Sernik królewski z wiśniami
Przepis na czekoladowy królewski sernik z wiśniami
Przygotuj dziś ze mną sernik królewski, który zawsze wychodzi. Ten tradycyjny polski sernik na kruchym czekoladowym cieście i z czekoladowym ciastem na wierzchu to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Przygotowany z dobrego, tłustego twarogu królewski sernik z wiśniami będzie idealnym ciastem na święta, szczególnie, że przygotowany jest w dużej blaszce. Dlatego będziecie mieć pewność, że sernika wystarczy dla wszystkich gości i domowników. Gorąco polecam!
Spis treści
Przepis na sernik królewski z wiśniami krok po kroku
Jeśli szukacie przepisu na tradycyjny sernik, to taki królewski sernik będzie idealny. Na czekoladowym cieście i z czekoladową kruszonką na wierzchu będzie smakował doskonale.
Sernik królewski z wiśniami przepis
Wyposażenie
- Przepis na foremkę o wielkości około 25/30 cm.
Składniki
składniki na kruche ciasto czekoladowe do sernika królewskiego
- 300 g masła
- 450 g mąki pszennej (- 3 szklanki)
- 2-3 łyżki kakao
- 200 g cukru (- 1 szklanka)
składniki na sernik królewski
- 1 kg twarogu sernikowego (dobrego tłustego (użyłam Piątnicy))
- 150 g cukru (- 3/4 szklanki – lub do smaku)
- 5 jajek (rozmiar L)
- 1 cukier waniliowy (małe opakowanie)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej ((albo opakowanie budyniu waniliowego))
- 100 ml śmietany kremówki
- około 500 g wiśni (wydrylowanych – opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto czekoladowe do sernika królewskiego
- Z masła pokrojonego na kawałki, mąki, cukru i kakao zagnieć ciasto – możesz to zrobić np. malakserem, albo posiekać nożem i zagnieść.300 g masła, 450 g mąki pszennej, 2-3 łyżki kakao, 200 g cukru
- Foremkę o wielkości około 25/30 cm wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj tłuszczem i wysyp np. mąką.
- Wyłóż do foremki 2/3 ciasta – rozłóż równą warstwą i lekko ugnieć. Resztę ciasta schowaj do lodówki do schłodzenia.
- Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (tryb góra/dół) przez 15 minut.
Jak zrobić sernik królewski
- Wszystkie składniki umieść w misie miksera i krótko zmiksuj – tylko do połączenia.1 kg twarogu sernikowego, 150 g cukru, 5 jajek, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 100 ml śmietany kremówki
- Wiśnie odsącz.
- Wyłóż masę sernikową na podpieczony spód, na wierzchu ułóż wiśnie.około 500 g wiśni
- Posyp ciasto pozostałym ciastem czekoladowym – zetrzyj go na tarce i posyp nim wierzch sernika.
- Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 70-80 minut.
- Po upieczeniu lekko uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik w środku do ostudzenia.
- Ostudzony sernik schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Notatki
Prywatne
Jak zrobić sernik królewski – moje porady
Dziś klasyka w trochę odświeżonym stylu :)
Sernik królewski z czekoladowym kruchym ciastem – u mnie to w zasadzie czekoladowa kruszonka – i wiśniami.
Z braku świeżych wiśni użyłam wiśnie ze słoika (możecie też wykorzystać wiśnie mrożone, te wcześniej rozmroźcie i odsączcie na sitku).
Dawno nie piekłam sernika w tym stylu (czytaj: na dużej blaszce), ale wszystkim bardzo smakował, a kawałków wystarczyło dla wszystkich.
Królewski sernik, to sernik z kruchym czekoladowym ciastem.
Kruche ciasto jest na spodzie tego sernika, ale również na jego wierzchu.
Kruche ciasto czekoladowe na wierzch najlepiej zetrzeć najpierw na grubych oczkach tarki i wtedy posypać nim wierzch sernika.
Jaki twaróg użyć do sernika królewskiego?
Dawniej wszystkie serniki były robione na tłustym twarogu, który samodzielnie mieliło się w domu. Teraz w erze szybkich i łatwo dostępnych twarogów w wiaderku nie musimy ich już mielić. Ale, ale – nadal powinniśmy używać tych tłustych i gęstych.
Bardzo często w sklepach dostępne są luźne i rzadkie twarogi na serniki, które widać jak wręcz jak podchodzą wodą. Nie mówię, że są one złe, ale nie nadają się do wszystkich serników. Te serniki, które pieczą się z czymś na wierzchu potrzebują tłustego i gęstego twarogu, inaczej to co ułożycie na górze podczas pieczenia zatopi się w masie serowej i opadnie na dno!
Aby sernik królewski wyszedł musicie więc użyć tłusty twaróg!
Czy dodawać do królewskiego sernika wiśnie?
Jeśli nie lubicie wiśni, albo nie macie akurat żadnych pod ręką, to oczywiście możecie z nich zrezygnować. Jeśli jednak je macie, to polecam ich dodatek. Wiśnie doskonale komponują się z czekoladowym ciastem i aksamitnym sernikiem :)
Jak się piecze sernik królewski?
Ja od dłuższego czasu praktycznie wszystkie swoje serniki piekę w niższej temperaturze – 150 stopni i w trybie góra/dół. Za to piekę je dłużej, bo nawet 1,5 godziny. Pieczenie sernika w niższej temperaturze sprawia, że proces zachodzi łagodniej i sernik po upieczeniu nie opada, albo opada tylko nieznacznie. Jeśli do tej pory nie piekłaś/piekłeś tak sernika, to spróbuj koniecznie!
Królewski sernik na kruchym cieście czekoladowym po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp dodatkowo odrobiną cukru pudru.
Jeśli lubisz serniki, to wypróbuj inne moje przepisy na serniki i ciasta z serem.
Przepis inspirowany przepisem z gazetki Moje Gotowanie „Ciasta na lato” (podaję moją wersję).
Polecane przepisy na serniki
Wszystkich wielbicieli serników zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: