Sangria rabarbarowo-truskawkowa

Zaktualizowany: 2023 26 maja
domowa sangria rabarbarowo-truskawkowa

Przepis na domową sangrię z rabarbarem i truskawkami

Sangria rabarbarowo-truskawkowa to doskonały letni napój, który przenosi nas do świata owocowej przyjemności. Ten pyszny i lekki napój owocowy jest stworzony z połączenia świeżego rabarbaru, soczystych truskawek, pomarańczy i delikatnego białego wina. Ta harmonijna mieszanka owocowych smaków tworzy orzeźwiający napój, który idealnie pasuje do letnich upałów. Sangria rabarbarowo-truskawkowa to doskonały sposób na zrelaksowanie się i odprężenie w towarzystwie przyjaciół i rodziny. Wyśmienicie komponuje się z piknikami, grillami czy imprezami na świeżym powietrzu.

truskawkowa sangria z pomarańczami i rabarbarem

Sangria rabarbarowo-truskawkowa przepis krok po kroku

Na przyjęcia w ogrodzie, grilla ze znajomymi, czy też spotkanie z przyjaciółkami polecam taką pyszną domową sangrię o mocno owocowym smaku. Taka sangria wspaniale orzeźwia w ciepłe letnie dni.

sangria rabarbarowo-truskawkowa

Sangria rabarbarowo-truskawkowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i prostą domową sangrię owocową z dodatkiem rabarbaru.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 15 minut
1 hour
Czas całkowity 1 hour 15 minut
Porcje 2 litry
Kalorie 68 kcal
Składniki

składniki na sangrię z truskawkami i rabarbarem

  • 50 g cukru (- 1/4 szklanki)
  • 120 ml wody
  • 2 łodygi rabarbaru ( pocięte na kawałki o wielkości około 1,5 cm)
  • ok 120 ml soku pomarańczowego (wyciśnięty z jednej pomarańczy)
  • 1 pomarańcza (pocięta na półplasterki)
  • około 250 g truskawek
  • 1 litr wody gazowanej ( lub sodowej)
  • 1 butelka wina ((750 ml) – białe, różowe lub musujące )
Instrukcja
 

Jak zrobić sangrię z truskawkami i rabarbarem

  • Wodę podgotuj z cukrem, aż się rozpuści.
    50 g cukru, 120 ml wody
  • Wrzuć rabarbar, podgotuj ze dwie minuty i odstaw do wystudzenia.
    2 łodygi rabarbaru
    rabarbar przygotowany do sangrii
  • Truskawki pokrój na połówki lub ćwiartki.
    około 250 g truskawek
    truskawki do sangrii
  • Pomarańczę pokrój w plastry.
    pomarańcze pokrojone do domowej sangrii
  • Do dużego dzbanka wlej wodę, sok pomarańczowy oraz wino.
    1 litr wody gazowanej, 1 butelka wina, ok 120 ml soku pomarańczowego
  • Dodaj owoce (rabarbar razem z syropem, albo sam syrop z rabarbaru), ewentualnie możesz dodać listki melisy lub mięty.
    1 pomarańcza, około 250 g truskawek
    sangria z truskawkami przed schłodzeniem
  • Jeśli jest taka potrzeba, to możesz lekko dosłodzić cukrem pudrem.
  • Gotową sangrię schowaj do lodówki na kilka godzin – aby dobrze się schłodziła i nabrała smaku od owoców.
  • Podawaj schłodzoną i z kostkami lodu.
Notatki
Jeśli chcesz otrzymać bardziej słodką sangrię, to użyj słodkiego wina. Dla bezalkoholowej wersji użyj wino bezalkoholowe, albo sok  z winogron.
 
Podaję kaloryczność przy użytym wytrawnym białym winie i bez kalorii samych owoców pływających w sangrii.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100mlKalorie: 68kcalWeglowodany: 6gBiałko: 0.2g
Słowa kluczowe domowa sangria, sangria owocowa
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
orzeźwiający koktajl z białego wina i owoców

Domowa sangria z truskawkami i rabarbarem – uwagi

Dziś u mnie coś bardzo orzeźwiającego i schładzającego – sangria rabarbarowo-truskawkowa.

Przepis na nią znalazłam u Marthy Stewart.

Sangria wychodzi bardzo orzeźwiająca i niezbyt mocno alkoholowa.

Myślę, że będzie świetna na wszelkie przyjęcia na świeżym powietrzu – np. na grilla, przyjęcia w ogrodzie i spotkania z koleżankami.

Możecie dodać do niego swoje ulubione wino – proponuję białe, różowe lub wino musujące.

Zależnie od tego jak bardzo słodkie napoje lubicie możecie użyć wino o różnym stopniu słodkości.

Ja wolę mniej słodkie napoje, więc do swojej sangrii użyłam wytrawne białe wino i jedyna słodycz pochodziła z odrobiny cukru i słodyczy owoców.

Możecie tu również użyć wino pół wytrwane, lub nawet słodkie, aby otrzymać słodką sangrię.

napój z wina i owoców na grilla i przyjęcia w ogrodzie

Jak zrobić sangrię w domu – wskazówki

Przygotowania sangrii dobrze zacząć od przygotowania syropu z rabarbaru, aby zdążył troszkę ostygnąć. Możecie do sangrii dodać potem ten podgotowany rabarbar, albo przelać syrop przez sito i dodać go już bez rabarbaru.

Truskawki i pomarańczę pokrójcie na kawałki. Warto z pomarańczy zdjąć skórkę i usunąć białą część (albedo). Przy długim leżeniu albedo i skórka mogą nadać sangrii lekko gorzkiego posmaku.

Gdy macie owoce i syrop przekładacie je do dużego dzbanka – najlepiej około 2,5 -3 litry (albo dwa mniejsze), dodajecie wodę gazowaną (ostatecznie może też być niegazowana) i wino.

Dzbanek z sangrią chowacie do lodówki na kilka godzin. W tym czasie porządnie się schłodzi i nabierze smaku od truskawek i pomarańczy.

Jak podać sangrię?

Domową sangrię możecie podać z dodatkiem lodu i z owocami. Wtedy będzie wspaniale chłodziła i orzeźwiała. Nalejcie ją do kieliszków, albo szklaneczek i zaserwujcie gościom.

domowa sangria z truskawkami i pomarańczami

Ile alkoholu ma sangria rabarbarowo-truskawkowa?

Jeśli się nie pomyliłam w obliczeniach, to ta domowa sangria ma około 3 % alkoholu, więc mniej niż standardowe piwo. Mimo wszystko sangrii nie powinny pić dzieci!

Z tej porcji otrzymacie prawie 2 litry picia.

Koniecznie zajrzyjcie do innych moich przepisów na napoje z alkoholem.

domowa sangria z truskawkami i rabarbarem

Poniżej moje pierwsze zdjęcia domowej sangrii z truskawkami i rabarbarem z 2014 roku.

sangria rabarbarowa2
sangria rabarbarowo-truskawkowa
sangria rabarbarowa1

Polecane przepisy na orzeźwiające napoje

Na ciepłe letnie dni polecam również inne przepisy na schładzające i orzeźwiające napoje. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2014 17 maja