Sernik cassis

Zaktualizowany: 2024 27 stycznia
sernik cassis

Przepis na sernik cassis z kruszonką i konfiturą porzeczkową

wpis sponsorowany

Zapraszam na pyszny sernik na kruchym cieście z gęstą konfiturą z czarnej porzeczki i cytrynową nutą. Ten sernik jest prosty do zrobienia, a do tego wygląda wręcz niesamowicie! Takie ciasto z konfiturą z czarnej porzeczki, to idealna propozycja na elegancki deser! Spróbujcie koniecznie!

prosty sernik na kruchym spodzie

Sernik cassis przepis krok po kroku

Jeśli lubisz smakowite serniki na kruchym spodzie, to koniecznie wypróbuj ten przepis na sernik z czarną porzeczką.

sernik porzeczkowy z kruszonką

Sernik cassis przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny sernik na kruchym cieście z konfiturą z czarnej porzeczki. Ten sernik porzeczkowy smakuje jak marzenie – przekonaj się :)
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 30 minut
Czas całkowity 2 hours
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 240 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości około 22 cm średnicy.
Składniki

składniki na kruche ciasto:

składniki na sernik porzeczkowy

Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto do sernika

  • Składniki na ciasto zmieszaj razem tak aby utworzyły kruszonkę – nie zbijamy ciasta w jednolitą masę.
    450 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g masła, 70 g cukru, 2 jajka
  • Odłóż mniej więcej 1/3 kruszonki.
  • Formę o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
  • Przełóż resztę kruszonki.
  • Najpierw lekko dociskając ją wylep boki foremki, a na koniec jej dno – wstaw formę do lodówki.

Jak zrobić sernik z czarną porzeczką krok po kroku

  • Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj tylko do połączenia składników.
    700 g twarogu, 220 g jogurtu naturalnego, 150 g cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 4 jajka, 2 łyżki soku z cytryny
  • Wyjmij formę z lodówki i wlej mniej więcej połowę masy sernikowej.
  • Łyżeczką nałóż konfiturę porzeczkową Stovit tworząc "kupki" :)
    około 300 g konfitury
  • Wylej ostrożnie resztę masy sernikowej, a na nią nałóż resztę konfitury.
  • Całość posyp odłożoną kruszonką.
  • Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny.
  • Po tym czasie piekarnik wyłącz i zostaw sernik w środku, aż piekarnik zupełnie ostygnie.
  • Schłodź sernik cassis w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez noc).
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
  • Możesz serwować z odrobiną konfitury porzeczkowej.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 240kcalWeglowodany: 30gBiałko: 9gTłuszcz: 9g
Słowa kluczowe sernik porzeczkowy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik na kruchym spodzie z kruszonką

Sernik cassis z czarną porzeczką – uwagi

Ten sernik cassis wygląda obłędnie, a jeszcze lepiej smakuje. Nie wierzycie? To upieczcie, a sami się przekonacie. Chrupiące kruche ciasto, dużo kruszonki i ta masa sernikowa  – niebo w gębie. Lekka, delikatnie mazista, a do tego konfitura z czarnej porzeczki Stovit.

Sernik cassis dzięki niej nabiera pysznego smaku i nie jest przesłodzony. Kwaskowość konfitury idealnie współgra z lekko cytrynową masą twarogową. Ten sernik zasmakuje każdemu! A wygląda tak pięknie, że będzie ozdobą każdego stołu – zachęcam was, do upieczenia go na zbliżające się święta wielkanocne.

sernik z konfiturą i kruszonką

Jak zrobić sernik z czarną porzeczką – wskazówki

Przygotujcie najpierw kruche ciasto i wylepiamy nim foremkę – dno i boki. Teraz czas na masę sernikową – użyjcie dobrego twarogu – gęstego. Zmiksujcie wszystko krótko razem – tylko do połączenia składników. Wyłóżcie połowę masy do foremki i teraz jest czas na konfiturę porzeczkową. Nałóżcie ją kleksami na wierzch sernika. Następnie wyłóżcie resztę masy. Znowu dodajcie konfiturę i na koniec posypcie sernik kruszonką. Jak wszystkie serniki ten też najlepiej jest po upieczeniu schłodzić w lodówce. Przed podaniem wyjmijcie go chociaż pół godziny wcześniej z lodówki. Tak aby kruche ciasto się ogrzało i było delikatniejsze.

Zapraszam was również do zapoznania się z innymi moimi przepisami na serniki oraz do wypróbowania przepisu na bardzo proste, a jednocześnie przepyszne babeczki brzoskwiniowo-kokosowe z dżemem brzoskwiniowym Stovit.

sernik z czarną porzeczką i kruszonką
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę
sernik cassis z kruszonką sernik na kruchym spodzie z kruszonką

sernik cassis konfitura porzeczkowa stovit

Polecane przepisy na serniki

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne domowe serniki o różnych smakach. Na blogu jest ich ogromny wybór jestem więc przekonana, że na pewno znajdziesz tu sernik idealny dla siebie. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit
Opublikowano: 2019 29 marca

Podziel się przepisem

7 komentarzy

  1. 6b1e5128964e295f818309a593e141ec?s=54&d=mm&r=g
    Agata 2021 19 marca w 11:09- Odpowiedz

    Jak wysoka ma być forma? :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 19 marca w 19:55- Odpowiedz

      Taka standardowa z odpinanym rantem – one mają pewnie około 7cm wysokości,

  2. 84b11c671f446dfa8db5ef8641c727f1?s=54&d=mm&r=g
    Majka 2019 29 marca w 13:04- Odpowiedz

    Cudowny ❤

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 29 marca w 21:27- Odpowiedz

      Dziękuję

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 2 kwietnia w 14:10- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy