Sernik marmurkowy
Przepis na dwukolorowy sernik na spodzie brownie
Zapraszam na przepyszny sernik marmurkowy pieczony na spodzie z ciasta brownie. Ten sernik to połączenie sernika waniliowego i czekoladowego, który z mocno czekoladowym spodem tworzy niezwykle pyszny sernik, któremu nikt się nie oprze. Sami się przekonajcie jak smakuje ten sernik i dajcie znać w komentarzach.
Spis treści
Sernik marmurkowy przepis krok po kroku
Zapraszam na przepyszny sernik waniliowo-czekoladowy na spodzie z ciasta brownie.
Sernik marmurkowy przepis
Składniki
składniki na ciasto brownie do sernika
- 50 g masła
- 40 g gorzkiej czekolady (, połamanej na drobne kawałki)
- 100 g cukru (pół szklanki )
- 1 jajko (rozmiar L, w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50 g mąki pszennej (1/3 szklanki)
składniki na sernik marmurkowy
- 750 g twarogu sernikowego (dobrego, tłustego – polecam Piątnicę lub Mój ulubiony z Wielunia)
- 3 jajka (rozmiar L)
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ((ok. 400 g))
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 120 g czekolady mlecznej (, roztopionej w kąpieli wodnej)
Instrukcja
Jak zrobić spód brownie do sernika marmurkowego
- Rozpuść masło z czekoladą – możesz to zrobić w mikrofalówce, albo w garnuszku na małym ogniu, wymieszaj dokładnie, tak aby powstała gładka masa i odstaw do przestudzenia.50 g masła, 40 g gorzkiej czekolady
- Jajko zmiksuj z cukrem i wanilią na puszystą masę, dodaj powoli przestudzoną czekoladę, a na koniec dodaj przesianą mąkę.100 g cukru, 1 jajko, 50 g mąki pszennej
- Zmiksuj do połączenia składników.
- Wlej ciasto do przygotowanej foremki (spód wyłożony papierem do pieczenia). Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 15 minut.
- Po upieczeniu wyjmij z piekarnika.
Jak zrobić sernik marmurkowy
- Wszystkie składniki (poza czekoladą) umieść w misie miksera i zmiksuj krótko – tylko do połączenia się składników.750 g twarogu sernikowego, 3 jajka, 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Odlej 3/4 szklanki masy serowej.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do odłożonej części masy (tej mniejszej ;)).120 g czekolady mlecznej
- Na spód brownie wylej masę serową, a na nią nakładaj łyżką masę czekoladową – lekko zamieszaj razem całość, tak aby powstał efekt marmurka.
- Obniż temperaturę piekarnika do 150 stopni (góra/dół).
- Na dnie postaw żaroodporne naczynie napełnione wodą.
- Wstaw ciasto na środkową kratkę i piecz przez około 60 – 70 minut.
- Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim ciasto do wystudzenia.
- Sernik najlepiej dodatkowo schłodź w lodówce – najlepiej przez całą noc.
- Przed podaniem udekoruj gorzkim kakao.
Prywatne
Sernik waniliowo-czekoladowy – uwagi
Przepis na ten sernik wypatrzyłam na stronie Moje Wypieki i chciałam go wypróbować głównie ze względu na dodatek mleka skondensowanego.
Wcześniej nie piekłam sernika z tym dodatkiem.
Ciasto wyszło super i mogę go z całego serca polecić również Wam :)
Spód jest fajnie czekoladowy, sam sernik na mleku skondensowanym dość zwarty i bardzo sycący.
Ja do „marmurka” użyłam mlecznej czekolady, ale możecie ją zastąpić gorzką.
Podana porcja jest na tortownicę 20-22 cm.
Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na serniki.
Polecane przepisy na sernik
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na serniki. Na blogu jest ich niezła kolekcja, a każdy z nich pyszny i inny od pozostałych. Tutaj polecam między inny trzy takie przepisy: