Sernik na zimno z galaretką

Zaktualizowany: 2023 29 maja
sernik na zimno z galaretką

Przepis na sernik na zimno z ukrytą galaretką

Zapraszam dziś na pyszny i bardzo efektowny sernik na zimno z galaretką, która jest ukryta w środku. Tą galaretkę widać dopiero po przekrojeniu sernika! W ten sposób można zaskoczyć całą rodzinę i gości. Przeczytajcie przepis i sprawdźcie jak zrobić sernik z ukrytą galaretką.

sernik na zimno z galaretką

Sernik na zimno z galaretką w środku przepis krok po kroku

Jeśli lubicie serniki na zimno, a chcecie zrobić wrażenie na innych to zróbcie taki sernik na zimno z ukrytą w środku galaretką. Efekt WOW gwarantowany!

sernik na zimno z galaretką w środku

Sernik na zimno z galaretką w środku przepis

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykły sernik na zimno z ukrytą w środku galaretką.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 10 minut
6 hours
Czas całkowity 6 hours 50 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Wyposażenie
  • Tortownica o średnicy 22 cm.
  • Tortownica lub foremka o średnicy około 16 cm.
Składniki

składniki na biszkopt do sernika

składniki na masę serową do sernika na zimno

dodatkowo do sernika

  • 1 galaretka (- u mnie truskawkowa)
  • truskawki (do dekoracji)
Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt do sernika na zimno

  • Przesiej razem przez sito obie mąki.
    50 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Jajka utrzyj z cukrem na puszystą i gęstą masę.
    2 jajka, 70 g cukru
  • Wyłącz mikser i powoli dodaj stopniowo mąkę do jajek – mieszaj delikatnie łopatką.
  • Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm – wyłóż jej dno papierem do pieczenia, boki pozostaw bez smarowania.
  • Wlej ciasto do tortownicy.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu odstaw biszkopt do wystudzenia – nie ściągaj z niego foremki (dalsze kroki będą wykonywane już w tej tortownicy).

Jak zrobić galaretkę do sernika

  • Przygotuj galaretkę – rozpuść ją według przepisu na opakowaniu (możesz zmniejszyć ilość wody do 400 ml).
  • Odstaw galaretkę do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
  • Przygotuj mniejszą foremkę – jej dno wyłóż grubą folią aluminiową, albo folią spożywczą, tak aby wystawała poza obrys, zamknij rant tortownicy i podnieś wystającą folię do góry, przyklepując do boków.
    1 galaretka
  • Na całą foremkę od spodu nałóż dodatkową warstwę folii i również przyczep do boków.
  • Gęstniejącą galaretkę wlej do przygotowanej tortownicy i wstaw do lodówki do pełnego ścięcia.

Jak zrobić sernik na zimno z mlekiem skondensowanym

  • Rozpuść żelatynę w zimnej wodzie i poczekaj aż napęcznieje, potem podgrzej krótko w mikrofalówce (w odcinkach po około 10 sekund), albo w kąpieli wodnej. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
    4 łyżeczki żelatyny, 80 ml zimnej wody
  • Zmiksuj razem twaróg i mleko skondensowane do momentu, aż masa będzie jednolita.
    600 g twarogu sernikowego, 400 g mleka skondensowanego słodzonego
  • Dodaj żelatynę i wszystko razem chwilę zmiksuj.
  • Na spód biszkoptowy – (ja swój obkroiłam lekko wokół obwodu, tak aby twaróg zasłonił ciasto z zewnątrz) wyłóż około 1/3 masy twarogowej, aby przykryła cały biszkopt.
  • Teraz ostrożnie połóż na środku galaretkę – jeśli masa sernikowa wyszła ci zbyt płynna, to przed tą "operacją" umieść ciasto na około 15 minut w lodówce, tak aby masa stężała.
  • Na galaretkę i boki wyłóż pozostałą masę sernikową.
  • Całość umieść w lodówce do pełnego stężenia.
  • Przed podaniem delikatnie obkrój nożem boki ciasta i ostrożnie zdejmij rant tortownicy.
  • Ciasto udekoruj truskawkami.
    truskawki
Prywatne
Słowa kluczowe sernik z mlekiem skondensowanym, sernik z ukrytą galaretką
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik na zimno z galaretką

Sernik na zimno z mlekiem skondensowanym i galaretką – uwagi

Już za kilka dni Dzień Matki, więc chciałam Wam zaproponować pyszne ciasto, które możecie zrobić na tą okazję :)

Sernik jest przepyszny, a do tego wygląda niesamowicie :)

Niby zwykły, prosty sernik na zimno, ale umieszczenie galaretki między warstwami twarogu sprawia, że staje się „niezwykły” i specjalny.

Aby otrzymać taki efekt potrzebujecie dwie tortownice – ja użyłam jednej o średnicy 16 cm, a drugiej o średnicy 22 cm (ale mogą to być dowolne foremki, byle ta większa nie przekroczyła 22 cm).

Proponuję dzień wcześniej upiec biszkoptowy spód (możecie skorzystać z przepisu na ten biszkopt) i zrobić galaretkę, wtedy wszystko pójdzie sprawniej i szybciej (nie trzeba będzie specjalnie czekać na zastygnięcie galaretki).

Pomysł na to ciasto znalazłam na stronie Czekoladą utkane.

Zobaczcie również inne moje przepisy na serniki, a jeśli lubicie takie niebanalne przepisy to wypróbujcie mój przepis na pochyłe mini serniczki z galaretką.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

sernik na zimno z galaretką

Polecane przepisy na serniki na zimno

Gorąco polecam Wam również inne moje przepisy na serniki bez pieczenia i na zimno. Na blogu jest ich spory wybór o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2013 20 maja

Podziel się przepisem

12 komentarzy

  1. ab845ba80e5d4fb587abdea4d624fc2d?s=54&d=mm&r=g
    Łucja 2019 12 kwietnia w 10:51- Odpowiedz

    Czy może być mleko niesłodzone zamiast słodzonego?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 12 kwietnia w 18:45- Odpowiedz

      Raczej bym nie zastępowała mleka, ale jeśli masz podbramkową sytuację, to spróbuj, tylko dosłodź masę twarogową cukrem.

  2. 9d416234d84663382d5f5396a87d1bbb?s=54&d=mm&r=g
    Monia 2015 9 czerwca w 11:32- Odpowiedz

    Czy twaróg będzie w stanie się ładnie rozmiksować? Zwykle przepuszczałam go przez maszynkę do mielenia, więc zastanawiam się czy nie zostaną jakieś grudki?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 9 czerwca w 13:24- Odpowiedz

      Ja zwykle używam twaróg sernikowy z wiaderka (najchętniej Piątnicę, bo jest bardzo gęsta), jeśli używasz twaróg w kostkach, to najpierw go zmiel :)

  3. ?s=54&d=mm&r=g
    Iwona Walendowska 2013 4 czerwca w 18:02- Odpowiedz

    napewno zrobie ten sernik, wyglada przesmacznie

  4. b53715d06b1a1c69b58d2b8d88aa7b6a?s=54&d=mm&r=g
    gin 2013 22 maja w 17:51- Odpowiedz

    Też już się tym sernikiem zachwycałam – świetny pomysł na zmienienie zwykłego sernika w coś wyjątkowego :) Twój wygląda cudownie :)

  5. a0b2a48c707c61f0629664ee5cd83612?s=54&d=mm&r=g
    Łucja 2013 21 maja w 12:38- Odpowiedz

    piękny serniczek :) piekłam w zeszłym roku taki tylko z malinami :) pycha!!!

  6. 83e7fd96cc026aaac9e87902fbbdb721?s=54&d=mm&r=g
    kate 2013 21 maja w 09:10- Odpowiedz

    Wygląda nieziemsko! Naprawdę bardzo efektowny,

  7. d7dccacd199f224366caec319186a32c?s=54&d=mm&r=g
    karmel-itka 2013 20 maja w 17:45- Odpowiedz

    o, piękny! efektowny, zdecydowanie !

  8. dbe2b0438b64345296575d4fc5070c72?s=54&d=mm&r=g
    ladylaurabloq 2013 20 maja w 15:07- Odpowiedz

    Cudowny,efektowny,idealny,pozdrawiam.

  9. 4ed2c93219c7f44c6de946fa231b85c7?s=54&d=mm&r=g
    Opalanka 2013 20 maja w 12:42- Odpowiedz

    O rany!!! Piękny, no zrobić muszę:)

  10. 8b3e59b0750635aec01fd2fefc195a8b?s=54&d=mm&r=g
    PiernikowaChata 2013 20 maja w 10:18- Odpowiedz

    Wygląda pięknie!
    Aż nabrałam ochoty na taki serniczek.
    Mam te same filiżanki :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy