Sernik japoński
Przepis na puszysty japoński sernik
Dziś mam dla was przepis na sernik japoński, który wychodzi mega puszysty i lekki jak chmurka. Ta delikatność ciasta wynika z użycia sporej ilości jajek przy stosunkowo niedużej ilości twarogu. Dlatego to idealny sernik, gdy macie akurat mało twarogu, a macie ochotę na fajne ciasto, którym zaimponujecie innym :) Zobaczcie więc mój przepis i sprawdźcie jak zrobić sernik japoński.
Spis treści
Sernik japoński przepis krok po kroku
Jeśli lubisz bardzo puszyste i delikatne serniki, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Sernik japoński przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na sernik japoński
- 250 g twarogu (na serniki (mielonego z wiaderka – tłustego i dobrej jakości – polecam Piątnicę))
- 140 g cukru (- 3/4 szklanki)
- 6 żółtek (z jajek rozmiar L)
- 6 białek
- 0,5 łyżeczki ziemniaczanej ((do białek))
- 50 g masła
- 100 ml mleka
- 60 g mąki pszennej (- trochę ponad 1/3 szklanki)
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny ((lub ulubionego aromatu))
- 1/4 łyżeczki soli
Instrukcja
Jak zrobić sernik japoński
- Foremkę dokładnie owiń folią aluminiową – najlepiej użyć przynajmniej trzy warstwy folii.
- Masło rozpuść razem z mlekiem, dodaj do twarogu i zmiksuj do połączenia składników – odstaw do wystudzenia.50 g masła, 100 ml mleka, 250 g twarogu
- Do masy twarogowej dodaj mąki, sól, żółtka i sok z cytryny (lub aromat) i zmieszaj.6 żółtek, 60 g mąki pszennej, 20 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżka soku z cytryny, 1/4 łyżeczki soli
- Białka zmiksuj na sztywno, dodaj porcjami cukier i miksuj, aż białka będą białe i lśniące, a cukier się rozpuści, dodaj mąkę ziemniaczaną i krótko połącz.140 g cukru, 6 białek, 0,5 łyżeczki ziemniaczanej
- Dodaj białka porcjami do masy twarogowej, delikatnie wymieszaj.
- Przełóż masę do przygotowanej foremki o średnicy 22 cm.
- Ustaw foremkę na głębokiej blaszce, wlej na blachę wrzącą wodę.
- Piecz w 150 stopniach (góra/dół) przez około 80 minut (środek ciasta nie może być ruchomy).
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik, delikatnie uchyl drzwiczki i pozostaw sernik w piekarniki aż do wystygnięcia.
- Schłodź sernik przez kilka godzin (a najlepiej przez noc) w lodówce.
Prywatne
Japoński sernik – uwagi
Wzięłam ostatnio na warsztat sernik japoński.
Powiem tak – według polskich standardów, to tego ciasta nie nazwałabym sernikiem ze względu na małą zawartość sera w serniku ;)
Na foremkę o średnicy 22 cm używamy zaledwie 250 g twarogu, a reszta to w zasadzie piana z białek.
Duża ilość białek powoduje, że ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, ale jednocześnie jest bardzo podatne na opadanie (mi niestety sernik sporo opadł :)
Ogólnie – polecam jako ciekawostkę, ale ja raczej drugi raz takiego sernika nie upiekę – wolę wersje z dużą ilością twarogu :D
Jak zrobić puszysty sernik japoński – wskazówki
Jak pisałam wcześniej potrzebujecie tu zaledwie 250 g twarogu. Polecam dobrej jakości twaróg na serniki z wiaderka – ja jak zwykle postawiałam na Piątnicę, ale równie dobry jest twaróg Mój Ulubiony. Luźniejsze twarogi – takie jak President, mogą się tu słabo sprawdzić, go masa twarogowa będzie już za płynna.
Twaróg miksujemy z cukrem, żółtkami, mlekiem, masłem i mąką, a na koniec dodajemy porządnie ubitą pianę z białek.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, tak aby był jeszcze delikatniejszy.
Jeśli nie wiesz jak upiec sernik z kąpieli wodnej, to zobacz mój filmik, na którym pokazuję jak przygotować foremkę przed pieczeniem w kąpieli wodnej.
Ile piec sernik?
Ja go piekłam w niższej temperaturze (150 stopni) przez 80 minut. Po upieczeniu sernik zostawiłam jeszcze w piekarniku, aby stygł powoli przy uchylonych drzwiczkach.
Na koniec polecam schłodzenie sernika w lodówce przez kilka godzin.
Przed podaniem możecie go udekorować rozpuszczoną czekoladą, posypać cukrem pudrem, albo podać z bitą śmietaną i owocami.
Polecam wam również mój przepis na sernik japoński z pomarańczami – to bardzo fajna wersja tego popularnego sernika.
Przepis pochodzi z tej strony.
Polecane przepisy na puszyste serniki
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na lekkie i puszyste serniki. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Zapraszam na bardzo popularny lekki jak chmurka sernik po japońsku zrobiony na dużej ilości białek. Ten sernik jest odmienny od tradycyjnych serników, które są z reguły dość ciężkie i zrobione przynajmniej z kilograma twarogu. Tutaj twarogu jest w zasadzie niewiele, a do tego dodaje się jeszcze do masy mleko i rozpuszczone masło. Dlatego postawcie tu na dobry jakościowo twaróg - najlepiej tłusty. Zmielcie go trzykrotnie, albo kupcie tłusty twaróg na serniki w wiaderku. Zobaczcie mój przepis krok po kroku na japoński sernik i zobaczcie jakie to proste ciasto. Musicie się jednak skupić na jego upieczeniu, aby nie opadł mocno. Niestety ten sernik ma tendencję do opadania, ponieważ jest bardzo delikatny i ma w sobie dużo piany z białek. Sprawdźcie więc jak zrobić pianę z białek do sernika i jak upiec sernik japoński, aby był puszysty i lekki. Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na serniki.
4 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Sernik po japońsku przepis
Jak zrobić sernik po japońsku?
Bo tego sernika nie piecze sie z twarogu z wiaderka tylko z serków kremowych. Polecam Ci, a dodatkowo przed włożeniem do piekarnika puść formę z ciastem 3 razy z wysokości 10-15 cm na stol, wtedy po wystudzeniu tylko delikatnie opada. Pozdrawiam.
O, dzięki, następnym razem wypróbuję z tym rzucaniem :)
pewnie u mnie nie będzie wyglądać tak pieknie jak u Ciebie, ale mam nadzieję, że chociaż smak zostanie taki sam :)
Na pewno wyjdzie piękny, bo będzie upieczony z sercem :) pozdrawiam, Beata