Sernik gotowany

Zaktualizowany: 2023 18 września
sernik gotowany

Przepis na rewelacyjny gotowany sernik – bez pieczenia

Jeśli się zastanawiasz jak zrobić sernik gotowany, to jesteś w dobry miejscu! Wypróbuj mój sprawdzony przepis na gotowany sernik na herbatnikach i przygotuj go już dziś! Ten pyszny sernik na zimno przygotujesz bez pieczenia. Wystarczy masę sernikową ugotować, a następnie sernik schłodzić w lodówce. To sernik, który nigdy nie opada! Jeśli więc chcesz zaskoczyć rodzinę i gości wyjątkowym ciastem, to ten gotowany sernik bez pieczenia jest właśnie dla Ciebie. Koniecznie zobacz mój przepis krok po kroku i sprawdź jak ugotować sernik.

sernik gotowany

Sernik gotowany przepis krok po kroku

Jeśli pieczenie serników Ci nie wychodzi, to koniecznie zrób sobie taki sernik bez pieczenia gotowany w garnku!

nobake cheesecake

Sernik gotowany przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i prosty sernik gotowany na herbatnikach – bez używania piekarnika!
4.35 z 26 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
4 hours
Czas całkowity 5 hours
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 273 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę około 20/30 cm.
Składniki

składniki na sernik gotowany

  • 1 kg twarogu (na serniki dobrej jakości – tłustego (polecam Piątnicę, albo twaróg półtłusty do samodzielnego mielenia – trzeba dwu- lub trzykrotnie go zmielić))
  • 4 jajka ((użyłam L))
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 1 szklanka cukru (200 g)
  • 1 łyżka cukru z wanilią ( lub ekstraktu waniliowego)
  • 2 budynie waniliowe ((takie na pół litra mleka – bez cukru))
  • 200 ml mleka
  • 400 g herbatników (mniej więcej)

składniki na polewę czekoladową do sernika gotowanego

dodatkowo do udekorowania sernika

Instrukcja
 

Jak zrobić sernik gotowany krok po kroku

  • W dużym garnku rozpuść masło, dodaj cukier, cukier waniliowy lub esencję waniliową, zamieszaj.
    200 g masła, 1 szklanka cukru, 1 łyżka cukru z wanilią
  • Dodaj zmielony twaróg, wbij jajka i energicznie wymieszaj i gotuj dalej.
    1 kg twarogu, 4 jajka
  • Aby masa miała ładną konsystencję proponuję krótko zmiksować ją mikserem lub blenderem, tylko do połączenia składników.
  • Budynie rozmieszaj w mleku i dodaj do gorącego sernika – energicznie wymieszaj i gotuj (ciągle mieszając) aż masa zgęstnieje (nie ma być tak gęsta, aby łyżka stała, tylko bardziej o konsystencji gotowego budyniu).
    2 budynie waniliowe, 200 ml mleka
  • Foremkę o wielkości około 19/30 cm wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
  • Dno wyłóż warstwą herbatników, wylej na nie połowę gorącej masy.
    400 g herbatników
  • Ułóż kolejną warstwę herbatników i wylej resztę sernika.
  • Ułóż na wierzchu herbatniki.

Jak zrobić polewę czekoladową na sernik gotowany

  • Podgrzej kremówkę razem z masłem.
    250 ml śmietany kremówki, 1 łyżka masła
  • Do gorącej kremówki (ale nie gotującej się) dodaj połamaną na kawałki czekoladę – wymieszaj, aby się rozpuściła.
    100 g czekolady, 100 g mlecznej czekolady
  • Odstaw polewę do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia.
  • Wylej polewę na wierzch herbatników (na ciasto w formie) i udekoruj wg uznania.
  • Ciasto schłodź w lodówce przez noc – możesz też skorzystać z chłodnej pogody i wystawić sernik na balkon :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 273kcalWeglowodany: 24gBiałko: 6.5gTłuszcz: 16.9gBłonnik: 0.2g
Słowa kluczowe gotowany sernik, kokosowy sernik bez pieczenia
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik gotowany

Jak zrobić sernik gotowany – uwagi

Próbowałam już kilka lat temu (jakoś tak na początku mojej przygody z blogiem) zrobić sernik gotowany na herbatnikach.

To była katastrofa – nie wiem, czy z winy sera, czy z mojej (usilnie starałam się go zagotować – tak aby było widać bąbelki i baaardzo długo go gotowałam).

W efekcie końcowym otrzymałam jakąś lekko przezroczystą breję, która skończyła w śmietniku.

Zacięłam się, stwierdziłam, że gotowany sernik to oszustwo i przestałam się tym tematem interesować.

Jak mówią – „tylko krowa nie zmienia poglądów” – tak do mnie powrócił temat tego sernika.

Wszystko przez mój piekarnik, który się znarowił i przy każdej próbie przekręcenia pokrętełka na „ON” wywalał kroki w domu .

Piekarnik, piekarnikiem, a ciacho na weekend musi być – i tak postanowiłam dać drugą szansę temu ciastu.

Muszę przyznać, że nastąpiła pełna rehabilitacja :)

sernik gotowany 6

Gotowany sernik wyszedł pyszny, wręcz rewelacyjny – rozszedł się migusiem (i wiem, że nawet współpracownikom mężowym smakował).

Przygotowuje się znacznie szybciej niż tradycyjny, a zupełnie nie ustępuje mu smakiem :)

Kupujcie więc dobry twaróg (albo półtłusty, który sami w domu mielicie dwukrotnie, lub trzykrotnie – dla wytrwałych, albo Piątnicę – ja robiłam na nim i ręczę za efekt), wielką paczkę herbatników i czekoladę – będziecie mieć wielką blachę serniczka na weekend (pamiętajcie o nocnym schładzaniu, więc proponuję przygotować go już w piątek wieczorem).

Sernik jest gotowany, więc twaróg przełóżcie do dużego garnka i gotujcie go tak jakbyście robili budyń.

Wtedy gorącą masę wyłóżcie na herbatniki ułożone w foremce i na koniec polejcie wierzch sernika gotowanego polewą czekoladową.

sernik gotowany 8

Kiedy sernik gotowany jest gotowy?

Gotowany sernik na herbatnikach musicie schować do lodówki na całą noc. Przez ten czas masa serowa się ustabilizuje, a herbatniki zmiękną od twarogu. Wtedy krojenie sernika gotowanego nie sprawi Wam żadnych problemów. Będziecie mogli sernik podzielić na dużo ładnych kawałków.

Spróbujcie koniecznie – niezależnie, czy Wasz piekarnik działa czy nie :)

A jeśli lubicie również inne smaki serników, to wypróbujcie mój przepis na czekoladowy sernik gotowany albo sernik gotowany na makowym cieście – obydwa są przepyszne! Przy tym drugim przepisie znajdziecie również zdjęcia z gotowania sernika, więc jeśli macie jakieś wątpliwości jak to powinno przebiegać, to koniecznie sprawdźcie tam.

Zajrzyjcie również na inne przepisy z sernikami – na prawdę jest w czym wybierać :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.35 z 26 ocen
Postaw mi kawę

Przepis znalazłam na stronie Poezja smaku i bardzo dziękuję za niego :)

Polecane przepisy na serniki bez pieczenia

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne serniki na zimno, które sprawdzą się idealnie zarówno jako weekendowy deser jak i na specjalne okazje, czy święta. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2015 20 listopada

Podziel się przepisem

26 komentarzy

  1. 016f5f62891270f4b540cbfbe793bfa6?s=54&d=mm&r=g
    Zbigniew 2021 29 grudnia w 21:01- Odpowiedz

    Czytam już enty raz i nadal nie wiem jak długo gotować przed słaniem budyniu? A przecież na wstępie czytam że zbyt długie gotowanie mogło być przyczyną katastrofy. Proszę o wyjaśnienie na e-maila bo nie mam pojęcia jak się śledzi takie błogi

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 29 grudnia w 21:14- Odpowiedz

      Wlewasz budyń gdy twaróg jest gorący, przy brzegach mogą się tworzyć pęcherzyki powietrza

  2. 944dd464a407343453f8801553a3492d?s=54&d=mm&r=g
    Anna 2021 13 sierpnia w 08:30- Odpowiedz

    4 gwiazdek
    U mnie wszystko super, sernik pyszny tylko polewa nie wyszła, spłynęła. Wydaje mi się że w przepisie jest za dużo śmietanki. Widzę że w oryginalnym przepisie jest 150ml a nie 250 ml.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 13 sierpnia w 11:29- Odpowiedz

      Ja polewę wylewam gdy ciasto jest w formie i tak wstawiam do lodówki – wtedy nie spływa, a w lodówce zagęszcza się

  3. 20448f530b6fb1c24cb498ae6a48004e?s=54&d=mm&r=g
    iwona 2018 21 lutego w 19:24- Odpowiedz

    Witam, właśnie dzisiaj zrobiłam REWELACJA to mało powiedziane moje tiramisu zeszło na drugi plan. Pozdrawiam.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 21 lutego w 22:16- Odpowiedz

      Super! Bardzo się cieszę, że smakowało :)

  4. 33e156856abbb37727405b3ed9bb04e6?s=54&d=mm&r=g
    Diablica 16 2017 28 grudnia w 11:38- Odpowiedz

    Witam ten przepis jest Meg Mega Super Polecam wszystkim robilam pierwszy raz w zyciu sernik z tego przepisu i wgl jakiegokolwiek i wyszedl super goscie na moje urodziny byli zachwyceni Dzisiaj zrobilam drugi raz i wyszedl rownie pyszny mam nadzieje ze goscia zasmakuje i na sylwestra bedzie trzeba zrobic nowy hihi Szczesliwego nowego i udanych wypiekow

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2017 28 grudnia w 17:06- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo i również życzę szczęśliwego Nowego Roku :D

  5. 3ef53be85dda7d2e14e1a6edc712b049?s=54&d=mm&r=g
    Julia Nowakowska 2017 18 kwietnia w 14:24- Odpowiedz

    Mąż zażyczył sobie sernik gotowany – więc ugotowaliśmy :) Wyszedł pyszny, smakował wszystkim gościom. Lżejszy i delikatniejszy od pieczonego :) Pycha! Zrobiłam już bez polewy, na górę starłam czekoladę mleczną i wyszło fajnie.

  6. Popularne wpisy w 2015 roku - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2016 7 czerwca w 13:37- Odpowiedz

    […] Sernik gotowany […]

  7. 01c791f4055ad937439adc4018e5f82f?s=54&d=mm&r=g
    Beata 2016 3 kwietnia w 17:38- Odpowiedz

    Super ciasto!!! Godne polecenia!!!pozdrawiam

  8. fabf4d109fcb8e163ee010b8515379f6?s=54&d=mm&r=g
    Kretyn 2016 26 marca w 23:07- Odpowiedz

    przepis jest niepełny. miedzy punktem 3 i 4 jest przepaść. mieszam wszystkie składniki w tym zimny ser i inne drobne rzeczy. i Tylko masło jest rozpuszczone. I nagle do gorącej tej masy dodaję budyń. Czary? Zrobiło się nagle gorące? Proszę się przyłożyć do szczegółów. początkowe gospodynie też by chciały zrobić sernik.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 27 marca w 00:24- Odpowiedz

      Ominąłeś/ominęłaś punkt drugi – Dodaj zmielony twaróg, wbij jajka i energicznie wymieszaj i gotuj dalej. Dodajesz składniki do rozpuszczonego masła które jest cały czas na ogniu/płycie

  9. c128276a1c34b72e3411ecd2dd4a5015?s=54&d=mm&r=g
    justyna 2016 25 marca w 08:09- Odpowiedz

    pani beatko sernik wyglada pszepysznie :) robilam go z identycznego pszepisu dwa tygodnie temu i mi nie wyszedl byl rzadki. nie poddaje sie dzisiaj robie go ponownie z uzyciem pani rad, mam nadzieje ze tym razem wyjdzie

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 25 marca w 09:34- Odpowiedz

      trzymam kciuki :)

  10. 1295558f76ea97c6af0144d6086021df?s=54&d=mm&r=g
    Patrycja 2016 9 lutego w 09:39- Odpowiedz

    Sernik gotowany wg przepisu Beaty, gorąco polecam

  11. 459fadb8c0abd1fa3f9276049c0ec44c?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2015 28 listopada w 15:30- Odpowiedz

    Robię kolejny raz serniczek z tego przepisu i wychodzi pyszny!!!! Zachwyciłam męża i teścia . Piątnica sprawdziła się doskonale. Do polewy dodałam dosłownie pół łyżeczki żelatyny namoczonej w zimnej wodzie a następnie w odrobinie gorącej ( miałam obawy że polewa nie zastygnie ). Robię tylko z gorzkiej czekolady.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 30 listopada w 08:51- Odpowiedz

      Cieszę się, że serniczek zasmakował rodzinie :) Pozdrawiam, Beata

  12. 3deb9df24b7bb7c5924ed07c0625fae6?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2015 25 listopada w 13:12- Odpowiedz

    Witam,

    Mam pytanie co do punktu 4. Te budynie to w jakiej ilości mleka rozpuścić? Pozdrawiam :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 25 listopada w 13:30- Odpowiedz

      Tak jak podałam w przepisie – w 200 ml.

  13. c2074ae02d5cd14c9583794b2c370f71?s=54&d=mm&r=g
    Ola 2015 24 listopada w 18:36- Odpowiedz

    Hej Beata,

    Pamietam to ciasto z dziecinstwa. Koniecznie sprobuje.

    Czy mozna ten sernik mrozic?

    Pozdrowienia

  14. 5d70ce65c4a18d19240e1ad74a425a94?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2015 20 listopada w 19:20- Odpowiedz

    A ja już od dawna przymierzam się do tego, by zrobić sernik gotowany i jakoś wciąż to odkładam, a jeszcze nigdy nie robiłam:))

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 21 listopada w 11:50- Odpowiedz

      Spróbuj – bardzo fajny wychodzi :)

  15. d69aba20b64a443c415fb721a9c43c6d?s=54&d=mm&r=g
    rategazelle 2015 20 listopada w 06:52- Odpowiedz

    wygląda pysznie :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 20 listopada w 09:09- Odpowiedz

      Dziękuję :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Sernik gotowany przepis

Przepis na sernik gotowany na herbatnikach to idealny sernik bez pieczenia. Jeśli macie problem z piekarnikiem, albo serniki pieczone wam nie wychodzą, opadają i są byle jakie, to koniecznie spróbujcie zrobić gotowany sernik na herbatnikach. Zamiast go piec, gotujcie masę twarogową w garnku - trochę podobnie jak budyń, a potem wylewacie ją na herbatniki. Tworzymy w sumie trzy warstwy herbatników, które przedzielone są warstwą sernikową. Masę twarogową wylewamy gorącą na ciastka!

Przepis na sernik na herbatnikach bez pieczenia

Sernik bez pieczenia na herbatnikach musicie schłodzić, tak aby sernik stężał. Przygotujcie również na niego polewę czekoladową. Jak zrobić polewę czekoladową na serniki? Wystarczy podgrzać śmietanę kremówkę i dodać do niej połamaną czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści należy dokładnie wymieszać polewę i ją ostudzić. Taka polewę wylewamy na sernik i chowamy całość do lodówki.

Przepis na sernik gotowany

Przepis na sernik na herbatnikach bez pieczenia to świetny przepis dla każdego. Z moim przepisem krok po kroku uda się wam zrobić gotowany sernik na herbatnikach dla całej rodziny. Z tego przepisu otrzymacie sporą blaszkę ciasta, więc na pewno wystarczy dla każdego! Możecie również przygotować inne wersje smakowe bo serniki gotowane mogą być bardzo różne. Na blog znajdziecie również przepis na karmelowy sernik gotowany na korzennych ciasteczkach albo przepis na czekoladowy sernik gotowany. Obydwa te serniki są bardzo smaczne i gorąco je wam polecam.

Gotowany sernik sprawdzony przepis

Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście takiego sernika na zimno, to koniecznie wypróbujcie mój przepis na gotowany sernik bez pieczenia. Taki sernik jest niezwykle smaczny. A herbatniki po kilku godzinach w lodówce namiękają od masy twarogowej i ciasto można pokroić na ładne kawałki. Schłodzony sernik możecie przed pokrojeniem posypać po wierzchu wiórkami z czekolady, albo jakąś fajną posypką. Tak udekorowany sernik będzie się wspaniale prezentował. Spokojnie więc możecie go podać na świątecznym stole. Możecie go również przygotować na urodziny, albo na jakąś rodzinną uroczystość. Jestem przekonana, że wszystkich gości zachwycicie smakiem tego sernika. Ja osobiście zjadłam kilka kawałków, bo nie mogłam się mu oprzeć. Jeśli lubicie serniki na zimno, to ten sernik gotowany na herbatnikach i z polewą czekoladową również wam zasmakuje. Możecie również zrobić ten sernik gotowany z owocami i galaretką. W tym wydaniu ciasto wygląda niezwykle uroczo i lekko.