Sernik na zimno na biszkopcie
Przepis na rewelacyjny gotowany sernik na zimno na biszkopcie
Ten sernik na zimno na biszkopcie z galaretką i owocami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wysoka i lekka warstwa sera na puszystym biszkopcie idealnie łączy się z owocami i galaretką, tworząc zjawiskowy w smaku i wyglądzie deser. Co ciekawe, do przygotowania tego pysznego sernika nie potrzeba piekarnika (bo możesz wykorzystać gotowy spód biszkoptowy, albo biszkopciki), co czyni go idealnym na ciepłe, letnie dni.
Możesz użyć różnych owoców do dekoracji w zależności od swoich preferencji – truskawki, maliny, jagody czy też chociażby kiwi – wszystko zależy od twojego gustu i sezonu. Aromatyczna galaretka idealnie dopełnia całość, nadając sernikowi dodatkowego smaku i koloru. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Sernik na zimno na biszkopcie – przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne serniki bez pieczenia z owocami i galaretką, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Ten sernik przygotowany z gotowanej masy sernikowej nie tylko smakuje doskonale, ale również przepięknie się prezentuje :)
Sernik na zimno na biszkopcie przepis
Wyposażenie
- Przepis na foremkę o wielkości około 22 – 24 cm.
Składniki
składniki na biszkopt
- 2 jaja (rozmiar L)
- 60 g cukru ((5 płaskich łyżek))
- 50 g mąki pszennej ((5 płaskich łyżek))
- 20 g mielonych migdałów ((2 płaskie łyżki))
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki na sernik gotowany
- 250 g masła (miękkiego)
- 2/3 szklanki cukru (160 g)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 kg twarogu na serniki (- dobrego i gęstego – polecam Piątnicę)
- 4 jajka ( – użyłam rozmiar L)
- 1/2 szklanki mleka (125 ml)
- 1 budyń waniliowy ( – opakowanie 40 g)
- 600 g truskawek (lub innych owoców)
- 1/2 szklanki naparu (słabej herbaty z cytryną)
- 1 galaretka truskawkowa
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt do sernika
- Jajka ubij na puszystą, gęstą masę z cukrem.2 jaja, 60 g cukru
- Mąkę wymieszaj z migdałami i proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami dodawaj do masy jajecznej i ostrożnie mieszaj.50 g mąki pszennej, 20 g mielonych migdałów, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Przełóż do wysmarowanej tortownicy (tylko wysmarowane dno) i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 15-20 minut.
- Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
- Po upieczeniu ostudź (można go upiec dzień wcześniej).
Jak zrobić sernik gotowany z galaretką
- W dużym garnku roztop masło razem z cukrem i cukrem waniliowym.250 g masła, 2/3 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego
- Ser dodaj do gotującego się masła i gotuj wszystko razem – często mieszając.1 kg twarogu na serniki
- Dodaj pojedynczo jajka i energicznie wymieszaj.4 jajka
- Budyń rozpuść w mleku, dodaj do masy serowej i całość zagotuj.1 budyń waniliowy, 1/2 szklanki mleka
- Zestaw z ognia i ostudź.
- Połowę truskawek pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do masy sernikowej – delikatnie wymieszaj.600 g truskawek
- Ostudzony biszkopt nasącz naparem z herbaty, albo lekko osłodzoną wodą.1/2 szklanki naparu
- Na biszkopt wyłóż na masę sernikową.
- Wstaw do lodówki do schłodzenia.
- Przygotuj galaretkę według przepisu. Gdy zacznie tężeć wylej ją na ciasto, wyłóż resztę truskawek.1 galaretka truskawkowa
- Ciasto schłodź przez przynajmniej 4 godziny – najlepiej przez całą noc.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Sernik gotowany na biszkopcie – wskazówki
Mam dla was pyszny sernik na zimno na biszkopcie.
Chociaż tak na prawdę, to jest to sernik gotowany 😁😁
Najpierw gotujecie masę sernikową, a potem ją schładzacie w lodówce.
Więc to taki sernik na zimno, nie sernik na zimno ;)
Jakie składniki będą potrzebne do zrobienia sernika na zimno na biszkopcie?
Oczywiście twaróg na serniki.
Przez to, że jest to sernik gotowany, to musicie użyć dobrego twarogu – jeśli z wiaderka, to tylko taki bardzo gęsty (np. Piątnica), bo te luźniejsze, będą się wam potem rozpadać. Do sernika nie dodajemy żelatyny, więc jego późniejsza „ścisłość” zależy od gęstości twarogu.
Do biszkoptu dodajemy trochę mielonych migdałów, ale jeśli ich nie macie, to użyjcie więcej mąki.
Jeśli się wam spieszy, to zamiast biszkoptu możecie użyć gotowe biszkopciki.
Do masy twarogowej dodałam owoce – borówki i truskawki. Większe truskawki pokrójcie na mniejsze kawałki.
Ciasto wychodzi bardzo smaczne (nie za słodkie), z masą owoców i oczywiście galaretką na wierzchu.
Muszę przyznać, że ja sama jak się do niego dossałam, to się nie mogłam odessać ;) Pyszny jest i już!
Wypróbujcie również inne moje przepisy na serniki i ciasta z serem.
Ps. Przepis wypatrzyłam kiedyś w Claudii :)
Poniżej moje stare, pierwsze zdjęcia tego pysznego ciasta – wielce apetyczne – musicie przyznać 🤣🤣
Polecane przepisy na serniki bez pieczenia
Jeśli lubisz serniki na zimno, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na te apetyczne ciasta. Polecam Ci między innymi takie przepisy: