Sernik na cieście czekoladowym

Zaktualizowany: 2023 2 czerwca
sernik na cieście czekoladowym

Przepis na pyszny serniczek na cieście czekoladowym z dodatkiem borówek

Zapraszam na świetny sernik na cieście czekoladowym pieczony z dodatkiem borówek. Tu aksamitny sernik miesza się z gęstym i mocno czekoladowym ciastem tworząc idealny smak. Koniecznie spróbujcie również z innymi owocami – np. z wiśniami, czy malinami. Gorąco polecam na rodzinne okazje, ale również na co dzień do kawy.

sernik z borówkami

Sernik na cieście czekoladowym – przepis krok po kroku

Jeśli szukacie przepisu na niezwykły sernik, którym zaskoczycie i zachwycicie całą rodzinę, to spróbujcie tego sernika z ciastem czekoladowym.

sernik na cieście czekoladowym

Sernik na cieście czekoladowym przepis

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszny sernik na cieście czekoladowym pieczony z dodatkiem borówek.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 1 hour 20 minut
Czas całkowity 2 hours 20 minut
Porcje 15
Kalorie 229 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki

składniki na ciasto czekoladowe do sernika

składniki na masę sernikową do sernika

składniki na polewę czekoladową

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto czekoladowe do sernika

  • W rondelku rozpuść masło z mlekiem, cukrem i kakao – dokładnie wymieszaj i przestudź.
    100 g masła, 100 ml mleka, 50 g cukru, 1 łyżka gorzkiego kakao
  • Do ostudzonej masy dodaj żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia – wymieszaj.
    100 g mąki pszennej, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta czekoladowe – delikatnie wymieszaj.
    2 białka
  • Przełóż ciasto do foremki do pieczenia o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Jak zrobić sernik

  • Zmiksuj razem składniki masy twarogowej – krótko do połączenia składników.
    500 g twarogu, 2 jajka, 1 budyń waniliowy, 100 g cukru
  • Przelej masę twarogową do foremki i lekko przemieszaj, tak aby "ruszyć" ciasto czekoladowe.
  • Posyp wierzch sernika borówkami i lekko je wetknij w ciasto.
    100 g borówek
  • Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1 godzinę i 20 minut.
  • Po upieczeniu zostaw ciasto w piekarniku aż ciasto ostygnie.
  • Schłodź sernik w lodówce.

Jak zrobić polewę na sernik z ciastem czekoladowym

  • Przygotuj polewę – w rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj aż się rozpuści.
    50 ml śmietany kremówki, 75 g białej czekolady
  • Polewę ostudź i gdy zgęstnieje polej nią ciasto.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 229kcalWeglowodany: 23gBiałko: 9gTłuszcz: 11g
Słowa kluczowe sernik na brownie, sernik z ciastem czekoladowym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik z ciastem czekoladowym

Sernik z ciastem czekoladowym i borówkami – uwagi

Lubię takie ciasta, które stanowią połączenie kilku.

Taki właśnie jest ten sernik na cieście czekoladowym.

Ciasta czekoladowego jest tu sporo – tak że „przerasta” czasami masę serową. Ciasto jest lżejsze dzięki dodaniu do niego mocno ubitych białek.

Sernik zrobiłam z gotowego twarogu z wiaderka – ja jestem najbardziej wierna twarogowi sernikowemu z Piątnicy. Możecie oczywiście użyć inny twaróg, ale najlepiej aby był z tych dobrych, tłustych i gęstych.

Do tego dorzuciłam sporą garść borówek, aby sernik był lekko owocowy.

Zamiast borówek możecie użyć inne owoce – najlepiej jakieś drobne – jak np. maliny. Jeśli macie większe owoce, to pokrójcie je na mniejsze kawałki.

Na koniec dodałam jeszcze po upieczeniu polewę z białej czekolady i jeszcze więcej borówek.

Wyszło świetne ciasto, które pięknie się zaprezentuje na każdym stole :)

Zróbcie go na specjalną okazję, urodziny, albo po prostu na piknik ❤

czekoladowy sernik z borówkami

Jak zrobić sernik z ciastem czekoladowym i borówkami?

Zacznijcie jak ja od zrobienia ciasta czekoladowego w stylu murzynka.

