Rozetki, czyli „przepyszki”

Zaktualizowany: 2023 13 listopada
rozetki

Przepis na rozetki, czyli ciasteczka smażone

Czy widziałaś w sieci zdjęcia ciasteczek, które wyglądały trochę jak witraże i zastanawiałaś się jak są zrobione? Jeśli tak, to zobacz mój przepis i sprawdź jak zrobić smażone ciasteczka robione na metalowych foremkach. Te ciastka są super chrupiące i proste do przygotowania. Zaopatrz się więc w specjalne foremki do smażenia rozetek i przygotuj ze mną te smażone ciastka na Tłusty Czwartek i nie tylko.

ciastka smażone rozetki

Rozetki, ciasteczka smażone przepis krok po kroku

Jeśli lubisz niezwykłe i jednocześnie proste słodkie desery, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

rozetki

Rozetki, czyli „przepyszki” przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na proste smażone ciasteczka idealne na Tłusty Czwartek i nie tylko.
4.50 z 2 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 6
Kalorie 270 kcal
Wyposażenie
  • Specjalne foremki do smażenia rozetek.
Składniki

składniki na smażone ciasteczka rozetki

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasteczka smażone

  • Wszystkie składniki zmiksuj razem, aż się dobrze połączą.
    150 g mąki pszennej, 1 jajko, 1 szczypta soli, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 240 ml wody
    jak zrobić ciasto na rozetki
  • Foremki umieść w szerokim rondelku, wlej tłuszcz do wysokości foremki i podgrzej go do około 180 stopni (nie wyciągaj foremek).
    tłuszcz
    jak przygotować foremki do smażenia ciasteczek
  • Po rozgrzaniu otrząśnij foremki z nadmiaru tłuszczu i zanurz w cieście (do momentu aż ciasto przestanie syczeć) – nie zanurzaj całej foremki tylko do granicy górnej krawędzi.
    jak zrobić ciastka rozetki smażone
  • Umieść foremkę z ciastem w tłuszczu.
    jak usmażyć ciasteczka rozetki na głębokim tłuszczu
  • Ciasto urośnie i odklei się od ścianek – powinno samo odpaść, ale jeśli nie daje rady, to trzeba mu pomóc widelcem ;)
  • Foremkę pozostaw w rondelku, aby nie traciła temperatury.
  • Smaż rozetki z dwóch stron na rumiano. Odsącz na papierze ręcznikowym.
  • Posyp cukrem pudrem :)
    smażone ciasteczka posypane cukrem pudrem
Film
Notatki
Ze względu na czas smażenia polecam od razu kupno kilku foremek (ja mam cztery i myślę, że to optymalna liczba).
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 270kcalWeglowodany: 21gBiałko: 4gTłuszcz: 19g
Słowa kluczowe ciastka smażone, smażone ciasteczka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
smażone ciastka

Ciastka smażone w oleju – uwagi

Dziś kolejny przepis bardzo przydatny w tłusty czwartek, ale nie tylko. Te rozetki mogą być lekką kolacją, albo przekąską. Mój synek mówi na nie „przepyszki” – chyba nie muszę mówić dlaczego. Sam przepis na ciastka smażone jest bardzo prosty – zbliżony do ciasta naleśnikowego.

smażone ciasteczka

Jak zrobić ciastka smażone na oleju – wskazówki

Do ich upieczenia niezbędne są specjalne foremki. Różne jakby witrażykowe kształty na drucie – są na zdjęciach do przepisu, to zerknijcie jak wyglądają. Ja swoje kupiłam na allegro. Gdy już macie te specjalne foremki do smażenia zróbcie proste lekko waniliowe ciasto – musi być ono dość rzadkie. Przygotujcie sobie najlepiej szeroką patelnię, ustawcie w niej foremki do ciasteczek i wlejcie olej. Oleju nalejcie tyle, żeby był co najmniej na wysokość foremek. Teraz podgrzejcie patelnię z foremkami zanurzonymi w oleju. Gorącą foremkę lekko otrzepcie z oleju i zanurzcie w cieście – tylko do wysokości górnej krawędzi i potrzymajcie chwilkę – aż ciasto przestanie syczeć. Wtedy włóżcie foremkę z ciastem do gorącego tłuszczu i poczekajcie chwilę. Ciasto zacznie się smażyć i odchodzić od foremki. Foremkę ustawcie znowu na patelni w oleju, a smażone ciastko przewróćcie na drugą stronę. Ciastka wyciągamy ostrożnie, otrzepujemy delikatnie z nadmiaru oleju i odkładamy na talerz z papierowym ręcznikiem, aby wchłonął nadmiar oleju.

rozetki czyli smażone ciasteczka

Jak podać ciasteczka rozetki?

Ciastka rozetki posypujemy obficie cukrem pudrem i zajadamy. Smażone ciasteczka równie doskonale smakują z odrobiną dżemu – spróbujcie ze swoim ulubionym. Już sam dodatek cukru pudru sprawia, że ciasteczka smakują doskonale. Nie żałuj tego cukru, bo do samego ciasta nie dodajemy go wcale, więc ciasteczka nie są słodkie! Ciastka najlepiej smakują pierwszego dnia, ale nie sądzę, aby był problem z ich zjedzeniem. Jeśli by jednak zostały jakieś na drugi dzień, to warto schować je do szczelnego pojemnika, aby nie obsychały. Nie ma potrzeby chować ich do lodówki. Spokojnie mogą stać na kuchennym blacie.

To kto się skusi na takie chrupiące smażone ciasteczka? W wykonaniu są bardzo proste, więc koniecznie musicie spróbować!

Szczególnie polecam takie ciasteczka smażone na Tłusty Czwartek i w okresie karnawału. Ale oczywiście będą świetne o każdej porze roku. Szczególnie, że do przygotowania ciasteczek potrzebujecie jedynie bardzo podstawowe składniki ogólnie dostępne w każdej kuchni.

Zapraszam do wypróbowania innych przepisów idealnych na Tłusty Czwartek. Znajdziecie tam przepisy na pyszne pączki, przepisy na oponki a także tradycyjne polskie faworki. Dla osób na diecie są również wersje pieczone – gorąco polecam!

Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
4.50 z 2 ocen
Postaw mi kawę

A poniżej moje pierwsze zdjęcia rozetek – jak widać – każdy może nauczyć się fotografii.

rozetki1
rozetki2
rozetki4

Polecane przepisy na smażone ciastka na Tłusty Czwartek

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na smażone słodkości idealne w okresie karnawału. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2013 30 stycznia