Sernik gotowany

Zaktualizowany: 2023 18 września
sernik gotowany

Przepis na rewelacyjny gotowany sernik – bez pieczenia

Jeśli się zastanawiasz jak zrobić sernik gotowany, to jesteś w dobry miejscu! Wypróbuj mój sprawdzony przepis na gotowany sernik na herbatnikach i przygotuj go już dziś! Ten pyszny sernik na zimno przygotujesz bez pieczenia. Wystarczy masę sernikową ugotować, a następnie sernik schłodzić w lodówce. To sernik, który nigdy nie opada! Jeśli więc chcesz zaskoczyć rodzinę i gości wyjątkowym ciastem, to ten gotowany sernik bez pieczenia jest właśnie dla Ciebie. Koniecznie zobacz mój przepis krok po kroku i sprawdź jak ugotować sernik.

sernik gotowany

Sernik gotowany przepis krok po kroku

Jeśli pieczenie serników Ci nie wychodzi, to koniecznie zrób sobie taki sernik bez pieczenia gotowany w garnku!

nobake cheesecake

Sernik gotowany przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i prosty sernik gotowany na herbatnikach – bez używania piekarnika!
4.35 z 26 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
4 hours
Czas całkowity 5 hours
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 273 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę około 20/30 cm.
Składniki

składniki na sernik gotowany

  • 1 kg twarogu (na serniki dobrej jakości – tłustego (polecam Piątnicę, albo twaróg półtłusty do samodzielnego mielenia – trzeba dwu- lub trzykrotnie go zmielić))
  • 4 jajka ((użyłam L))
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 1 szklanka cukru (200 g)
  • 1 łyżka cukru z wanilią ( lub ekstraktu waniliowego)
  • 2 budynie waniliowe ((takie na pół litra mleka – bez cukru))
  • 200 ml mleka
  • 400 g herbatników (mniej więcej)

składniki na polewę czekoladową do sernika gotowanego

dodatkowo do udekorowania sernika

Instrukcja
 

Jak zrobić sernik gotowany krok po kroku

  • W dużym garnku rozpuść masło, dodaj cukier, cukier waniliowy lub esencję waniliową, zamieszaj.
    200 g masła, 1 szklanka cukru, 1 łyżka cukru z wanilią
  • Dodaj zmielony twaróg, wbij jajka i energicznie wymieszaj i gotuj dalej.
    1 kg twarogu, 4 jajka
  • Aby masa miała ładną konsystencję proponuję krótko zmiksować ją mikserem lub blenderem, tylko do połączenia składników.
  • Budynie rozmieszaj w mleku i dodaj do gorącego sernika – energicznie wymieszaj i gotuj (ciągle mieszając) aż masa zgęstnieje (nie ma być tak gęsta, aby łyżka stała, tylko bardziej o konsystencji gotowego budyniu).
    2 budynie waniliowe, 200 ml mleka
  • Foremkę o wielkości około 19/30 cm wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
  • Dno wyłóż warstwą herbatników, wylej na nie połowę gorącej masy.
    400 g herbatników
  • Ułóż kolejną warstwę herbatników i wylej resztę sernika.
  • Ułóż na wierzchu herbatniki.

Jak zrobić polewę czekoladową na sernik gotowany

  • Podgrzej kremówkę razem z masłem.
    250 ml śmietany kremówki, 1 łyżka masła
  • Do gorącej kremówki (ale nie gotującej się) dodaj połamaną na kawałki czekoladę – wymieszaj, aby się rozpuściła.
    100 g czekolady, 100 g mlecznej czekolady
  • Odstaw polewę do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia.
  • Wylej polewę na wierzch herbatników (na ciasto w formie) i udekoruj wg uznania.
  • Ciasto schłodź w lodówce przez noc – możesz też skorzystać z chłodnej pogody i wystawić sernik na balkon :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 273kcalWeglowodany: 24gBiałko: 6.5gTłuszcz: 16.9gBłonnik: 0.2g
Słowa kluczowe gotowany sernik, kokosowy sernik bez pieczenia
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik gotowany

Jak zrobić sernik gotowany – uwagi

Próbowałam już kilka lat temu (jakoś tak na początku mojej przygody z blogiem) zrobić sernik gotowany na herbatnikach.

To była katastrofa – nie wiem, czy z winy sera, czy z mojej (usilnie starałam się go zagotować – tak aby było widać bąbelki i baaardzo długo go gotowałam).

W efekcie końcowym otrzymałam jakąś lekko przezroczystą breję, która skończyła w śmietniku.

Zacięłam się, stwierdziłam, że gotowany sernik to oszustwo i przestałam się tym tematem interesować.

Jak mówią – „tylko krowa nie zmienia poglądów” – tak do mnie powrócił temat tego sernika.

Wszystko przez mój piekarnik, który się znarowił i przy każdej próbie przekręcenia pokrętełka na „ON” wywalał kroki w domu .

Piekarnik, piekarnikiem, a ciacho na weekend musi być – i tak postanowiłam dać drugą szansę temu ciastu.

Muszę przyznać, że nastąpiła pełna rehabilitacja :)

sernik gotowany 6

Gotowany sernik wyszedł pyszny, wręcz rewelacyjny – rozszedł się migusiem (i wiem, że nawet współpracownikom mężowym smakował).

Przygotowuje się znacznie szybciej niż tradycyjny, a zupełnie nie ustępuje mu smakiem :)

Kupujcie więc dobry twaróg (albo półtłusty, który sami w domu mielicie dwukrotnie, lub trzykrotnie – dla wytrwałych, albo Piątnicę – ja robiłam na nim i ręczę za efekt), wielką paczkę herbatników i czekoladę – będziecie mieć wielką blachę serniczka na weekend (pamiętajcie o nocnym schładzaniu, więc proponuję przygotować go już w piątek wieczorem).

Sernik jest gotowany, więc twaróg przełóżcie do dużego garnka i gotujcie go tak jakbyście robili budyń.

Wtedy gorącą masę wyłóżcie na herbatniki ułożone w foremce i na koniec polejcie wierzch sernika gotowanego polewą czekoladową.

sernik gotowany 8

Kiedy sernik gotowany jest gotowy?

Gotowany sernik na herbatnikach musicie schować do lodówki na całą noc. Przez ten czas masa serowa się ustabilizuje, a herbatniki zmiękną od twarogu. Wtedy krojenie sernika gotowanego nie sprawi Wam żadnych problemów. Będziecie mogli sernik podzielić na dużo ładnych kawałków.

Spróbujcie koniecznie – niezależnie, czy Wasz piekarnik działa czy nie :)

A jeśli lubicie również inne smaki serników, to wypróbujcie mój przepis na czekoladowy sernik gotowany albo sernik gotowany na makowym cieście – obydwa są przepyszne! Przy tym drugim przepisie znajdziecie również zdjęcia z gotowania sernika, więc jeśli macie jakieś wątpliwości jak to powinno przebiegać, to koniecznie sprawdźcie tam.

Zajrzyjcie również na inne przepisy z sernikami – na prawdę jest w czym wybierać :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.35 z 26 ocen
Postaw mi kawę

Przepis znalazłam na stronie Poezja smaku i bardzo dziękuję za niego :)

Polecane przepisy na serniki bez pieczenia

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne serniki na zimno, które sprawdzą się idealnie zarówno jako weekendowy deser jak i na specjalne okazje, czy święta. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2015 20 listopada

Podziel się przepisem

26 komentarzy

  1. 016f5f62891270f4b540cbfbe793bfa6?s=54&d=mm&r=g
    Zbigniew 2021 29 grudnia w 21:01- Odpowiedz

    Czytam już enty raz i nadal nie wiem jak długo gotować przed słaniem budyniu? A przecież na wstępie czytam że zbyt długie gotowanie mogło być przyczyną katastrofy. Proszę o wyjaśnienie na e-maila bo nie mam pojęcia jak się śledzi takie błogi

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 29 grudnia w 21:14- Odpowiedz

      Wlewasz budyń gdy twaróg jest gorący, przy brzegach mogą się tworzyć pęcherzyki powietrza

  2. 944dd464a407343453f8801553a3492d?s=54&d=mm&r=g
    Anna 2021 13 sierpnia w 08:30- Odpowiedz

    4 gwiazdek
    U mnie wszystko super, sernik pyszny tylko polewa nie wyszła, spłynęła. Wydaje mi się że w przepisie jest za dużo śmietanki. Widzę że w oryginalnym przepisie jest 150ml a nie 250 ml.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 13 sierpnia w 11:29- Odpowiedz

      Ja polewę wylewam gdy ciasto jest w formie i tak wstawiam do lodówki – wtedy nie spływa, a w lodówce zagęszcza się

  3. 20448f530b6fb1c24cb498ae6a48004e?s=54&d=mm&r=g
    iwona 2018 21 lutego w 19:24- Odpowiedz

    Witam, właśnie dzisiaj zrobiłam REWELACJA to mało powiedziane moje tiramisu zeszło na drugi plan. Pozdrawiam.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 21 lutego w 22:16- Odpowiedz

      Super! Bardzo się cieszę, że smakowało :)

  4. 33e156856abbb37727405b3ed9bb04e6?s=54&d=mm&r=g
    Diablica 16 2017 28 grudnia w 11:38- Odpowiedz

    Witam ten przepis jest Meg Mega Super Polecam wszystkim robilam pierwszy raz w zyciu sernik z tego przepisu i wgl jakiegokolwiek i wyszedl super goscie na moje urodziny byli zachwyceni Dzisiaj zrobilam drugi raz i wyszedl rownie pyszny mam nadzieje ze goscia zasmakuje i na sylwestra bedzie trzeba zrobic nowy hihi Szczesliwego nowego i udanych wypiekow

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2017 28 grudnia w 17:06- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo i również życzę szczęśliwego Nowego Roku :D

  5. 3ef53be85dda7d2e14e1a6edc712b049?s=54&d=mm&r=g
    Julia Nowakowska 2017 18 kwietnia w 14:24- Odpowiedz

    Mąż zażyczył sobie sernik gotowany – więc ugotowaliśmy :) Wyszedł pyszny, smakował wszystkim gościom. Lżejszy i delikatniejszy od pieczonego :) Pycha! Zrobiłam już bez polewy, na górę starłam czekoladę mleczną i wyszło fajnie.

  6. Popularne wpisy w 2015 roku - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2016 7 czerwca w 13:37- Odpowiedz

    […] Sernik gotowany […]

  7. 01c791f4055ad937439adc4018e5f82f?s=54&d=mm&r=g
    Beata 2016 3 kwietnia w 17:38- Odpowiedz

    Super ciasto!!! Godne polecenia!!!pozdrawiam

  8. fabf4d109fcb8e163ee010b8515379f6?s=54&d=mm&r=g
    Kretyn 2016 26 marca w 23:07- Odpowiedz

    przepis jest niepełny. miedzy punktem 3 i 4 jest przepaść. mieszam wszystkie składniki w tym zimny ser i inne drobne rzeczy. i Tylko masło jest rozpuszczone. I nagle do gorącej tej masy dodaję budyń. Czary? Zrobiło się nagle gorące? Proszę się przyłożyć do szczegółów. początkowe gospodynie też by chciały zrobić sernik.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 27 marca w 00:24- Odpowiedz

      Ominąłeś/ominęłaś punkt drugi – Dodaj zmielony twaróg, wbij jajka i energicznie wymieszaj i gotuj dalej. Dodajesz składniki do rozpuszczonego masła które jest cały czas na ogniu/płycie

  9. c128276a1c34b72e3411ecd2dd4a5015?s=54&d=mm&r=g
    justyna 2016 25 marca w 08:09- Odpowiedz

    pani beatko sernik wyglada pszepysznie :) robilam go z identycznego pszepisu dwa tygodnie temu i mi nie wyszedl byl rzadki. nie poddaje sie dzisiaj robie go ponownie z uzyciem pani rad, mam nadzieje ze tym razem wyjdzie

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 25 marca w 09:34- Odpowiedz

      trzymam kciuki :)

  10. 1295558f76ea97c6af0144d6086021df?s=54&d=mm&r=g
    Patrycja 2016 9 lutego w 09:39- Odpowiedz

    Sernik gotowany wg przepisu Beaty, gorąco polecam

  11. 459fadb8c0abd1fa3f9276049c0ec44c?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2015 28 listopada w 15:30- Odpowiedz

    Robię kolejny raz serniczek z tego przepisu i wychodzi pyszny!!!! Zachwyciłam męża i teścia . Piątnica sprawdziła się doskonale. Do polewy dodałam dosłownie pół łyżeczki żelatyny namoczonej w zimnej wodzie a następnie w odrobinie gorącej ( miałam obawy że polewa nie zastygnie ). Robię tylko z gorzkiej czekolady.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 30 listopada w 08:51- Odpowiedz

      Cieszę się, że serniczek zasmakował rodzinie :) Pozdrawiam, Beata

  12. 3deb9df24b7bb7c5924ed07c0625fae6?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2015 25 listopada w 13:12- Odpowiedz

    Witam,

    Mam pytanie co do punktu 4. Te budynie to w jakiej ilości mleka rozpuścić? Pozdrawiam :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 25 listopada w 13:30- Odpowiedz

      Tak jak podałam w przepisie – w 200 ml.

  13. c2074ae02d5cd14c9583794b2c370f71?s=54&d=mm&r=g
    Ola 2015 24 listopada w 18:36- Odpowiedz

    Hej Beata,

    Pamietam to ciasto z dziecinstwa. Koniecznie sprobuje.

    Czy mozna ten sernik mrozic?

    Pozdrowienia

  14. 5d70ce65c4a18d19240e1ad74a425a94?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2015 20 listopada w 19:20- Odpowiedz

    A ja już od dawna przymierzam się do tego, by zrobić sernik gotowany i jakoś wciąż to odkładam, a jeszcze nigdy nie robiłam:))

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 21 listopada w 11:50- Odpowiedz

      Spróbuj – bardzo fajny wychodzi :)

  15. d69aba20b64a443c415fb721a9c43c6d?s=54&d=mm&r=g
    rategazelle 2015 20 listopada w 06:52- Odpowiedz

    wygląda pysznie :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 20 listopada w 09:09- Odpowiedz

      Dziękuję :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy