Sernik buraczkowy
Przepis na niezwykły sernik buraczkowy
Przepis na sernik buraczkowy to oryginalne połączenie klasycznego sernika z wyjątkowym smakiem i kolorem buraków. Sok z buraków nadaje mu nietypowy odcień i delikatny smak, który doskonale komponuje się z kremową konsystencją sera. Całość upieczona jest na spodzie z pokruszonych ciasteczek, dodając sernikowi chrupkości i smaku. To wyjątkowe ciasto nie tylko zachwyca swoim nietuzinkowym wyglądem, ale także zapewnia niezapomniane doznania smakowe, które zaskoczą i oczarują każdego smakosza. Idealne na specjalne okazje oraz dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Sernik buraczkowy przepis krok po kroku
Jeśli lubisz niezwykłe przepisy i nietypowe ciasta, to koniecznie wypróbuj przepis na taki sernik z sokiem z buraków.
Sernik buraczkowy przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki
składniki na spód z ciasteczek do sernika
- około 150 g ciasteczek markiz ((typ oreo))
- około 60 g masła (rozpuszczonego )
składniki na sernik buraczkowy
- 1 kg twarogu z wiaderka ((użyłam Piątnicę) lub samodzielnie mielonego)
- 4 jajka (L)
- 250 g cukru (1 i 1/4 szklanki)
- 240 ml soku z buraków ((tak mniej więcej z 600 g buraków))
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z połowy cytryny ((teraz nie dałam, ale myślę, że może się przydać))
składniki na czekoladową polewę do sernika
- 100 g białej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki
- odrobina czerwonego barwnika ((możecie spróbować dodać trochę soku z buraka – ja nie dawałam))
Instrukcja
Jak zrobić spód z ciasteczek
- Ciasteczka zmiksuj razem z kremem w środku, dodaj rozpuszczone masło i zagnieć ciasto.około 150 g ciasteczek markiz, około 60 g masła
- Ciasteczkami wyłóż spód tortownicy o średnicy 22 cm i schowaj ją do lodówki.
Jak zrobić sernik buraczkowy
- Wszystkie składniki sernika włóż do misy miksera i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.1 kg twarogu z wiaderka, 4 jajka, 250 g cukru, 240 ml soku z buraków, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sok z połowy cytryny
- Wylej masę na schłodzony spód.
- Piecz sernik buraczkowy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny (jeśli używasz rzadszego twarogu, to czas pieczenia może się wydłużyć).
- Po tym czasie piekarnik wyłącz, drzwiczki uchyl i pozostaw tak sernik do wystudzenia.
- Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin – najlepiej na noc.
Jak zrobić polewę czekoladową do sernika
- Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj do niej odrobinę czerwonego barwnika, albo soku z buraka.50 ml śmietany kremówki, odrobina czerwonego barwnika
- Do gorącej śmietanki wrzuć połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.100 g białej czekolady
- Ostudź czekoladę, a gdy zgęstnieje oblej nią wyjęty z foremki sernik.
- Jeśli chcesz zrobić na serniku "plamki" to łyżeczkę gorzkiego kakao rozprowadź w małej ilości wody – tak aby było lekko płynne.
- Pędzlem o twardszym włosi nabieraj po trochu kakao a następnie ochlapuj nim tort energicznie uderzając o pędzel.
Prywatne
Buraczkowy sernik z sokiem z buraków – uwagi
Sernik buraczkowy powstał z potrzeby chwili. Zastanawiałam się nad jakimś nowym, fajnym sernikiem – do tego takim, który się świetnie sprawdzi na święta wielkanocne. Tym sposobem wpadłam na pomysł buraczkowego sernika :)
Bardzo lubię buraki (głównie jako dodatek do obiadu) i już wcześniej robiłam z nich ciasto czekoladowe – ciacho było pyszne, więc postanowiłam zaryzykować z sernikiem. Tutaj nie użyłam całego warzywa, tylko wycisnęłam sokowirówką sok i ten dodałam do ciasta (tak w zasadzie to dodałam drugą porcję soku, bo pierwszą spektakularnie rozlałam „z rozbryzgiem” po całej kuchni prawie bijąc przy tym wyczyn mojego męża, który zalał kuchnię – łącznie z sufitem – otwierając domowy podpiwek).
Sernik z burakiem dzięki sokowi nabrał pięknej różowej barwy (następnym razem dodam jeszcze sok z cytryny, aby pomógł jeszcze podkreślić kolor) i fajnego smaku. Myślę, że to bardzo ciekawa propozycja na świąteczne ciasto – szczególnie jeśli nie boicie się eksperymentów :)
Pamiętajcie też o serniku marchewkowym – skoro jesteśmy już przy warzywach.
Polecane przepisy na serniki
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne serniki o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Przepis na niezwykły sernik z sokiem z buraków. Sok z buraków dodaje ciastu niezwykłego koloru i smaku i świetnie się komponuje z twarogiem. Jeśli jeszcze nigdy nie jedliście sernika z burakami, to go wam gorąco polecam. Jeśli lubicie takie eksperymenty to upieczcie również sernik marchewkowy albo sernik dyniowy - obydwa są wyśmienite. Buraczkowy sernik polecam wam przygotować na święta wielkanocne. Ale ten sernik jest tak wyśmienity, że możecie go upiec również bez okazji. Pewnie spotkaliście się już nie raz z czekoladowym ciastem buraczanym, ale pewnie nigdy wcześniej nie widzieliście sernika buraczanego. Prawda? Do odważnych świat należy! Wypróbujcie mój przepis krok po kroku na sernik z burakami i polewą z białej czekolady. Upieczcie ten sernik buraczkowy i zaskoczcie całą rodzinę. Wypróbujcie również inne moje przepisy na Wielkanoc.
6 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Sernik buraczkowy przepis
Buraczkowy sernik przepis
[…] sama robiłam już nawet buraczkowy sernik, jak również ciasto drożdżowe z dynią (osobiście jedno z moich ulubionych) albo torcik ze […]
[…] dla wielbicieli buraczanych smaków polecam sernik buraczkowy […]
to jest dopiero pomysł :) sernik wygląda rewelacyjnie! :)
Dziękuje :) smakuje też wyjątkowo :)
Ale czad! zbieram szczękę z podłogi… Czy w smaku da się wyczuć buraki?
delikatnie czuć posmak buraka ale nie jest to smak dominujący i mi nie przeszkadzał :)