Sernik japoński

Zaktualizowany: 2023 4 października
japanese cheesecake

Przepis na puszysty japoński sernik

Dziś mam dla was przepis na sernik japoński, który wychodzi mega puszysty i lekki jak chmurka. Ta delikatność ciasta wynika z użycia sporej ilości jajek przy stosunkowo niedużej ilości twarogu. Dlatego to idealny sernik, gdy macie akurat mało twarogu, a macie ochotę na fajne ciasto, którym zaimponujecie innym :) Zobaczcie więc mój przepis i sprawdźcie jak zrobić sernik japoński.

sernik japoński_4

Sernik japoński przepis krok po kroku

Jeśli lubisz bardzo puszyste i delikatne serniki, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

japanese cheesecake

Sernik japoński przepis

Wypieki Beaty
Przepis na słynny mocno puszysty sernik japoński.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 hour 20 minut
Czas całkowity 1 hour 40 minut
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchnia japońska
Porcje 12
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki

składniki na sernik japoński

Instrukcja
 

Jak zrobić sernik japoński

  • Foremkę dokładnie owiń folią aluminiową – najlepiej użyć przynajmniej trzy warstwy folii.
  • Masło rozpuść razem z mlekiem, dodaj do twarogu i zmiksuj do połączenia składników – odstaw do wystudzenia.
    50 g masła, 100 ml mleka, 250 g twarogu
  • Do masy twarogowej dodaj mąki, sól, żółtka i sok z cytryny (lub aromat) i zmieszaj.
    6 żółtek, 60 g mąki pszennej, 20 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżka soku z cytryny, 1/4 łyżeczki soli
  • Białka zmiksuj na sztywno, dodaj porcjami cukier i miksuj, aż białka będą białe i lśniące, a cukier się rozpuści, dodaj mąkę ziemniaczaną i krótko połącz.
    140 g cukru, 6 białek, 0,5 łyżeczki ziemniaczanej
  • Dodaj białka porcjami do masy twarogowej, delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż masę do przygotowanej foremki o średnicy 22 cm.
  • Ustaw foremkę na głębokiej blaszce, wlej na blachę wrzącą wodę.
  • Piecz w 150 stopniach (góra/dół) przez około 80 minut (środek ciasta nie może być ruchomy).
  • Po upieczeniu wyłącz piekarnik, delikatnie uchyl drzwiczki i pozostaw sernik w piekarniki aż do wystygnięcia.
  • Schłodź sernik przez kilka godzin (a najlepiej przez noc) w lodówce.
Prywatne
Słowa kluczowe puszysty sernik
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik japoński

Japoński sernik – uwagi

Wzięłam ostatnio na warsztat sernik japoński.

Powiem tak – według polskich standardów, to tego ciasta nie nazwałabym sernikiem ze względu na małą zawartość sera w serniku ;)

Na foremkę o średnicy 22 cm używamy zaledwie 250 g twarogu, a reszta to w zasadzie piana z białek.

Duża ilość białek powoduje, że ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, ale jednocześnie jest bardzo podatne na opadanie (mi niestety sernik sporo opadł :)

Ogólnie – polecam jako ciekawostkę, ale ja raczej drugi raz takiego sernika nie upiekę – wolę wersje z dużą ilością twarogu :D

sernik japoński

Jak zrobić puszysty sernik japoński – wskazówki

Jak pisałam wcześniej potrzebujecie tu zaledwie 250 g twarogu. Polecam dobrej jakości twaróg na serniki z wiaderka – ja jak zwykle postawiałam na Piątnicę, ale równie dobry jest twaróg Mój Ulubiony. Luźniejsze twarogi – takie jak President, mogą się tu słabo sprawdzić, go masa twarogowa będzie już za płynna.

Twaróg miksujemy z cukrem, żółtkami, mlekiem, masłem i mąką, a na koniec dodajemy porządnie ubitą pianę z białek. 

Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, tak aby był jeszcze delikatniejszy. 

Jeśli nie wiesz jak upiec sernik z kąpieli wodnej, to zobacz mój filmik, na którym pokazuję jak przygotować foremkę przed pieczeniem w kąpieli wodnej. 

sernik japoński

Ile piec sernik?

Ja go piekłam w niższej temperaturze (150 stopni)  przez 80 minut. Po upieczeniu sernik zostawiłam jeszcze w piekarniku, aby stygł powoli przy uchylonych drzwiczkach.

Na koniec polecam schłodzenie sernika w lodówce przez kilka godzin. 

Przed podaniem możecie go udekorować rozpuszczoną czekoladą, posypać cukrem pudrem, albo podać z bitą śmietaną i owocami. 

Polecam wam również mój przepis na sernik japoński z pomarańczami – to bardzo fajna wersja tego popularnego sernika.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 4 ocen
Postaw mi kawę

Przepis pochodzi z tej strony.

Polecane przepisy na puszyste serniki

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na lekkie i puszyste serniki. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2015 4 grudnia

Podziel się przepisem

4 komentarze

  1. 8b44d6f874f4c1ee69e91ac66dbda727?s=54&d=mm&r=g
    Jola 2018 22 lutego w 12:58- Odpowiedz

    Bo tego sernika nie piecze sie z twarogu z wiaderka tylko z serków kremowych. Polecam Ci, a dodatkowo przed włożeniem do piekarnika puść formę z ciastem 3 razy z wysokości 10-15 cm na stol, wtedy po wystudzeniu tylko delikatnie opada. Pozdrawiam.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 22 lutego w 13:19- Odpowiedz

      O, dzięki, następnym razem wypróbuję z tym rzucaniem :)

  2. 9bf86863ad5f60bfd9dd2ff7841e66e0?s=54&d=mm&r=g
    BasiaS 2015 4 grudnia w 13:11- Odpowiedz

    pewnie u mnie nie będzie wyglądać tak pieknie jak u Ciebie, ale mam nadzieję, że chociaż smak zostanie taki sam :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 4 grudnia w 15:31- Odpowiedz

      Na pewno wyjdzie piękny, bo będzie upieczony z sercem :) pozdrawiam, Beata

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Sernik po japońsku przepis

Zapraszam na bardzo popularny lekki jak chmurka sernik po japońsku zrobiony na dużej ilości białek. Ten sernik jest odmienny od tradycyjnych serników, które są z reguły dość ciężkie i zrobione przynajmniej z kilograma twarogu. Tutaj twarogu jest w zasadzie niewiele, a do tego dodaje się jeszcze do masy mleko i rozpuszczone masło. Dlatego postawcie tu na dobry jakościowo twaróg - najlepiej tłusty. Zmielcie go trzykrotnie, albo kupcie tłusty twaróg na serniki w wiaderku.

Jak zrobić sernik po japońsku?

Zobaczcie mój przepis krok po kroku na japoński sernik i zobaczcie jakie to proste ciasto. Musicie się jednak skupić na jego upieczeniu, aby nie opadł mocno. Niestety ten sernik ma tendencję do opadania, ponieważ jest bardzo delikatny i ma w sobie dużo piany z białek. Sprawdźcie więc jak zrobić pianę z białek do sernika i jak upiec sernik japoński, aby był puszysty i lekki. Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na serniki.