Sernik na cieście czekoladowym
Przepis na pyszny serniczek na cieście czekoladowym z dodatkiem borówek
Zapraszam na świetny sernik na cieście czekoladowym pieczony z dodatkiem borówek. Tu aksamitny sernik miesza się z gęstym i mocno czekoladowym ciastem tworząc idealny smak. Koniecznie spróbujcie również z innymi owocami – np. z wiśniami, czy malinami. Gorąco polecam na rodzinne okazje, ale również na co dzień do kawy.
Spis treści
Sernik na cieście czekoladowym – przepis krok po kroku
Jeśli szukacie przepisu na niezwykły sernik, którym zaskoczycie i zachwycicie całą rodzinę, to spróbujcie tego sernika z ciastem czekoladowym.
Sernik na cieście czekoladowym przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki
składniki na ciasto czekoladowe do sernika
- 100 g masła
- 100 ml mleka ((niecałe pół szklanki) )
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 50 g cukru ((1/4 szklanki) )
- 100 g mąki pszennej ((2/3 szklanki) )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka (- z jajek rozmiar L )
- 2 białka
składniki na masę sernikową do sernika
- 500 g twarogu ( na sernik – użyłam tłusty z wiaderka – polecam Piątnicę)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 1 budyń waniliowy (- proszek)
- 100 g cukru ((pół szklanki) )
- 100 g borówek
składniki na polewę czekoladową
- 75 g białej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki
Instrukcja
Jak zrobić ciasto czekoladowe do sernika
- W rondelku rozpuść masło z mlekiem, cukrem i kakao – dokładnie wymieszaj i przestudź.100 g masła, 100 ml mleka, 50 g cukru, 1 łyżka gorzkiego kakao
- Do ostudzonej masy dodaj żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia – wymieszaj.100 g mąki pszennej, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta czekoladowe – delikatnie wymieszaj.2 białka
- Przełóż ciasto do foremki do pieczenia o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Jak zrobić sernik
- Zmiksuj razem składniki masy twarogowej – krótko do połączenia składników.500 g twarogu, 2 jajka, 1 budyń waniliowy, 100 g cukru
- Przelej masę twarogową do foremki i lekko przemieszaj, tak aby "ruszyć" ciasto czekoladowe.
- Posyp wierzch sernika borówkami i lekko je wetknij w ciasto.100 g borówek
- Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1 godzinę i 20 minut.
- Po upieczeniu zostaw ciasto w piekarniku aż ciasto ostygnie.
- Schłodź sernik w lodówce.
Jak zrobić polewę na sernik z ciastem czekoladowym
- Przygotuj polewę – w rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj aż się rozpuści.50 ml śmietany kremówki, 75 g białej czekolady
- Polewę ostudź i gdy zgęstnieje polej nią ciasto.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Sernik z ciastem czekoladowym i borówkami – uwagi
Lubię takie ciasta, które stanowią połączenie kilku.
Taki właśnie jest ten sernik na cieście czekoladowym.
Ciasta czekoladowego jest tu sporo – tak że „przerasta” czasami masę serową. Ciasto jest lżejsze dzięki dodaniu do niego mocno ubitych białek.
Sernik zrobiłam z gotowego twarogu z wiaderka – ja jestem najbardziej wierna twarogowi sernikowemu z Piątnicy. Możecie oczywiście użyć inny twaróg, ale najlepiej aby był z tych dobrych, tłustych i gęstych.
Do tego dorzuciłam sporą garść borówek, aby sernik był lekko owocowy.
Zamiast borówek możecie użyć inne owoce – najlepiej jakieś drobne – jak np. maliny. Jeśli macie większe owoce, to pokrójcie je na mniejsze kawałki.
Na koniec dodałam jeszcze po upieczeniu polewę z białej czekolady i jeszcze więcej borówek.
Wyszło świetne ciasto, które pięknie się zaprezentuje na każdym stole :)
Zróbcie go na specjalną okazję, urodziny, albo po prostu na piknik ❤
Jak zrobić sernik z ciastem czekoladowym i borówkami?
Zacznijcie jak ja od zrobienia ciasta czekoladowego w stylu murzynka.
Najpierw podgrzejcie w garnku mleko, masło, cukier i kakao – podobnie jak przy murzynku.
Taką masę czekoladową musicie potem ostudzić i gdy będzie w przynajmniej w temperaturze pokojowej dodać do niej żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.
Na koniec ubijcie białka na gęstą pianę i delikatnie wmieszajcie do ciasta czekoladowego.
Ciasto przelewamy do foremki do pieczenia i przygotowujemy prostą masę sernikową.
Ja krótko miksuję wszystkie składniki na raz – miksuję tylko do połączenia w jednolitą masę.
Tak przygotowany sernik wylejcie na ciasta czekoladowe i lekko przemieszajcie, tak aby ciasto czekoladowe lekko się zmieszało z sernikiem.
Jeśli chcecie to teraz możecie posypać wierzch sernika z ciastem czekoladowym borówkami – albo innymi drobnymi owocami.
Sernik pieczemy i studzimy.
<
Jak upiec sernik, aby nie opadał?
Ja go najczęściej piekę w niżej temperaturze – tak około 150 stopni – w trybie góra/dół – za to piekę go dłużej – tak mniej więcej 1,5 godziny.
Ta zapewnia, że sernik rośnie bardziej równomiernie i mniej opada po upieczeniu.
Jeśli bardzo lubicie serniki, to możecie masę serową zrobić z podwójnej porcji – wtedy otrzymacie grubszą warstwę sernika.
Sernik możecie po upieczeniu i ostudzeniu polać polewą z białej czekolady i udekorować małymi bezami i borówkami.
Tak podany sernik na cieście czekoladowym smakuje wyśmienicie – spróbujcie koniecznie!
Zapraszam do wypróbowania innych przepisów na pyszne serniki z bloga.
Polecane przepisy na serniki
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na serniki. Na blogu jest ich ogromny wybór, a ja tu polecam między innymi trzy takie przepisy:
9 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Czy sernik pieczony jest w kąpieli wodnej?
Nie, normalnie
Witam, jeśli składniki podwoje to wystarczy forma 26 czy lepiej wziąć większą 28cm ?
Pozdrawiam serdecznie.
Na formę 24 cm trzeba podwoić składniki?
Nie, w takiej foremce to 1,2 porcji – w zasadzie możesz zrobić normalną porcję jak na 22 cm – sernik będzie wtedy trochę niższy.
A w formie 24×36?
Wg przeliczarki, to by było 2,4 porcji – ale jak zrobisz z podwójnej, to będzie trochę niższy. Tutaj możesz sobie dokładnie sprawdzić proporcje przepisu zależnie od foremki – https://wypiekibeaty.com.pl/przelicznik-foremek/
Cudowne ciastoNie wiem dlaczego, ale nie mogę udostępniać przepisów z Twojego bloga na Pinteresta.
Dziękuję. Nie wiem czemu masz taki problem, bo sama je też wrzucam na pinteresta