Sernik na zimno na makowym spodzie

Zaktualizowany: 2024 7 stycznia
sernik na zimno na makowym spodzie

Przepis na sernik na zimno na makowym spodzie

Przepis na sernik na zimno na biszkopcie z makiem i z owocową galaretką to wspaniałe połączenie smaków. Ten lekki i delikatny sernik zaskakuje nie tylko kremowym wnętrzem, ale także wyjątkowym spodem z maku, który nadaje mu unikalny charakter. Wisienką na torcie jest warstwa owocowej galaretki na wierzchu, nadająca sernikowi nie tylko świeżości, ale także estetycznego uroku. To doskonałe połączenie smaków i tekstur, które sprawi, że każdy kęs tego sernika na pewno będzie prawdziwą przyjemnością dla podniebienia. Odkryj świeżość i oryginalność w każdym kęsie tego wyjątkowego deseru.

sernik na zimno na makowym spodzie4

Sernik na zimno na makowym spodzie przepis krok po kroku

Jeśli lubisz serniki na zimno z galaretką, to przygotuj taki na biszkopcie z makiem.

sernik na zimno

Sernik na zimno na makowym spodzie przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny sernik z biszkoptowym spodem i galaretką.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 10 minut
5 hours
Czas całkowity 6 hours 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki

składniki na spód makowy do sernika

składniki na sernik na zimno

  • 500 g sera twarogowego (- dobrej jakości – polecam Piątnicę, Mój Ulubiony)
  • 125 g cukru (trochę ponad pół szklanki)
  • 50 ml wody
  • 2 żółtka (u mnie z jajek rozmiar L)
  • 5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
  • 5 łyżek zimnej wody ((do żelatyny))
  • 200 ml śmietany kremówki (ubitej na sztywno)

dodatkowe składniki do sernika

  • galaretka (dowolna)
  • owoce (ewentualnie )
Instrukcja
 

Jak zrobić spód makowy do sernika

  • Zmiksuj jajko z cukrem na puszystą masę.
    1 jajko, 25 g cukru
  • W miseczce zmieszaj razem obydwie mąki, proszek do pieczenia i mak.
    20 g mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 40 g maku
  • Dodaj suche składniki do jajka i ostrożnie wymieszaj łyżką.
  • Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przełóż ciasto do foremki.
  • Piecz biszkopt z makiem w piekarniku rozgrzanym do180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 10 minut – do lekkiego zrumienienia – sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  • Po upieczeniu przestudź – nie zdejmuj z ciasta rantu.

Jak zrobić sernik na zimno

  • Pięćdziesiąt ml wody zagotuj razem z cukrem – ma wrzeć.
    50 ml wody, 125 g cukru
  • W tym czasie zacznij miksować żółtka, w trakcie miksowania wlej do nich gotujący się syrop (w ten sposób zaparzysz żółtka) i miksuj dalej.
    2 żółtka
  • Żelatynę zalej pozostałą zimną wodą – odstaw do napęcznienia, a następnie podgrzej krótko, aby się rozpuściła.
    5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku, 5 łyżek zimnej wody
  • Do masy jajecznej dodaj porcjami twaróg.
    500 g sera twarogowego
  • Do żelatyny dodaj łyżkę masy twarogowej i wymieszaj dokładnie. Przelej żelatynę do reszty masy twarogowej i dokładnie zmiksuj na wysokich obrotach.
  • Wyłącz mikser, dodaj ubitą śmietanę kremówkę – mieszaj delikatnie łopatką lub rózgą.
    200 ml śmietany kremówki
  • Masę sernikową wyłóż na spód makowy i włóż do lodówki do stężenia – najlepiej na około 4 godziny.
  • W międzyczasie przygotuj galaretkę i lekko tężejącą wylej na sernik.
    galaretka
  • Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
  • Aby sernik ładnie odszedł od rantu tortownicy wystarczy podgrzać foremkę suszarką do włosów – lekko ocieplona da się łatwo odczepić od ciasta :)
Prywatne
Słowa kluczowe czekoladowy sernik na zimno, sernik z makiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik na zimno na makowym spodzie

Sernik z makowym biszkoptem – uwagi

Mam dla Was kolejny sernik na zimno. Ten mi wyszedł jakoś w konwencji walentynkowej (ta czerwień galaretki pasowała mi do serduszek). Oczywiście jest to przepis bardzo uniwersalny i będzie świetny na różne inne okazje i „bezokazje”.

Serniczek podany jest na makowym spodzie, a do masy serowej dodałam zaparzane żółtka. Całość wieńczy apetyczna wiśniowa galaretka (można użyć dowolnej ulubionej galaretki). Lekko, aksamitnie i bardzo smacznie!

Zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na serniki oraz przepisów na ciasta na zimno.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na serniki na zimno

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne serniki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2014 3 lutego

Podziel się przepisem

4 komentarze

  1. 6b107f828a3a4bd64bbf2878acaa46b5?s=54&d=mm&r=g
    babeczka 2014 3 lutego w 12:40- Odpowiedz

    Piękny sernik i piękne zdjęcia :)

  2. 4b8feaf3249bdbf4541778c6e6637433?s=54&d=mm&r=g
    Angie 2014 3 lutego w 11:49- Odpowiedz

    Jakie ładne kolory: ) Te makowe ciasta są świetne!

  3. b53715d06b1a1c69b58d2b8d88aa7b6a?s=54&d=mm&r=g
    gin 2014 3 lutego w 11:46- Odpowiedz

    Wygląda pysznie, śliczny z tą czerwoną galaretką :)

  4. aa350c054d16f72e8085fb79319fb939?s=54&d=mm&r=g
    Kulinarne Inspiracje 2014 3 lutego w 08:41- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Piękny sernik!

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy