Rolada z czarnego lasu

Zaktualizowany: 2024 22 lutego
rolada z czarnego lasu

Przepis na czekoladową roladę z wiśniami i kremem śmietankowym

wpis sponsorowany

Dziś u mnie rolada z czarnego lasu, czyli rolada czekoladowa z wiśniami i kremem śmietankowym. To pyszne i eleganckie ciasto, które składa się z delikatnego biszkoptu, nadzienia z kremu śmietankowego i wiśni w lekkim żelu. To połączenie idealnie łączy się w jedno pyszne ciasto, które z pewnością zadowoli każdego miłośnika słodkości. Spróbujcie koniecznie!

ciasto czekoladowe z wiśniami

Rolada z czarnego lasu – przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie kremowe ciasta, to zrób tą czekoladową roladę z kremem mascarpone i wiśniami – na pewno zasmakuje rodzinie i gościom :)

rolada z czarnego lasu

Rolada z czarnego lasu przepis

Wypieki Beaty
Przepis pyszną czekoladową roladę z kremem śmietankowym oraz wiśniami w sosie.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 12 minut
Czas całkowity 52 minut
Porcje 12
Kalorie 264 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki

składniki na czekoladowy biszkopt do rolady

składniki na krem śmietankowy do rolady

dodatkowo do rolady z czarnego lasu

Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt czekoladowy do rolady

  • Białka zmiksuj na gęstą i puszystą masę, stopniowo wsyp cukier i miksuj na najwyższych obrotach aż białka będą białe i lśniące.
    4 białka, 100 g cukru
  • Mąkę przesiej przez sito razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
    75 g mąki pszennej, 2 łyżki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Do białek dodaj pojedynczo żółtka i krótko oraz delikatnie wymieszaj.
    4 żółtka
  • Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
  • Dużą blachę – o wielkości około 25/35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż ciasto i wyrównaj powierzchnię.
  • Piecz biszkopt przez około 10-12 minut w 180 stopniach (tryb góra/dół).
  • Po upieczeniu ostrożnie wyjmij z formy razem z papierem do pieczenia.
  • Zwiń ciasto w rulon (razem z papierem do pieczenia) wzdłuż dłuższego boku (krótki bok to długość całej rolady).
  • Odstaw do wystudzenia.

Jak zrobić krem śmietankowy do rolady

  • Zmiksuj śmietanę kremówkę razem z mascarpone i cukrem pudrem – tak aby masa była gęsta i puszysta.
    250 ml śmietany kremówki, 250 g mascarpone, 2 łyżki cukru pudru

Rolada z czarnego lasu – wykończenie:

  • Ostrożnie rozwiń biszkopt i odklej papier do pieczenia.
  • Jeśli lubisz wilgotne ciasta, to możesz teraz odrobiną nasączyć biszkopt.
  • Nałóż krem – zostaw około 2 cm wolnego brzegu (na długości rolady) – odłóż około 1/3 kremu do dekoracji wierzchu.
  • Nałóż wiśnie na całej długości rolady – bliżej tego wolnego brzegu.
    Wiśnie
  • Delikatnie zwiń roladę.
  • Zawiń ją w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około godzinę – albo dłużej.
  • Przed podaniem, delikatnie odwiń ciasto z folii.
  • Ułóż na talerzu, wierzch posmaruj odłożonym kremem, posyp posiekaną czekoladą oraz nałóż trochę wiśni.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 264kcalWeglowodany: 22gBiałko: 5gTłuszcz: 17g
Słowa kluczowe ciasto czekoladowe z wiśniami, czekoladowy biszkopt z wiśniami, rolada czekoladowa z wiśniami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
czekoladowy biszkopt z wiśniami i kremem

Rolada czarnoleska – uwagi

Dziś przedstawia się wam rolada z czarnego lasu. Jest to ciasto inspirowane słynnym tortem Schwarzwaldzkim. Mamy tu delikatny kakaowy biszkopt, leciutki krem na bazie bitej śmietany i mascarpone oraz pyszne wiśnie w sosie. Wybrałam tutaj Wiśnie Naturalnie Owocowe Stovit, które smakują bardzo podobnie do mojej domowej frużeliny wiśniowej. A użycie gotowego produktu skraca nam czas przygotowania.

rolada z czarnego lasu 4

Jak zrobić czekoladową roladę z czarnego lasu kremem i wiśniami – wskazówki

Zacznijcie od przygotowania czekoladowego biszkoptu. Biszkopt od razu po upieczeniu należy ostrożnie zwinąć – ja go zwijam razem z czystą ściereczką kuchenną i odkładam do wystudzenia. Pamiętajcie, że biszkopt do rolady musi być przestudzony, aby krem się nie rozpuścił! Ważne jest również, że ciasto studzimy zwinięte w rulon. Jeśli najpierw ostudzicie biszkopt, a dopiero potem będziecie go zwijać, to prawdopodobnie się wam pokruszy. Ostudzony biszkopt delikatnie rozwijacie i smarujecie kremem śmietankowym, a następnie dodajecie wiśnie i znowu delikatnie zwijacie. Ja w tym momencie owijam ciasto ściśle folią spożywczą i chowam do lodówki na jakieś 2 godziny – tak aby ciasto „się ostało”. Po schłodzeniu rozwijam go z folii i dopiero teraz dekoruję.

Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście rolady, to się nie bójcie – to nie jest takie straszne i trudne. Wszystko dokładnie opisuję w sposobie wykonania, więc na pewno wam się uda! Dajcie znać jak wam wyszła ta rolada z czarnego lasu :)

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów przygotowanych z marką Stovit.

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na ciasta biszkoptowe oraz na ciasta z kremem.

rolada schwarzwaldzka
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 4 ocen
Postaw mi kawę
rolada czarnoleska rolada z czarnego lasu
stovit wiśnie stovit wiśnie

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit

Polecane przepisy na słodkie rolady

Jeśli lubicie rolady z kremem, to koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na te niezwykłe ciasta. Na blogu jest kilka bardzo ciekawych przepisów, a tutaj przedstawiam Wam trzy z nich:

Opublikowano: 2019 27 maja

Podziel się przepisem

10 komentarzy

  1. 28b124f388e30e2544514830bde1388e?s=54&d=mm&r=g
    Agnieszka 2021 5 marca w 17:52- Odpowiedz

    W każdym rozmiarze jest taki sam rozmiar blachy. W podwójnej rozumiem ze ciasto rozdzielać na pół i pieke dwa razy?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 6 marca w 10:29- Odpowiedz

      system nie umożliwia zmiany wielkości blachy automatycznie, stąd zawsze jest jedna.
      Aby przeliczyć wielkość blachy skorzystaj z tej strony :) https://wypiekibeaty.com.pl/przelicznik-foremek/

  2. 5b0083789028bdf60decb52c93684ad0?s=54&d=mm&r=g
    Marta 2020 10 grudnia w 10:47- Odpowiedz

    Miksujemy od razu wszystkie składniki na krem, czy najpierw ubijamy śmietanę i dodajemy resztę składników?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 10 grudnia w 12:38- Odpowiedz

      Ja wolę najpierw ubić śmietanę i potem dodawać resztę

  3. 74151941f0f12045915d519c45c9661b?s=54&d=mm&r=g
    Anna 2020 6 sierpnia w 22:03- Odpowiedz

    Rolada jest rewelacyjna, na przyjeciu wszystkim bardzo smakowała a u mnie trafiła do przepiśnika. Muszę dodać ze nie mam doświadczenia w pieczeniu rolad i okazuje sie ze to nic trudnego

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 7 sierpnia w 08:25- Odpowiedz

      Super, bardzo się cieszę, że ci zasmakowała :)

  4. b1e28836f9e291edb28615ba2174df2c?s=54&d=mm&r=g
    Kama 2019 29 maja w 12:58- Odpowiedz

    Wygląda BOSKO! Uwielbiam takie ciacha z owocami.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 29 maja w 15:09- Odpowiedz

      dziękuję ci bardzo :)

  5. 930a96cab184fea7af00cc253191f154?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2019 28 maja w 22:30- Odpowiedz

    Rolada wygląda obłędnie. Pewnie równie dobrze smakuje :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 29 maja w 15:07- Odpowiedz

      dziękuję bardzo :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy