Rustykalna szarlotka z prażonymi migdałami

Zaktualizowany: 2024 21 lutego
szarlotka z migdałami 2

Przepis na proste ciasto z jabłkami i migdałami

Dziś u mnie prosta i smakowita rustykalna szarlotka. Wypróbuj ten prosty przepis na szarlotkę z prażonymi migdałami. To połączenie chrupiących migdałów, soczystych jabłek i delikatnego aromatu cynamonu sprawi, że każdy kęs będzie smakował wyjątkowo. Ta szarlotka to prawdziwa uczta dla zmysłów – idealna na przyjęcia rodzinne, spotkania ze znajomymi lub po prostu jako pyszna domowa przekąska. Odkryj urok tradycyjnego smaku w rustykalnym wydaniu!

rustykalna szarlotka

Rustykalna szarlotka z prażonymi migdałami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i aromatyczne ciasta z jabłkami, to koniecznie spróbuj jak smakuje ta szybka szarlotka z jabłkami i prażonymi migdałami.

szarlotka z migdac582ami1

Rustykalna szarlotka z prażonymi migdałami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste i pyszne ciasto z jabłkami i migdałami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 hour 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 26 cm.
Składniki

składniki na rustykalną szarlotkę z migdałami

  • 250 g cukru trzcinowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 80 g masła
  • 4 jabłka (średnie)
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu ((opcjonalnie))
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 5 łyżek płatków migdałowych (podprażonych (do posypania po wierzchu).)
Instrukcja
 

Jak zrobić rustykalną szarlotkę z jabłkami i migdałami

  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę.
    4 jabłka
  • Jajka ubij z mlekiem.
    2 jajka, 2 łyżki mleka
  • Mąkę wymieszaj w dużej misce z proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i cukrem.
    250 g cukru trzcinowego, 200 g mąki pszennej, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli, 1 łyżeczka cynamonu
  • Dodaj do mąki masło w małych kawałkach i rozetrzyj razem tworząc kruszonkę.
    80 g masła
  • Wlej jajka do suchych składników i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj jabłka i wymieszaj (masa będzie bardzo gęsta, ale się tym nie przejmuj).
  • Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki, wyrównaj powierzchnię i posyp dwoma łyżkami cukru trzcinowego.
    2 łyżki cukru trzcinowego
  • Piecz ciasto w 180 stopniach (góra-dół) przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).
  • Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem i posyp prażonymi płatkami migdałowymi.
    5 łyżek płatków migdałowych
Prywatne
Słowa kluczowe proste ciasto z jabłkami, szarlotka z migdałami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
szarlotka z migdałami 4

Migdałowa szarlotka – uwagi

Przepis na tą szarlotkę wypatrzyłam na opakowaniu cukru trzcinowego Diamant i zaintrygowała mnie łatwość jego wykonania. Ciasto jest łatwe, szybkie i proste – takie właśnie rustykalne. Prażone migdały świetnie do niego pasują, a ja jeszcze dodatkowo polałam je sosem karmelowym. Spróbujcie koniecznie, a nie zawiedziecie si tym smakiem.

Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na ciasta z jabłkami.

szarlotka z migdałami 3
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Sprawdzone przepisy na szarlotki

Wypróbuj koniecznie inne moje przepisy na pyszne szarlotki pełne smaku i aromatu. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2013 22 kwietnia