Najpierw podgrzejcie w garnku mleko, masło, cukier i kakao – podobnie jak przy murzynku. 

Taką masę czekoladową musicie potem ostudzić i gdy będzie w przynajmniej w temperaturze pokojowej dodać do niej żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.

Na koniec ubijcie białka na gęstą pianę i delikatnie wmieszajcie do ciasta czekoladowego. 

Ciasto przelewamy do foremki do pieczenia i przygotowujemy prostą masę sernikową.

Ja krótko miksuję wszystkie składniki na raz – miksuję tylko do połączenia w jednolitą masę.

Tak przygotowany sernik wylejcie na ciasta czekoladowe i lekko przemieszajcie, tak aby ciasto czekoladowe lekko się zmieszało z sernikiem.

Jeśli chcecie to teraz możecie posypać wierzch sernika z ciastem czekoladowym borówkami – albo innymi drobnymi owocami.

Sernik pieczemy i studzimy.

sernik i ciasto czekoladowe<

Jak upiec sernik, aby nie opadał?

Ja go najczęściej piekę w niżej temperaturze – tak około 150 stopni – w trybie góra/dół – za to piekę go dłużej – tak mniej więcej 1,5 godziny.

Ta zapewnia, że sernik rośnie bardziej równomiernie i mniej opada po upieczeniu.

Jeśli bardzo lubicie serniki, to możecie masę serową zrobić z podwójnej porcji – wtedy otrzymacie grubszą warstwę sernika.

Sernik możecie po upieczeniu i ostudzeniu polać polewą z białej czekolady i udekorować małymi bezami i borówkami. 

Tak podany sernik na cieście czekoladowym smakuje wyśmienicie – spróbujcie koniecznie!

Zapraszam do wypróbowania innych przepisów na pyszne serniki z bloga.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 4 ocen
Postaw mi kawę
ciasto czekoladowe z sernikiem
ciasto czekoladowe z twarogiem

sernik izaura z borówkami
sernik czekoladowy z borówkami

 

 

Polecane przepisy na serniki

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na serniki. Na blogu jest ich ogromny wybór, a ja tu polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2020 12 czerwca

Podziel się przepisem

9 komentarzy

  1. be9a6149f996251dace83f8f1573520d?s=54&d=mm&r=g
    Karolina 2022 15 czerwca w 09:00- Odpowiedz

    Czy sernik pieczony jest w kąpieli wodnej?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 15 czerwca w 09:01- Odpowiedz

      Nie, normalnie

  2. 0cb37b9d485da38d68b6d21fa65808e7?s=54&d=mm&r=g
    Ania 2021 2 listopada w 12:33- Odpowiedz

    Witam, jeśli składniki podwoje to wystarczy forma 26 czy lepiej wziąć większą 28cm ?
    Pozdrawiam serdecznie.

  3. be9a6149f996251dace83f8f1573520d?s=54&d=mm&r=g
    Karolina 2021 13 maja w 09:31- Odpowiedz

    Na formę 24 cm trzeba podwoić składniki?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 13 maja w 16:24- Odpowiedz

      Nie, w takiej foremce to 1,2 porcji – w zasadzie możesz zrobić normalną porcję jak na 22 cm – sernik będzie wtedy trochę niższy.

      • be9a6149f996251dace83f8f1573520d?s=54&d=mm&r=g
        Karolina 2021 13 maja w 18:38- Odpowiedz

        A w formie 24×36?

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2021 14 maja w 14:46- Odpowiedz

          Wg przeliczarki, to by było 2,4 porcji – ale jak zrobisz z podwójnej, to będzie trochę niższy. Tutaj możesz sobie dokładnie sprawdzić proporcje przepisu zależnie od foremki – https://wypiekibeaty.com.pl/przelicznik-foremek/

  4. 84b11c671f446dfa8db5ef8641c727f1?s=54&d=mm&r=g
    Majka 2020 14 czerwca w 00:03- Odpowiedz

    Cudowne ciastoNie wiem dlaczego, ale nie mogę udostępniać przepisów z Twojego bloga na Pinteresta.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 14 czerwca w 16:11- Odpowiedz

      Dziękuję. Nie wiem czemu masz taki problem, bo sama je też wrzucam na pinteresta

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy