Sernik na mleku skondensowanym
Przepis na rewelacyjny i puszysty sernik na mleku skondensowanym
Zapraszam dziś na przepyszny, puszysty sernik, który zrobicie z zaledwie czterech składników! A jeśli udekorujecie go jak ja bitą śmietaną i świeżymi owocami, to na pewno zyskacie uznanie w oczach całej rodziny i gości. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Sernik na mleku skondensowanym przepis krok po kroku
Jeśli uwielbiacie serniki, to koniecznie zróbcie ten sernik z mlekiem skondensowanym – na pewno zasmakuje każdemu!
Sernik na mleku skondensowanym przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na sernik na mleku skondensowanym
- 1 kg twarogu ( na serniki – użyłam taki z wiaderka – polecam Piątnicę)
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego ((np. Gostyń))
- 5 białek (- z jajek rozmiar L)
- 5 żółtek
- 2 budynie ( waniliowe – proszek- każdy po 40 g)
składniki na wierzch do sernika
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej – użyłam 30%)
- 2 łyżki cukru pudru ( – lub do smaku)
- 250 g owoców (- maliny, borówki, jagody)
Instrukcja
Jak zrobić sernik z mlekiem skondensowanym
- Zmiksuj razem twaróg, mleko skondensowane, żółtka i proszek budyniowy.1 kg twarogu, 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego, 5 żółtek, 2 budynie
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.5 białek
- Dodaj białka do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Formę do pieczenia o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przelej masę twarogową.
- Delikatnie stuknij 2-3 razy tortownicą tak aby uwolnić ewentualne pęcherzyki powietrza.
- Piecz w trybie góra/dół w temperaturze 150 stopni przez około 1,5 godziny.
- Po tym czasie piekarnik wyłącz i pozostaw sernik w środku, aż się piekarnik ostudzi.
- Schłodź sernik bez kilka godziny – a najlepiej przez noc – w lodówce.
- Przed podaniem ubij zimną śmietanę kremówkę razem z cukrem pudrem.250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
- Wyłóż bitą śmietanę na wierzch sernika, a na nią wyłóż owoce.250 g owoców
Prywatne
Składniki Odżywcze
Sernik z mlekiem skondensowanym – uwagi
Już dawno nie piekłam tak prostego sernika jak ten sernik na mleku skondensowanym.
Sam sernik to zaledwie cztery składniki.
Nie ma tu spodu, więc praca nad ciastem też jest szybsza i łatwiejsza.
Serniczek po upieczeniu wychodzi leciutki i puszysty – wręcz rozpływa się w ustach.
Jakie składniki trzeba do sernika z mlekiem skondensowanym?
Oczywiście twaróg!
Ja najczęściej używam dobry, tłusty twaróg z wiaderka (jestem wierna Piątnicy).
Po drugie – słodzone mleko skondensowane.
Tylko koniecznie słodzone, bo do ciasta nie dodajemy już cukru.
Po trzecie jajka.
I na koniec budyń – może być waniliowy lub śmietankowy (dwa opakowania po 40g).
Tylko to wystarczy!
Co będzie na wierzchu to już zależy od was.
Ja do swojego sernika dodałam na wierzch bitą śmietanę oraz świeże maliny i borówki.
Całość wyszła bardzo letnia, lekka i orzeźwiająca.
Spróbujcie koniecznie jak pyszny jest ten sernik ❤❤
Ps. Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne serniki i ciasta z serem :)
Polecane przepisy na puszysty sernik
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na najlepsze serniki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: