
składniki na czekoladowy biszkopt do rolady
- 75 g mąki pszennej (pół szklanki)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 białka (z jajek rozmiar L)
- 4 żółtka
- 100 g cukru ((pół szklanki) )
składniki na krem śmietankowy do rolady
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej – użyłam 30 %)
- 250 g mascarpone (zimnego)
- 2 łyżki cukru pudru ( – lub do smaku)
dodatkowo do rolady z czarnego lasu
- Wiśnie (Naturalnie Owocowe Stovit)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt czekoladowy do rolady
- Białka zmiksuj na gęstą i puszystą masę, stopniowo wsyp cukier i miksuj na najwyższych obrotach aż białka będą białe i lśniące.4 białka, 100 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito razem z kakao i proszkiem do pieczenia.75 g mąki pszennej, 2 łyżki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Do białek dodaj pojedynczo żółtka i krótko oraz delikatnie wymieszaj.4 żółtka
- Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
- Dużą blachę – o wielkości około 25/35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż ciasto i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz biszkopt przez około 10-12 minut w 180 stopniach (tryb góra/dół).
- Po upieczeniu ostrożnie wyjmij z formy razem z papierem do pieczenia.
- Zwiń ciasto w rulon (razem z papierem do pieczenia) wzdłuż dłuższego boku (krótki bok to długość całej rolady).
- Odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić krem śmietankowy do rolady
- Zmiksuj śmietanę kremówkę razem z mascarpone i cukrem pudrem – tak aby masa była gęsta i puszysta.250 ml śmietany kremówki, 250 g mascarpone, 2 łyżki cukru pudru
Rolada z czarnego lasu – wykończenie:
- Ostrożnie rozwiń biszkopt i odklej papier do pieczenia.
- Jeśli lubisz wilgotne ciasta, to możesz teraz odrobiną nasączyć biszkopt.
- Nałóż krem – zostaw około 2 cm wolnego brzegu (na długości rolady) – odłóż około 1/3 kremu do dekoracji wierzchu.
- Nałóż wiśnie na całej długości rolady – bliżej tego wolnego brzegu.Wiśnie
- Delikatnie zwiń roladę.
- Zawiń ją w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około godzinę – albo dłużej.
- Przed podaniem, delikatnie odwiń ciasto z folii.
- Ułóż na talerzu, wierzch posmaruj odłożonym kremem, posyp posiekaną czekoladą oraz nałóż trochę wiśni.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Rolada czarnoleska – uwagi
Dziś przedstawia się wam rolada z czarnego lasu. Jest to ciasto inspirowane słynnym tortem Schwarzwaldzkim. Mamy tu delikatny kakaowy biszkopt, leciutki krem na bazie bitej śmietany i mascarpone oraz pyszne wiśnie w sosie. Wybrałam tutaj Wiśnie Naturalnie Owocowe Stovit, które smakują bardzo podobnie do mojej domowej frużeliny wiśniowej. A użycie gotowego produktu skraca nam czas przygotowania.
Jak zrobić czekoladową roladę z czarnego lasu kremem i wiśniami – wskazówki
Zacznijcie od przygotowania czekoladowego biszkoptu. Biszkopt od razu po upieczeniu należy ostrożnie zwinąć – ja go zwijam razem z czystą ściereczką kuchenną i odkładam do wystudzenia. Pamiętajcie, że biszkopt do rolady musi być przestudzony, aby krem się nie rozpuścił! Ważne jest również, że ciasto studzimy zwinięte w rulon. Jeśli najpierw ostudzicie biszkopt, a dopiero potem będziecie go zwijać, to prawdopodobnie się wam pokruszy. Ostudzony biszkopt delikatnie rozwijacie i smarujecie kremem śmietankowym, a następnie dodajecie wiśnie i znowu delikatnie zwijacie. Ja w tym momencie owijam ciasto ściśle folią spożywczą i chowam do lodówki na jakieś 2 godziny – tak aby ciasto „się ostało”. Po schłodzeniu rozwijam go z folii i dopiero teraz dekoruję.
Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście rolady, to się nie bójcie – to nie jest takie straszne i trudne. Wszystko dokładnie opisuję w sposobie wykonania, więc na pewno wam się uda! Dajcie znać jak wam wyszła ta rolada z czarnego lasu :)
Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów przygotowanych z marką Stovit.
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na ciasta biszkoptowe oraz na ciasta z kremem.
Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit
Polecane przepisy na słodkie rolady
Jeśli lubicie rolady z kremem, to koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na te niezwykłe ciasta. Na blogu jest kilka bardzo ciekawych przepisów, a tutaj przedstawiam Wam trzy z nich:
10 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
W każdym rozmiarze jest taki sam rozmiar blachy. W podwójnej rozumiem ze ciasto rozdzielać na pół i pieke dwa razy?
system nie umożliwia zmiany wielkości blachy automatycznie, stąd zawsze jest jedna.
Aby przeliczyć wielkość blachy skorzystaj z tej strony :) https://wypiekibeaty.com.pl/przelicznik-foremek/
Miksujemy od razu wszystkie składniki na krem, czy najpierw ubijamy śmietanę i dodajemy resztę składników?
Ja wolę najpierw ubić śmietanę i potem dodawać resztę
Rolada jest rewelacyjna, na przyjeciu wszystkim bardzo smakowała a u mnie trafiła do przepiśnika. Muszę dodać ze nie mam doświadczenia w pieczeniu rolad i okazuje sie ze to nic trudnego
Super, bardzo się cieszę, że ci zasmakowała :)
Wygląda BOSKO! Uwielbiam takie ciacha z owocami.
dziękuję ci bardzo :)
Rolada wygląda obłędnie. Pewnie równie dobrze smakuje :)
dziękuję bardzo :)