Sernik ajerkoniakowy
Przepis na sernik ajerkoniakowy na spodzie z ciasteczek
Domowy sernik ajerkoniakowy to absolutny hit wśród serników! Połączenie puszystego sera, kremowego ajerkoniaku i rozpływającego się w ustach spodu z kruchych ciasteczek sprawia, że ten deser jest wyjątkowo pyszny. Idealny na specjalną okazję lub po prostu na słodkie popołudnie w domu. Zaskocz swoich gości lub bliskich tym pysznym sernikiem i ciesz się smakiem słodkiej przyjemności! Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Sernik z ajerkoniakiem – przepis krok po kroku
Na święta wielkanocne, na Boże Narodzenie, na urodziny, na Komunię – ten sernik z ajerkoniakiem będzie idealny na każdą okazję! Sami się przekonajcie jak doskonale smakuje!
Sernik ajerkoniakowy przepis
Wyposażenie
- Forma o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na spód z ciasteczek do sernika
- 150 g ciasteczek ((użyłam maślane herbatniki))
- 60 g masła (rozpuszczonego )
składniki na sernik z ajerkoniakiem
- 1 kg twarogu sernikowego (dobrego, tłustego (użyłam Piątnicę))
- 4 jajka (rozmiar L)
- 300 g cukru (można spokojnie użyć tylko 200 g cukru)
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka ajerkoniaku ((likieru jajecznego))
- 100 g białej czekolady (rozpuszczonej )
Instrukcja
Jak zrobić spód ciasteczkowy do sernika
- Ciasteczka zmiksuj, albo mocno rozkrusz wałkiem i zmieszaj z rozpuszczonym masłem.150 g ciasteczek, 60 g masła
- Wylep ciasteczkami spód przygotowanej tortownicy (spód wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki wysmarowałam masłem i obsypałam kaszą manną).
Jak zrobić sernik z ajerkoniakiem
- Wszystkie składniki umieść w misie miksera i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.1 kg twarogu sernikowego, 4 jajka, 300 g cukru, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka ajerkoniaku, 100 g białej czekolady
- Wylej masę na spód ciasteczek.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (tryb góra-dół) przez 1 godzinę i 20 minut.
- Po tym czasie posmaruj sernik polewą ze zmieszanej śmietany z cukrem i zapiecz przez kolejne 15 minut.200 g śmietany, 2-3 łyżki cukru
- Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik i uchyl jego drzwiczki. Pozostaw sernik w piekarniku do ostudzenia.
- Schłodź sernik w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.
Prywatne
Sernik z ajerkoniakiem – uwagi
Myślę, że na Wielkanoc (chociaż i na Boże Narodzenie również) sernik ajerkoniakowy będzie idealny :)
Bardzo aksamitny i rozpływający się w ustach, o rewelacyjnym smaku ajarkoniaku (hmmm, czy dzieci mogą go jeść? raczej cały alkohol wyparował przy pieczeniu i pozostał sam smak :)).
Uwielbiam wysokie, „konkretne” serniki, więc ten też upiekłam w mniejszej foremce, aby był wyższy (wykorzystałam tortownicę o średnicy 22 cm, możecie go upiec też w 26, wtedy będzie niższy).
Jeśli dostaniecie w sklepie kolorowe jajeczka, to koniecznie udekorujcie nimi sernik – nadają im fajnego świątecznego charakteru :)
Gdybyście takich nie dostali możecie użyć też zwykłe czekoladowe jajeczka, albo migdały w czekoladzie.
Ps. Jeśli szukacie jeszcze inne ciekawe przepisy na serniki świąteczne, to koniecznie wypróbujcie przepis na sernik marchewkowy :)
Sprawdzone przepisy na serniki na specjalne okazje
Na święta i specjalne okazje serniki są zawsze świetnym wyborem, bo większość osób je uwielbia. Na blogu znajdziecie mnóstwo pysznych i inspirujących przepisów na serniki. Ja tu Wam polecam między innymi takie przepisy na serniki świetne na różne okazje: