Sernik z rosą

Zaktualizowany: 2024 24 kwietnia
sernik z rosą

Przepis na sernik złota rosa, czyli sernik z bezą na wierzchu

Dziś zapraszam Was na klasyczny polski sernik – sernik z charakterystyczną złotą rosą na wierzchu. Ten pieczony sernik z bezą na wierzchu, a złota rosa to rozpuszczony i wytrącony cukier. Jeśli się więc zastanawialiście jak zrobić sernik z rosą, to zobaczcie mój przepis i upieczcie go na weekend do kawy :) Z tym przepisem upieczenie sernika będzie bardzo proste!

delikatny sernik z bezą

Sernik z rosą  sprawdzony przepis

Jeśli lubisz lekkie, aksamitne serniki i uwielbiasz sernik z bezą, to koniecznie zrób ten pyszny idealny sernik z rosą. Sprawdź mój przepis i zobacz jak go zrobić, aby się udał!

sernik z rosą

Sernik z rosą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na lekki i aksamitny sernik z bezą i rosą na wierzchu.
4.60 z 5 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 hour 10 minut
1 hour
Czas całkowity 2 hours 50 minut
Danie Sernik
Porcje 30
Kalorie 215 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki

składniki na spód do sernika z rosą

  • 225 g mąki pszennej ((1,5 szklanki) )
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajo (rozmiar L)
  • 50 g cukru ((1/3 szklanki) )
  • 100 g masła
  • 1-2 łyżki zimnej wody (ewentualnie – jeśli ciasto nie chce się zlepić)

składniki na sernik z rosą

  • 1 kg twarogu (z wiaderka dobrego półtłustego/tłustego)
  • 750 ml mleka ((3 szklanki) )
  • 200 g cukru ((1 szklanka) )
  • 2 budynie waniliowe ( lub śmietankowe – proszek)
  • 6 żółtek (z jajek rozmiar L)

składniki na bezę do sernika:

Instrukcja
 

Jak zrobić spód do sernika:

  • Składniki spodu szybko zagnieć, jeśli ciasto się nie klei dodaj odrobinę zimnej wody.
    225 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajo, 50 g cukru, 100 g masła, 1-2 łyżki zimnej wody
  • Ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez około godzinę (możesz dłużej).
  • Ciasto cienko rozwałkuj, lub jeśli ciasto chłodziło się dłużej, to zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Wylep ciastem blachę o rozmiarze około 25/35 cm.
  • Podpiecz ciasto przez około 10-15 minut w 180 stopniach – tryb góra/dół.

Jak zrobić sernik złota rosa

  • Wszystkie składniki (poza mlekiem) zmiksuj krótko razem, dodaj mleko i zmiksuj – masa będzie płynna – tak ma być.
    1 kg twarogu, 750 ml mleka, 200 g cukru, 2 budynie waniliowe, 6 żółtek
  • Wylej masę na spód i piecz przez około 40 minut w 180 stopniach (w trybie góra/dół).
  • Pod koniec – tak około 10 minut przed końcem – pieczenia zacznij ubijać bezę.
  • Najpierw zmiksuj białka z odrobiną soli aż się napuszą.
    6 białek
  • Dodaj po trochu cukier i miksuj, aż się rozpuści, a beza będzie biała i lśniąca.
    200 g cukru
  • Wyłóż bezę na sernik, wyrównaj, możesz widelcem albo specjalną packą zrobić rowki – ładnie się w nich zbierze rosa :)
  • Podpiecz przez około 10-15 minut 150 -160 stopniach – tryb góra/dół – uważaj, aby nie przypalić bezy – ma się tylko "zezłocić".
  • Sernik wyjmij od razu z piekarnika.
  • Gotowy sernik ostudź, rosa powinna "wyjść" sama po około 30 minutach :)
  • Najlepiej potem sernik schłodzić kilka godzin lub przez noc w lodówce.
Notatki
Polecam tu twaróg na serniki z wiaderka Piątnicy albo Mój ulubiony (Wieluń). 
Możecie też użyć tłusty lub półtłusty twaróg w kostce i wcześniej go zmielić maszynką.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 215kcalWeglowodany: 23gBiałko: 6gTłuszcz: 11g
Słowa kluczowe sernik z bezą, z rosą sernik
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik z bezą

Jak zrobić sernik złota rosa żeby się udał?

Przepis na ten sernik z rosą dostałam lata temu od mojej sąsiadki w rodzinnej miejscowości. Upływ czasu sprawił, że przepis wymagał maleńkich zmian. Oryginalnie ten sernik (jak zresztą wszystkie dawniej) robiony był z tłustego lub półtłustego sera, który trzeba było trzykrotnie zmielić w maszynce i w równej proporcji z mleka. Teraz – w dobie serów z wiaderka zdecydowałam się na użycie właśnie takiego. Musicie tylko kupić dobry ser – zwarty i o dużej zawartości tłuszczu – ja zawsze używam Piątnicę, ale słyszałam, że też bardzo dobrze sprawdza się Mój Ulubiony. Do sernika dodajemy dużo mleka i masa wychodzi bardzo płynna – proszę się nie bać. Jeśli twaróg jest dobry, to sernik upiecze się dobrze.

sernik z rosą i bezą

Jak zrobić rosę na serniku?

Aby uzyskać efekt rosy na pianie z białek musicie podpiec ją krótko – tak około 10-15 minut. Tylko tyle, aby się zezłociła – wierzch nie może się spiec. Potem od razu wyciągacie sernik z piekarnika – nie studzimy go w piekarniku tak, jak inne serniki. Rosa zacznie występować na wierzchu po około pół godzinie – tak po około 2 godzinach, powinna być już na całej powierzchni. Mam nadzieję, że moje zdjęcia i przepis zachęcą was do zrobienia takiego puszystego sernika z bezą – szczególnie, że jest on wyjątkowo smaczny. Do tego to sernik na dużą blachę, więc będziecie mogli się nim podzielić z innymi.

Dlaczego nie wychodzi rosa na serniku?

Rosa na bezie na serniku może nie wystąpić jeśli beza jest zapiekana w złej temperaturze. Musisz tu pamiętać o tym, żeby obniżyć temperaturę piekarnika do 150-160 stopni po wyłożeniu bezy na sernik. Jeśli beza będzie pieczona w zbyt wysokiej temperaturze, to się mocno spiecze i rosa nie wystąpi.

Ps. Koniecznie wypróbujcie moje inne przepisy na pyszne serniki.

przepis na sernik z pianą z białek
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.60 z 5 ocen
Postaw mi kawę

A tutaj moje pierwsze zdjęcia tego sernika z 2014 roku :)

sernik z rosą1
sernik z rosą2
sernik z rosą

Polecane przepisy na sprawdzone serniki

Jeśli uwielbiasz serniki, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na te pyszne ciasta. Na blogu znajdziesz ich całą masę. Tutaj podaję na szybko trzy z nich:

Opublikowano: 2014 25 kwietnia

Podziel się przepisem

24 komentarze

  1. 67561671f8f5c824f68da4395ab3c441?s=54&d=mm&r=g
    Zana 2020 7 lipca w 16:33- Odpowiedz

    Mega ciacho❤️ pół dnia i ciacho znikło

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 8 lipca w 16:34- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę :)

  2. d34cb7d927e4da2e2bc358baf024bc40?s=54&d=mm&r=g
    Edyta 2020 25 maja w 19:02- Odpowiedz

    Witam. Czy ten przepis wyjdzie jak mam blache 33×23 ? Użyłam przeliczarki ale wychodzą mi mniejsze proporcje niż podane w przepisie .

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 26 maja w 13:40- Odpowiedz

      Pewnie, że wyjdzie, możesz zrobić go z mniejszej porcji – tak jak pokazała przeliczarka. Wtedy pieczesz go tak jak podaje przepis. Jeśli nie zmniejszysz ilości składników, to sernik będzie wyższy. Wtedy powinnaś go piec trochę dłużej.

  3. d34cb7d927e4da2e2bc358baf024bc40?s=54&d=mm&r=g
    Edyta 2020 23 maja w 12:13- Odpowiedz

    Witam. Czy sernik można piec góra-dół bo niestety nie mogę ustawić na sam dół tylko ponieważ nie mam takiej funkcji w piekarniku. Wtedy też włączyć termoobieg? I ostatnie pytanie : Czy ciasto dać troszkę niżej żeby góra się nie przypiekła czy po środku wystarczy? Dziękuję za odpowiedzi :) pozdrawiam.

  4. f1af4b67be84841556cfa9e8e0f4d7cf?s=54&d=mm&r=g
    Justyna 2018 20 stycznia w 20:46- Odpowiedz

    Cicho dziś zrobiłam na jutrzejsze urodziny córki dodatkowo moja 11-latka zrobiła Twoje ciacho bananowo – czekoladowe. Wszystko wyszło super. Będę Cię polecać znajomym.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 20 stycznia w 21:08- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo Justynko

  5. 1900de2469e27b31b639fcc03e4ef862?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2018 10 stycznia w 13:22- Odpowiedz

    Ja do masy serowej dodaje właśnie pół szklanki cukru. Sernik pierwsza klasa, pychotka.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 10 stycznia w 16:54- Odpowiedz

      Pychotka :)

  6. Kruche ciasto z pianką i owocami - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 14 lutego w 18:56- Odpowiedz

    […] Wypróbujcie również przepis na sernik z piankową bezą […]

  7. e436d98319a96e81d5a54d04ccc5e3cf?s=54&d=mm&r=g
    Aga 2016 15 marca w 22:50- Odpowiedz

    witam a do masy serowej nie dajemy cukru bo juz sama nie wiem pozdrawiam Agata

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 15 marca w 23:06- Odpowiedz

      Cześć Agata, oryginalnie w przepisie nie było cukru do masy twarogowej – beza nadrabia slodkością, ale że to może wydawać się dziwne – ten brak cukru, to dopisałam pół szklanki do przepisu – na pewno sernik nie będzie od tego za słodki, a masa będzie za to smaczniejsza :) Pozdrawiam, Beata

  8. 1d2653e784eb1bd2f195f712bdb0d808?s=54&d=mm&r=g
    ewa 2016 31 stycznia w 20:09- Odpowiedz

    czy do spodu moge dodac brazowy cukier zamiast bualego ?

  9. 2fda118913a4c74ab934b77432e0fe7b?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2015 12 listopada w 13:08- Odpowiedz

    a jakbym zmieniła proporcje na :

    spód:
    2 szklanki mąki
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    2 żółtko
    1/2 szklanki cukru
    110 g masła
    ewentualnie 1-2 łyżki śmietany do nadania konsystencji
    masa twarogowa:
    1 kg sera z wiaderka
    300 ml mleka
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy
    7 żółtek
    beza:
    7 białek
    około 150 g cukru

    ??? zależy mi na wysokim…
    dziekuje za szybka odpowiedz ;)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 12 listopada w 15:19- Odpowiedz

      powinno być ok :) dla pewności możesz przeliczyć sobie foremki wtedy będziesz wiedzieć ile razy trzeba pomnożyć produkty, aby było dobrze – tutaj znajdziesz przelicznik https://wypiekibeaty.com.pl/przelicznik-foremek/

  10. 2fda118913a4c74ab934b77432e0fe7b?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2015 12 listopada w 12:53- Odpowiedz

    witam :)mam blache 25cm na 40 cm… moze byc na ten przepis??? prosze o szybka odpowiedz :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 12 listopada w 12:56- Odpowiedz

      Ja go piekłam na odrobinę mniejszej blaszce, ale myślę, że spokojnie ta porcja może być upieczona w większej foremce – po prostu sernik będzie odrobinę niższy :) Pozdrawiam, Beata

  11. 16cfafa6d4d5847e3d990af0ec3f754c?s=54&d=mm&r=g
    aga 2015 4 kwietnia w 20:39- Odpowiedz

    o rany! sorki za ta mrówe :/

  12. 16cfafa6d4d5847e3d990af0ec3f754c?s=54&d=mm&r=g
    aga 2015 4 kwietnia w 20:37- Odpowiedz

    ciężko mi okreslić ile razy twoje przepisy ratowały nasze imprezy i swieta. W kuchni mam 2 lewe ręce, ale z Twoich… Waszych :) przepisow zawsze mi wychodzi. Dobrze,ze jestescie :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 4 kwietnia w 20:42- Odpowiedz

      Bardzo dziękuję:). Małżowi również jest miło :)

  13. 50d97f8abbc0fc19fd31e1e399432bf5?s=54&d=mm&r=g
    Katja 2015 22 lutego w 10:08- Odpowiedz

    ja ten przepis dostałam od teściowej i jest to moje popisowe ciasto!!!!! zawsze wychodzi i zawsze robi wrazenie na gościach!!! dodam tylko, ze ja nie używam serków z wiaderka, jakoś im nie ufam, za to zawsze mam swojski twaróg który już nie wymaga 3krotnego mielenia :) polecam !
    a Twoja strona Beatko jest swietna !!! już robiłam kilka ciast, a trafiłam na Ciebie szukając przepisu na coasto z masłem orzechowym. przywiozłam sobie oryginalne prosto ze stanow :) ale jakos rodzince nie zasmakowalo, wiec zrobiłam ciasto i palce oblizywali… pozdrawiam :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 22 lutego w 10:22- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę i zapraszam do daleszego korzystania :)

  14. 1fc6ff09bbb841ebfd8cf6d578f60680?s=54&d=mm&r=g
    kulinarna148 2014 25 kwietnia w 20:03- Odpowiedz

    Piękne zdjęcia, sernik wygląda obłędnie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

  15. d7dccacd199f224366caec319186a32c?s=54&d=mm&r=g
    karmel-itka 2014 25 kwietnia w 18:38- Odpowiedz

    chyba najlepszy robi moja babcia :]

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na sernik z rosą

Przepis na popularny sernik pod rosą to idealny sernik na różne okazje. Sernik pieczemy w dużej blaszce, więc otrzymujecie dużo porcji, które można podzielić między wielu gości. Ten tradycyjny polski sernik z bezą jest bardzo lubiany przez wszystkich i zawsze znika jako pierwszy ze stołu. Jak powstaje rosa na serniku? To zasługa bezy na serniku. Sernik z bezą podpiekamy już tylko krótko, gdy nabierze lekko złotego koloru wyjmujemy sernik z piekarnika i po około 30 minutach na wierzchu bezy zaczynają się pojawiać złociste kropelki rozpuszczonego cukru - to jest ta rosa na serniku.

Sernik złota rosa przepis

Ten sernik musicie przygotować z dobrego, najlepiej tłustego twarogu. Ja używam tłusty twaróg z wiaderka, ale możecie też użyć twaróg w kostce. Wtedy musicie go trzykrotnie zmielić - tak aby nabrał aksamitnej konsystencji. Dobry, tłusty twaróg to podstawa sernika z rosą, bo do masy twarogowej dodajemy sporo mleka. Przy twarogu gorszej jakości - takim luźnym i wodnistym sernik wyjdzie zbyt płynny. Mój sernik rosa przygotowany jest na lekkim cieście półkruchym, który idealnie komponuje się z lekkim sernikiem. Możecie tu również użyć swój ulubiony przepis na kruche ciasto na spód do sernika.

Jak zrobić sernik z rosą?

Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na z rosą sernik i zobaczcie, że to nie jest trudne. Zakupcie tylko dobrej jakości twaróg na serniki z wiaderka i przygotujcie sobie wszystkie składniki. Samo zrobienie sernika nie sprawi wam większych problemów - tylko nie bójcie się spróbować. Sprawdź również w moich wskazówkach dlaczego nie wychodzi rosa na serniku.

Sernik z pianą z białek to świetny sernik na Wielkanoc oraz na różne inne okazje. Możecie go przygotować na Komunię św., Chrzest i różne rodzinne uroczystości. Wspaniały smak, proste przygotowanie oraz piękny wygląd sprawiają, że sernik z rosą zawsze będzie się pięknie prezentował i wszystkim będzie smakował. Koniecznie zajrzyjcie do mojego przepisu na sernik pod rosą i sprawdźcie jak zrobić sernik z rosą. Z moim dokładnym przepisem krok po kroku upieczenie sernika rosa nie będzie stanowiło żadnego problemu. Przy okazji polecam wam również inne klasyczne serniki, które zawsze smakują każdemu. Na blogu znajdziecie przepis na rewelacyjny sernik wiedeński, przepis na seromakowiec, czyli sernik  z makiem, albo przepis na sernik z brzoskwiniami. Wszystkie te przepisy są warte wypróbowania. Sernik z rosą i inne serniki na pewno znajdą wielu wielbicieli. Spróbujcie koniecznie!