Sernik na zimno na biszkopcie

Zaktualizowany: 2023 16 kwietnia
sernik na zimno z owocami

Przepis na rewelacyjny gotowany sernik na zimno na biszkopcie

Ten sernik na zimno na biszkopcie z galaretką i owocami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wysoka i lekka warstwa sera na puszystym biszkopcie idealnie łączy się z owocami i galaretką, tworząc zjawiskowy w smaku i wyglądzie deser. Co ciekawe, do przygotowania tego pysznego sernika nie potrzeba piekarnika (bo możesz wykorzystać gotowy spód biszkoptowy, albo biszkopciki), co czyni go idealnym na ciepłe, letnie dni.

Możesz użyć różnych owoców do dekoracji w zależności od swoich preferencji – truskawki, maliny, jagody czy też chociażby kiwi – wszystko zależy od twojego gustu i sezonu. Aromatyczna galaretka idealnie dopełnia całość, nadając sernikowi dodatkowego smaku i koloru. Spróbuj koniecznie!

sernik z galaretką i owocami sernik gotowany

Sernik na zimno na biszkopcie – przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne serniki bez pieczenia z owocami i galaretką, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Ten sernik przygotowany z gotowanej masy sernikowej nie tylko smakuje doskonale, ale również przepięknie się prezentuje :)

sernik z truskawkami i galaretką

Sernik na zimno na biszkopcie przepis

Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjny sernik gotowany na biszkopcie z owocami i galaretką.
4.45 z 9 ocen
Czas przygotowania 5 hours
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 5 hours 20 minut
Porcje 15
Kalorie 121 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na foremkę o wielkości około 22 – 24 cm.
Składniki

składniki na biszkopt

składniki na sernik gotowany

Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt do sernika

  • Jajka ubij na puszystą, gęstą masę z cukrem.
    2 jaja, 60 g cukru
  • Mąkę wymieszaj z migdałami i proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami dodawaj do masy jajecznej i ostrożnie mieszaj.
    50 g mąki pszennej, 20 g mielonych migdałów, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Przełóż do wysmarowanej tortownicy (tylko wysmarowane dno) i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 15-20 minut.
  • Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  • Po upieczeniu ostudź (można go upiec dzień wcześniej).

Jak zrobić sernik gotowany z galaretką

  • W dużym garnku roztop masło razem z cukrem i cukrem waniliowym.
    250 g masła, 2/3 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Ser dodaj do gotującego się masła i gotuj wszystko razem – często mieszając.
    1 kg twarogu na serniki
  • Dodaj pojedynczo jajka i energicznie wymieszaj.
    4 jajka
  • Budyń rozpuść w mleku, dodaj do masy serowej i całość zagotuj.
    1 budyń waniliowy, 1/2 szklanki mleka
  • Zestaw z ognia i ostudź.
  • Połowę truskawek pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do masy sernikowej – delikatnie wymieszaj.
    600 g truskawek
  • Ostudzony biszkopt nasącz naparem z herbaty, albo lekko osłodzoną wodą.
    1/2 szklanki naparu
  • Na biszkopt wyłóż na masę sernikową.
  • Wstaw do lodówki do schłodzenia.
  • Przygotuj galaretkę według przepisu. Gdy zacznie tężeć wylej ją na ciasto, wyłóż resztę truskawek.
    1 galaretka truskawkowa
  • Ciasto schłodź przez przynajmniej 4 godziny – najlepiej przez całą noc.
Notatki
Jeśli masz rzadki twaróg, to możesz do niego dla pewności dodać żelatynę – tak około 3 łyżeczki.
Nie musisz piec biszkoptu – możesz również użyć tu gotowe biszkopciki. 
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 121kcalWeglowodany: 6.4gBiałko: 6.3gTłuszcz: 8g
Słowa kluczowe sernik gotowany, sernik na zimno z galaretką
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik gotowany z truskawkami sernik na zimno z owocami

Sernik gotowany na biszkopcie – wskazówki

Mam dla was pyszny sernik na zimno na biszkopcie.

Chociaż tak na prawdę, to jest to sernik gotowany 😁😁

Najpierw gotujecie masę sernikową, a potem ją schładzacie w lodówce.

Więc to taki sernik na zimno, nie sernik na zimno ;)

Jakie składniki będą potrzebne do zrobienia sernika na zimno na biszkopcie?

Oczywiście twaróg na serniki.

Przez to, że jest to sernik gotowany, to musicie użyć dobrego twarogu – jeśli z wiaderka, to tylko taki bardzo gęsty (np. Piątnica), bo te luźniejsze, będą się wam potem rozpadać. Do sernika nie dodajemy żelatyny, więc jego późniejsza „ścisłość” zależy od gęstości twarogu.

Do biszkoptu dodajemy trochę mielonych migdałów, ale jeśli ich nie macie, to użyjcie więcej mąki.

Jeśli się wam spieszy, to zamiast biszkoptu możecie użyć gotowe biszkopciki.

Do masy twarogowej dodałam owoce – borówki i truskawki. Większe truskawki pokrójcie na mniejsze kawałki.

Ciasto wychodzi bardzo smaczne (nie za słodkie), z masą owoców i oczywiście galaretką na wierzchu.

Muszę przyznać, że ja sama jak się do niego dossałam, to się nie mogłam odessać ;) Pyszny jest i już!

Wypróbujcie również inne moje przepisy na serniki i ciasta z serem.

Ps. Przepis wypatrzyłam kiedyś w Claudii :)

sernik na zimno na biszkopcie sernik na zimno z truskawkami
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.45 z 9 ocen
Postaw mi kawę

Poniżej moje stare, pierwsze zdjęcia tego pysznego ciasta – wielce apetyczne – musicie przyznać 🤣🤣

sernik na zimno na biszkopcie
sernik na zimno z galaretką
sernik na zimno na biszkopcie

Polecane przepisy na serniki bez pieczenia

Jeśli lubisz serniki na zimno, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na te apetyczne ciasta. Polecam Ci między innymi takie przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2012 20 czerwca