Sernik czekoladowy przepis
Przepis na sernik z czekoladą na ciasteczkowym spodzie
Jestem wielbicielką serników, ale jakoś do tej pory po macoszemu traktowałam sernik czekoladowy. Może to przez to, że nie lubię lodów czekoladowych i obawiałam się takiego sernika. Okazało się, że nie potrzebnie się bałam – sernik czekoladowy na spodzie z ciasteczek to idealne ciasto. Mocno czekoladowy, o intensywnym smaku, z idealną konsystencją i pyszną polewą czekoladową na wierzchu. Zobaczcie mój przepis krok po kroku i sprawdźcie sami jak zrobić sernik z czekoladą w domu!
Spis treści
Sernik czekoladowy przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta czekoladowe i serniki, to koniecznie wypróbuj tego połączenia – ten sernik jest nieziemski!
Sernik czekoladowy przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o średnicy około 23 – 24 cm.
Składniki
składniki na spód z ciasteczek
- 180 g ciasteczek (użyłam czekoladowe markizy)
- 60 g masła (rozpuszczonego )
składniki na sernik czekoladowy:
- 300 g czekolady (deserowej lub gorzkiej)
- 170 ml śmietany kremówki ( – użyłam 30%)
- 1 kg twarogu (na serniki z wiaderka, tłustego – polecam Piątnicę)
- 200 g cukru ((1 szklanka lub do smaku) )
- 5 jajek (rozmiar L)
składniki na polewę czekoladową:
- 150 g czekolady (mlecznej)
- 100 ml śmietany kremówki (- użyłam 30 %)
Instrukcja
Jak zrobić spód do sernika z ciasteczek
- Ciastka zmiksuj na proszek, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.180 g ciasteczek, 60 g masła
- Tortownicę o średnicy około 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż na dno ciastka i dokładnie wylep dno.
Jak zrobić czekoladowy sernik
- Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj aż się rozpuści – odstaw do lekkiego przestudzenia.170 ml śmietany kremówki, 300 g czekolady
- Twaróg przełóż do dużej miski, dodaj cukier, jajka oraz przestudzoną czekoladę – zmiksuj do połączenia składników.1 kg twarogu, 200 g cukru, 5 jajek
- Przelej masę na spód z ciasteczek.
- Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny.
- Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku aż zupełnie ostygnie.
Jak zrobić polewę czekoladową na sernik
- Podgrzej kremówkę w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj aż się rozpuści i połączy z kremówką. Odstaw do ostudzenia i stężenia.150 g czekolady, 100 ml śmietany kremówki
- Zdejmij rant formy z sernika.
- Polewą oblej sernik – wstaw do lodówki na przynajmniej 4 godziny – najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem możesz dodatkowo udekorować ciasto.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Sernik czekoladowy – uwagi
Popatrzcie tylko na ten sernik czekoladowy. Przecież to prawdziwa rozkosz dla wielbicieli czekolady i sernika – szczególnie dla mojego męża. Jest meeega czekoladowy i przepyszny! Trudno się od niego oderwać. I nawet ja, która się go obawiałam muszę przyznać, że to jeden z lepszych serników jakie jadłam. Spróbujcie koniecznie!
Jak upiec sernik z czekoladą – wskazówki
Bardzo prosto :)
Rozpuszczamy najpierw czekoladę, aby lekko ostygła, a potem mieszamy ją z twarogiem i innymi składnikami. Ja zwykle wszystkie składniki wkładam do dużej misy i miksuję krótko do połączenia składników. Nie rozdzielam żółtek i białek i nie ubijam oddzielnie piany z białek. Preferuję amerykańskie podejście do tematu serników i lubię je przygotowywać właśnie w taki prosty i szybki sposób.
Jaki twaróg jest najlepszy do sernika? Ja tu powtarzam wszędzie jak mantrę – dobry i tłusty. Zawsze używam twaróg na serniki z wiaderka – w 99 przypadkach na 100 jest to Piątnica. Serniki z tego twarogu zawsze wychodzą mi rewelacyjne, więc się go trzymam jak tonący brzytwy :) Jeśli nie dostaniecie Piątnicy, to równie dobry jest Mój Ulubiony :)
Jaka czekolada do sernika?
U mnie była to czekolada deserowa i użyłam jej dużo – bo aż 300 g. Możecie też użyć gorzką, albo np. 100 g mlecznej i 200 g deserowej – wtedy sernik będzie nieco słodszy. Jak pisałam wcześniej rozpuszczamy ją i ostudzamy, dopiero wtedy dodajemy do twarogu.
Formę do pieczenia wykładamy pokruszonymi czekoladowymi ciasteczkami i wylewamy na nie masę twarogową. Ja bardzo lubię wysokie serniki, dlatego zwykle piekę je w stosunkowo małej formie – 23-24 cm. Tej masy sernikowej jest sporo, więc możecie ostatecznie użyć tortownicę o średnicy 26 cm. Tylko na taką większą może wam zabraknąć spodu z ciasteczek – przygotujcie ich więc trochę więcej.
Jak piec sernik, aby nie opadał?
Ja piekę je w niższej temperaturze – zwykle jest to 150 stopni – koniecznie w trybie góra/dół, a nie termoobieg. Sernik ma czas aby spokojnie się upiec i nie rośnie gwałtownie. A jak nie rośnie, to również potem nie ma co opadać :) Skoro temperatura pieczenia jest niższa, to koniecznie musicie wydłużyć czas pieczenia do około 1,5 godziny.
Upieczony sernik należy porządnie schłodzić – ja zwykle chowam na noc lodówki. A przed podaniem polewamy go czekoladą – bo czekolady nigdy za wiele! Jak czekoladowo, to czekoladowo – po całości. Kto się skusi na taki sernik?
A potem koniecznie przyjrzyjcie przepisy na inne moje serniki i upieczcie coś pysznego (takie bez pieczenia też znajdziecie).
Polecane przepisy na serniki
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na rewelacyjne serniki. Na blogu jest ich już ogromny wybór – zarówno tych pieczonych jak i serników przygotowanych bez pieczenia. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Jeśli uwielbiasz czekoladę i serniki, to ten przepis na sernik czekoladowy jest stworzony idealnie dla Ciebie. Połączenie tych dwóch pyszności tworzy coś wręcz niesamowitego, powiedziałabym nawet obłędnego. Taki właśnie jest sernik czekoladowy. Kremowy i bogaty w doznania smakowe sernik z czekoladą to proste ciasto, które jest w stanie wykonać każdy, a pewnie byś tak nawet nie pomyślał. Puszysty, ale mimo to zwarty sernik czekoladowy skradnie serca wszystkich, którzy go spróbują. To idealny deser na święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc, a nawet jako zwykły dodatek do kawy lub herbaty. Sernik z czekoladą tak efektownie wygląda, że aż szkoda go kroić. Jednak to, jak smakuje wynagradza wszystko. Sposób ozdobienia wierzchu sernika z czekoladą przeze mnie jest zaskakujący i przyciągający wzrok, ale możesz go ozdobić jak tylko masz ochotę. Pobudź swoją wyobraźnię! Jeśli zakochałeś się w czekoladowych ciastach, przejrzyj jakie jeszcze przepisy przygotowałam na ciasta czekoladowe. Zwróć swoją uwagę, szczególnie na czekoladowy sernik gotowany. Aby go wykonać nie musisz nawet rozgrzewać piekarnika. Jest bogaty w czekoladowe smaki, podobnie jak sernik z czekoladą. Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na sernik z gorzką czekoladą i zobaczcie jakie to proste! Sprawdźcie ile piec sernik i w jakiej temperaturze upiec sernik, aby nie opadł po upieczeniu. W jakiej formie upiec sernik? Ja go piekłam w okrągłej tortownicy o średnicy 22 cm, ale możecie użyć trochę większą - taką maksymalnie do 24 cm. Mam nadzieję, że taki z czekoladą sernik zagości w waszych domach i będziecie go często piec!
38 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Przepis na sernik czekoladowy
Czekoladowy sernik przepis
Jak zrobić sernik czekoladowy?
Zrobiłam na samym mascarpone bo nie miałam sera w wiaderku a je już trzeba było zużyć. Ciasteczka to u mnie zwykle Herbatniki. Oprócz czekolady dałam jeszcze łyżkę kakao z górką. Robione na pół porcji w fi23. Dosyć mocno urósł tak jak opadł. Polewę zrobiłam swoją. W smaku petard! Co prawda następny raz zrobię pół sera z wiadra pół mascarpone,bo lubimy delikatniejszy w smaku, ale na pewno będzie jeszcze nie raz
Wspaniały sernik i bajecznie prosty. Świetnie smakuje z czekoladą Jedyna Wedla. Na spód piekarnika postawić naczynie żaroodporne z wodą i nic nie popęka. Ser tylko Piątnica i wszystko się uda.
Sernik robiłam na urodziny, strasznie popękał, w samu taki sobie,polewa wyszła mi strasznie rzadka. Pieke ciasta od lat i tylko z tym sernikiem mam problem.
A robiłaś go jak w przepisie, czy „po swojemu”? Polewę ostudziłaś do zgęstnienia?
Robiłam wszystko jak w przepisie, odmierzałam składniki na wadze.
Jaki twaróg użyłaś? Tłusty, czy taki bardziej luźny?
Czy mogę użyć czekolady mlecznej zamiast deserowej?
Możesz, ale wtedy nie dodawaj cukru, albo daj go mniej.
Czy ser powinien być w temperaturze pokojowej?
Nie musi
Dziękuję za odpowiedź :) to jeszcze mam jedno pytanie, czy jakby ten serniczek zrobić bez spodu z ciasteczek, sam ser- wyjdzie czy się przypali? Generalnie smak jest obłędny <3, cukier zastąpiłam erytrytolem, stąd z ciekawości pytam, czy dałoby radę zrobić go całkiem keto :)
Spokojnie można bez spodu
Cudnie, to tak spróbuję następnym razem :) Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i świetny przepis, pozdrawiam serdecznie!
dziękuję :)
Sernik najpierw wyròsł a potem strasznie opadł i gumowaty nie chciał się upiec, robię inne serniki i zawsze mi wychodzą. Dziwny ten przepis.
Jaki miałaś twaróg (producent), zrobiłaś wszystko jak w przepisie, czy coś zmieniałaś?
Robiłam sernik z tego przepisu już kilka razy, ulubiony sernik mojej rodziny – na tyle, że nie pozwalają mi wypróbowywać innych przepisów ;). Wierzch czasami pęka, ale nie przejmuję się tym – nakładam konfiturę malinową i dzięki pęknięciom jest na nią więcej miejsca!
Sernik bardzo dobry, robiłam go dwa razy za pierwszym razem ser urósł, po wyłączeniu temperatury opadł i brzydko wyglądał, jednak podczas pieczenia otwierałam piekarnik, za drugim razem nie otwierając piekarnika ser również opadł i brzydko wyglądał…
Wydaje mi się że to wina mojego piekarnika, w smaku bardzo dobry :)
Piec z termoobiegiem? Czy góra dół?
Góra-dół
Czy po wyłączeniu piekarnika można go otworzyć i czy sernik nie wyschnie?
Możesz lekko uchylić. Ja zwykle nie otwieram.
Spróbuje go zrobić teraz na święta, ciekawe czy wyjdzie. Wygląda ślicznie na zdjęciach, mocno się na niego napastwiłem.
Życzę udanego pieczenia
Tortownica o średnicy 23 cm jest zdecydowanie za mała. Chyba że ma Pani tortownicę 3 razy wyższą niż moja. Nie zgadzam się że sernik jest z gatunku tych które nie rosną bo nie mają na czym. Sam ser przy pieczeniu będzie pęczniał i wychodził do góry to jest tzw fizyka ;)
No cóż, ja mam taką tortownicę i właśnie w takiej go piekłam.
No nie wiem, mi nie wyszedł ten sernik i w smaku też jakoś inaczej go sobie wyobrażałam. Pani wygląda pięknie i pysznie, u mnie zupełnie inaczej :(
:(
Zrobiłam wczoraj wieczorem więc gotowy był dopiero dzisiaj rano – już nie ma połowy haha
Wyszedł idealny! Upieczony, równy jak stół, mega czekoladowy. Sernik idealny!
Dziękuję za ten przepis!
Super :)
Piekę sernik podobny jak ten tylko dodaje samą śmietankę i 2 łyżki mąki ziemniaczanej i łyżkę pszennej. To ulubiony sernik syna. Chciałbym mu na urodziny zrobić taki ala tort sernikowy i bym zrobiła sernik z Pani przepisu plus taki zwyczajny biały. Myśli Pani że się uda czy ten sernik z czekoladą opadnie pod ciężarem tej drugiej warstwy?
On jest zwarty, więc powinien utrzymać :)
Witam, w zeszłym tygodniu upiekłam tan sernik, ale w trakcie pieczenia bardzo mocno urósł. Na tyle, że zaczął wypływać z blaszki ( użyłam tortownicy 26 cm). Za to w smaku obłędny! Polecam!
Hmm, on jest z typu tych, co praktycznie nie rosną, bo nie mają na czym. Może jakoś piekarnik na niego podziałał ;)
Witam. Do sterniczka dajemy całe jajka, czy tylko żółtka, a później ubite białka?
Od razu całe jajka :)
Bosko wygląda! Jestem miłośniczką czekolady i wszystkiego, co z nią związane, więc ten przepis po prostu spadł mi z nieba! Jestem ciekawa jak wyjdzie moja wersja! Na górę położę jednak podprażone orzechy – nie lubię owoców w czekoladzie :)
Życzę smacznego :)