Sernik marmurkowy

Zaktualizowany: 2023 17 czerwca
sernik bialo-czarny3

Przepis na dwukolorowy sernik na spodzie brownie

Zapraszam na przepyszny sernik marmurkowy pieczony na spodzie z ciasta brownie. Ten sernik to połączenie sernika waniliowego i czekoladowego, który z mocno czekoladowym spodem tworzy niezwykle pyszny sernik, któremu nikt się nie oprze. Sami się przekonajcie jak smakuje ten sernik i dajcie znać w komentarzach.

sernik bialo czarny 1

Sernik marmurkowy przepis krok po kroku

Zapraszam na przepyszny sernik waniliowo-czekoladowy na spodzie z ciasta brownie.

Sernik marmurkowy

Sernik marmurkowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny sernik dwukolorowy z czekoladowymi łatkami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 25 minut
6 hours
Czas całkowity 7 hours 55 minut
Porcje 12
Składniki

składniki na ciasto brownie do sernika

składniki na sernik marmurkowy

Instrukcja
 

Jak zrobić spód brownie do sernika marmurkowego

  • Rozpuść masło z czekoladą – możesz to zrobić w mikrofalówce, albo w garnuszku na małym ogniu, wymieszaj dokładnie, tak aby powstała gładka masa i odstaw do przestudzenia.
    50 g masła, 40 g gorzkiej czekolady
  • Jajko zmiksuj z cukrem i wanilią na puszystą masę, dodaj powoli przestudzoną czekoladę, a na koniec dodaj przesianą mąkę.
    100 g cukru, 1 jajko, 50 g mąki pszennej
  • Zmiksuj do połączenia składników.
  • Wlej ciasto do przygotowanej foremki (spód wyłożony papierem do pieczenia). Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 15 minut.
  • Po upieczeniu wyjmij z piekarnika.

Jak zrobić sernik marmurkowy

  • Wszystkie składniki (poza czekoladą) umieść w misie miksera i zmiksuj krótko – tylko do połączenia się składników.
    750 g twarogu sernikowego, 3 jajka, 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Odlej 3/4 szklanki masy serowej.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do odłożonej części masy (tej mniejszej ;)).
    120 g czekolady mlecznej
  • Na spód brownie wylej masę serową, a na nią nakładaj łyżką masę czekoladową – lekko zamieszaj razem całość, tak aby powstał efekt marmurka.
  • Obniż temperaturę piekarnika do 150 stopni (góra/dół).
  • Na dnie postaw żaroodporne naczynie napełnione wodą.
  • Wstaw ciasto na środkową kratkę i piecz przez około 60 – 70 minut.
  • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim ciasto do wystudzenia.
  • Sernik najlepiej dodatkowo schłodź w lodówce – najlepiej przez całą noc.
  • Przed podaniem udekoruj gorzkim kakao.
Prywatne
Słowa kluczowe sernik waniliowo-czekoladowy, sernik z brownie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik bialo-czarny2

Sernik waniliowo-czekoladowy – uwagi

Przepis na ten sernik wypatrzyłam na stronie Moje Wypieki i chciałam go wypróbować głównie ze względu na dodatek mleka skondensowanego.

Wcześniej nie piekłam sernika z tym dodatkiem.

Ciasto wyszło super i mogę go z całego serca polecić również Wam :)

Spód jest fajnie czekoladowy, sam sernik na mleku skondensowanym dość zwarty i bardzo sycący.

Ja do „marmurka” użyłam mlecznej czekolady, ale możecie ją zastąpić gorzką.

Podana porcja jest na tortownicę 20-22 cm.

Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na serniki.

sernik bialo-czarny4
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

 Polecane przepisy na sernik

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na serniki. Na blogu jest ich niezła kolekcja, a każdy z nich pyszny i inny od pozostałych. Tutaj polecam między inny trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2013 7 czerwca

Podziel się przepisem

24 komentarze

  1. 07ae0551aac06b6ea6ccd236a1cc8a4f?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2023 18 listopada w 10:41- Odpowiedz

    Serniczek jest w piekarniku. Martwię się tylko, bo jasna masa wyszła mi bardzo rzadka. Czy tak miało być?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 18 listopada w 12:20- Odpowiedz

      Powinna być mniej więcej w konstystencji białej masy, ale myślę, że powinno być ok.

  2. 0222eb803c6f4bf38e6ffcc0dfcfd3d7?s=54&d=mm&r=g
    Bogumiła 2020 19 grudnia w 10:49- Odpowiedz

    Wygląda obłędnie. Czy mogę dodać 1 kg sera tak by nic się nie zmarnowało? Czego jeszcze dodać więcej by wyszedł?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 19 grudnia w 16:57- Odpowiedz

      Zajrzyj do przeliczarki (jest w rozwijalnej liście w górnym prawym rogu). Ogólnie jeśli zwiększasz ilość twarogu, to proporcjonalnie musisz zwiększyć resztę składników. Mleka skondensowanego już bym więcej nie dawała, a na pewno weź dodatkowe jajko. Daj też trochę więcej mąki.

  3. 18b145626c6ddd946cd6e1ddb9acaa04?s=54&d=mm&r=g
    Mika z FoodCookLove 2014 23 kwietnia w 15:24- Odpowiedz

    Sernik wygląda genialnie! Nie mogę wyjść z Twojego bloga, co chwilę zauważam coś fantastycznego :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 23 kwietnia w 20:14- Odpowiedz

      Dzięki i zapraszam :)

  4. b53715d06b1a1c69b58d2b8d88aa7b6a?s=54&d=mm&r=g
    gin 2013 8 czerwca w 18:53- Odpowiedz

    Wygląda super :) Wierzch udekorowałaś pięknie :)

  5. ?s=54&d=mm&r=g
    Śladami Słodkiej Babeczki 2013 8 czerwca w 14:42- Odpowiedz

    Wspaniale się prezentuje!

  6. bf82a0215ad8df26b986b569b970dfa4?s=54&d=mm&r=g
    Asa_6niebo 2013 7 czerwca w 22:52- Odpowiedz

    Widziałam ten sernik, nie miał takiej ładnej jak Twoja dekoracji:)

  7. ?s=54&d=mm&r=g
    Ksenia Sommer 2013 7 czerwca w 18:38- Odpowiedz

    Wlasnie wlozylam do pieca . Tyle , ze chyba go zepsulam bo zrobilam zbyt duzo ciemnej masy i zamiast marmurka wyszedl caly ciemny :( No to czekam az sie upiecze .

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2013 7 czerwca w 21:18- Odpowiedz

      Tak czy siak na pewno będzie smaczny :)

  8. 63a4692a41b5f37f9090ab1ac22efe27?s=54&d=mm&r=g
    Klaudia 2013 7 czerwca w 20:32- Odpowiedz

    Nie da sie.. po prostu sie nie da nie jesc slodyczy, kiedy dookola kusza takimi cudami! :D
    Serniczek jak z marzen <3

  9. 4a1fedf6053abc801a5282dd27c68c94?s=54&d=mm&r=g
    wiosenka27 2013 7 czerwca w 20:11- Odpowiedz

    Przepiękny:)

  10. b0f2848c9cca0477e0629a479bf3e6f3?s=54&d=mm&r=g
    amaranthrose 2013 7 czerwca w 18:09- Odpowiedz

    Przepięknie wygląda:)
    Aż szkoda go jeść, a musiał być pyszny:)

  11. ?s=54&d=mm&r=g
    Inspirowane Smakiem 2013 7 czerwca w 15:38- Odpowiedz

    przepięknie ozdobiony! zachwyciłam się:)

  12. ffecdd71e79565251ff696eaa42853b4?s=54&d=mm&r=g
    Jola 2013 7 czerwca w 16:51- Odpowiedz

    Pięknie wygląda ten serniczek , a te wzorki poezja

  13. b4cabf42fb1380c673d49e8cac9e546c?s=54&d=mm&r=g
    przecinkowa 2013 7 czerwca w 14:52- Odpowiedz

    Pięknie!

  14. 4eca92cda1e92d02873c2cc54acffa86?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2013 7 czerwca w 12:17- Odpowiedz

    Ależ on piękny! Chyba bym miała opory, by zjeść takie śliczności. ;-)

  15. ?s=54&d=mm&r=g
    Monika Fendorf 2013 7 czerwca w 09:29- Odpowiedz

    Pysznie, oj taki sernik do popołudniowej kawy… marzenie :)

  16. 47b9b9dac334a03d6e127e964237ae0a?s=54&d=mm&r=g
    martex.82 2013 7 czerwca w 11:23- Odpowiedz

    sernik z pewnością, przepyszny, ale to co przyciągnęło moją uwagę to dekoracja, jest po prostu cudowna!

  17. 62b70fb3ab33579f9748dce67fe26a59?s=54&d=mm&r=g
    galantyna.pl 2013 7 czerwca w 11:02- Odpowiedz

    Sernik pyszny a ten wzorek mistrzostwo świata!

  18. cae17bcc5731981d3ac16406bfd5896d?s=54&d=mm&r=g
    Nina 2013 7 czerwca w 10:53- Odpowiedz

    A jaki jest pyszny! Polecam wypróbować. :)

  19. dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
    Beata 2013 7 czerwca w 09:28- Odpowiedz

    Dziękuję :)

  20. fb9970d85ee2f70fb6e955af849a2eda?s=54&d=mm&r=g
    Pati 2013 7 czerwca w 09:25- Odpowiedz

    Jest prześliczny i pięknie go udekorowałaś!

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy