Sernik chatka Puchatka
Przepis na sernik chatka Puchatka, albo chatkę Baby Jagi
Przepis na sernik „Chatka Puchatka” to oryginalna propozycja deseru, który nie tylko zachwyca smakiem, ale również niebanalnym wyglądem. To sernik bez pieczenia, przygotowany w charakterystycznym trójkątnym kształcie, nawiązującym do domku z bajki. Składniki, takie jak kremowy ser, masło, oraz kakao, są starannie ułożone w formie chatki, nadając mu nie tylko wyjątkowego smaku, ale również estetyczny wygląd. To idealna propozycja dla miłośników serowych słodkości, którzy cenią zarówno smak, jak i oryginalność w prezentacji deserów.
Spis treści
Sernik chatka Puchatka przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy sernik bez pieczenia, którym zachwycisz i zaskoczysz wszystkich, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Sernik chatka Puchatka przepis
Składniki
składniki na sernik chatka Puchatka
- 800 g twarogu ( na sernik (użyłam Piątnicę z wiaderka))
- 150 g cukru pudru (1 szklanka)
- 100 g masła (miękkiego)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao (gorzkiego)
- 36 sztuk herbatników
Instrukcja
Jak zrobić sernik chatka Puchatka krok po kroku
- Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (jeśli masło jest za twarde, to podgrzej je chwilę w mikrofalówce).150 g cukru pudru, 100 g masła, 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Do masy maślanej dodawaj po łyżce twaróg i krótko miksuj.800 g twarogu
- Podziel masę twarogową na dwie części i do jednej dodaj kakao – zmiksuj.2 łyżki kakao
- Herbatniki ułóż na kawałku folii aluminiowej – 3 rzędy po 6 herbatników.36 sztuk herbatników
- Rozsmaruj na herbatnikach 2/3 masy z kakao i przykryj drugą warstwą herbatników.
- Wyłóż białą masę sernikową i rozsmaruj, pozostałą odłożoną masę czekoladową ułóż mniej więcej na środkowych herbatnikach.
- Pomagając sobie folią aluminiową unieś boki ciasta tworząc trójkąt.
- Obwiń ciasto folią i schowaj do lodówki na około 12 godzin.
- Przed podaniem polej ciasto rozpuszczoną czekoladą.
Prywatne
Sernik bez pieczenia chatka Puchatka – uwagi
Sernik chatka Puchatka znam od dawna, chociaż na blogu pojawia się dopiero teraz. Pierwszy raz robiłam go jeszcze jakoś na początku liceum, wtedy ten sernik nazywał się chatką Baby Jagi. W sumie nie wiem, do końca, kiedy i dlaczego ciasto przemianowało się na chatkę Puchatka. Jeśli jest to skojarzenie z bajką o Kubusiu Puchatku, to prędzej wybrałabym nazwę chatka Kłapouchego, bo on miał właśnie za domek taki mały trójkątny szałasik z patyczków, który ciągle się rozpadał. Rozbieżności w nazewnictwie pozostawiam w spokoju, w końcu nie nazwa jest najważniejsza, tylko ciasto :)
Jak zrobić sernik chatkę Puchatka – wskazówki
Ten sernik przygotowuje się bez pieczenia i podaje na zimno – po odstaniu w lodówce przez noc – to po to, aby herbatniki należycie zmiękły. Sernik może wygląda na trudny do przygotowania, ale na prawdę taki nie jest (poniżej pod przepisem zamieszczam zdjęcia z przygotowań krok po kroku). Robi się go dość szybko i jedynie można czasami zakląć podczas rozsmarowywania masy twarogowej po herbatnikach, które nie chcą leżeć spokojnie i się przesuwają.
Ja swój sernik chatka Puchatka zabrałam na nasz mały narciarski wypad i wszystkim baaardzo smakował. Skończył się ewidentnie za szybko, a dodam, że zajadali się nim dorośli – sernik absolutnie nie jest zarezerwowany tylko dla dzieci :D
Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na serniki na zimno.
Polecane przepisy na serniki bez pieczenia
Jeśli lubisz takie smakowite serniki na zimno, które nie wymagają pieczenia, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: