Przepis na sernik wiedeński

Zaktualizowany: 2024 15 kwietnia
sernik wiedeński

Przepis na wiedeński sernik bez spodu

Zapraszam dziś na klasyczny sernik, czyli sernik wiedeński. Ten bardzo popularny sernik bez spodu pieczony jest na dużej ilości białek, z których ubija się pianę. To zapewnia temu sernikowi niezwykłą puszystość i lekkość. Jeśli zawsze chcieliście upiec taki sernik, to koniecznie zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić sernik po wiedeńsku.

sernik wiedeński z kaszą manną

Sernik wiedeński przepis krok po kroku

Jeśli lubisz klasyczne i tradycyjne serniki, to koniecznie wypróbuj ten przepis na najlepszy sernik bez spodu.

sernik wiedeński

Sernik wiedeński przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny tradycyjny puszysty sernik wiedeński.
4.60 z 5 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 35 minut
Czas całkowity 2 hours 5 minut
Porcje 20
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości około 26 cm.
Składniki

składniki na sernik wiedeński

  • 1 kg tłustego sera ((dwukrotnie zmielonego), albo dobry tłusty z wiaderka)
  • 8 żółtek (z jajek rozmiar L)
  • 8 białek
  • 200 g cukru (lub do smaku (sernik nie jest zbyt słodki) 1 szklanka)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 100 g masła (rozpuszczonego ostudzonego )
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie, w przepisie koleżanki jest używany)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Instrukcja
 

Jak zrobić sernik wiedeński

    Krok 1 – rozgrzej piekarnik

    • Nagrzej piekarnik do 180 stopni (tryb góra/dół).

    Krok 2 – przygotuj masę na sernik

    • W dużej misce umieść twaróg, żółtka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i masło.
      1 kg tłustego sera, 8 żółtek, 2 łyżki kaszy manny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 100 g masła
      jak zrobić sernik wiedeński
    • Wszystko razem krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.
      jak zrobić sernik

    Krok 3 – zmiksuj białka do sernika

    • Białka zmiksuj ze szczyptą soli, powoli dodaj cukier i miksuj, aż białka będą gładkie i lśniące.
      8 białek, 200 g cukru
      miksowanie białek do sernika
    • Dodaj po trochu do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj.
      jak zrobić sernik
    • Przelej ciasto do przygotowanej tortownicy – najlepiej 26 cm lub większej.

    Krok 4 – upiecz sernik

    • Podpiecz sernik przez pięć minut w 180 stopniach (tryb góra-dół), a następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz ciasto przez około 1,5 godziny.
    • Po upieczeniu lekko uchyl piekarnik i pozostaw w nim ciasto do zupełnego ostudzenia.
    • Schłodź w lodówce – najlepiej przez całą noc.
    • Sernik możesz podać z owocami, albo oblać rozpuszczoną czekoladą.
    Prywatne
    Słowa kluczowe sernik bez spodu, sernik po wiedeńsku
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    puszysty sernik wiedeński

    Sernik wiedeński – uwagi

    Muszę przyznać, że sernik wiedeński potrafi być sporym wyzwaniem. Zwykle nie mam żadnych problemów z sernikami – a przyznaję się bez bicia, że zupełnie ignoruję rady w typie „wszystkie produkty w temperaturze pokojowej” itp. Jedyne czego się trzymam, to pieczenia w niskiej temperaturze (najczęściej około 130 -150 stopni).

    Wiedeński sernik potrafi być jednak bardzo kapryśny (główną tego przyczyną jest piana  z białek – powoduje, że sernik rośnie, aby potem opaść – efekty wizualne są potem różne). Dlatego teraz też piekłam go w dużo niższej niż zalecana temperaturze – oryginalnie była temperatura 180 stopni. Sernik po wiedeńsku podczas pieczenia również urósł i opadł, ale nie dużo, a dzięki niższej temperaturze wyszedł bardzo delikatny.

    Ten przepis mam od swojej koleżanki Dorotki i ma on jeden „tajemniczy składnik” którego normalnie nigdy nie używam do serników. Otóż ona tutaj dodaje kaszę mannę. Spróbujcie jak smakuje sernik z kaszą manną :)

    puszysty wiedeński sernik

    Jak zrobić sernik wiedeński – wskazówki

    Aby go zrobić musicie jajka rozdzielić na żółtka i białka, a następnie białka zmiksować razem z cukrem aż będą bardzo puszyste. Białka miksujemy podobnie jak do bezy. A potem delikatnie mieszamy z masą sernikową. Dzięki zmiksowanym białkom sernik jest delikatniejszy i bardziej puszysty. Ale przez to również może być bardziej podatny na opadanie.

    Czy do sernika dodaje się proszku do pieczenia? Ja zwykle nie dodaję proszku do pieczenia do serników. Jednak w tym przypadku i przy tym przepisie dodaję 1 łyżeczkę proszku do pieczenia na 1 kg tłustego twarogu. Jak pisałam wyżej, do sernika dodaje się ubite białka, które są mocno napowietrzone. To sprawia, że sernik po upieczeniu może mocno opaść. Proszek do pieczenia dodaje sernikowi stabilności i powoduje, że sernik jeśli opadnie to tylko delikatnie. A 1 łyżeczka proszku do pieczenia nie wpływa na smak sernika. Jeśli nie chcesz go dodawać do masy serowej, a zależy ci na ładnie wyrośniętym i równym serniku, to możesz upiec go w kąpieli wodnej. Taki sposób pieczenia sernika zapewnia ma stabilne warunki podczas pieczenia i pozwala uzyskać ładną i równą powierzchnię. Jeśli nie wiesz jak to zrobić możesz obejrzeć mój krótki filmik, gdzie pokazuję, jak należy przygotować formę do pieczenia, tak aby można było upiec sernik w kąpieli wodnej.

    Jaki twaróg do sernika po wiedeńsku?

    Ja tu polecam dobry tłusty twaróg. Możecie kupić taki w kostce – wtedy zmielcie go dwukrotnie w maszynce. Jeśli nie macie jak zmielić twarogu, to możecie użyć twaróg na serniki z wiaderka. Ale kupcie taki dobry, tłusty i bardzo gęsty. Ja jak zwykle polecam twaróg Piątnicy, albo Mój ulubiony. Te lżejsze i bardziej wodniste twarogi mogą się słabo sprawdzić. 

    lekki wiedeński sernik

    Jak piec sernik po wiedeńsku?

    Jak pisałam powyżej polecam go piec w niższej temperaturze, za to dłużej. Sernik pieczemy zawsze w trybie góra/dół (bez termoobiegu), aby nie wprowadzać dodatkowego ruchu powietrza. Termoobieg sprawia, że sernik gwałtowniej rośnie i potem bardziej opada. Inny sposób na upieczenie sernika, to upieczenie go w kąpieli wodnej. Jeśli nie wiecie jak upiec sernik w kąpieli wodnej, to zobaczcie mój krótki filmik :)

    Zapraszam również do wypróbowania innych moich przepisów na serniki  i ciasta z serem.

    Ps.

    Przy okazji polecam Wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie również najdziecie przepisy na serniki idealne na różne okazje, a poza nimi przepisy na ciasteczka, babeczki, ciasta i torty. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, a większość przepisów jest bardzo prosta do zrobienia :)

    najlepsze wypieki beaty

    KUP TUTAJ

    Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
    4.60 z 5 ocen
    Postaw mi kawę

    Poniżej moje zdjęcia wiedeńskiego sernika z 2014 roku :)

    sernik wiedeński
    sernik wiedeński
    sernik wiedeński

    Polecane przepisy na serniki

    Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na serniki idealne na specjalne okazje, jak i na deser weekendowy. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

    Opublikowano: 2014 7 lutego

    Podziel się przepisem

    12 komentarzy

    1. e95db1917d580e26694d6d68be1cc3d8?s=54&d=mm&r=g
      Danuta 2021 18 grudnia w 16:44- Odpowiedz

      Serniczek puszysty lekki ,niebo w gębie.Dziekuje

    2. 2e03694e5a61ded8cee8287a0b4292f7?s=54&d=mm&r=g
      Kinga 2017 21 grudnia w 16:00- Odpowiedz

      Witam, jeśli chciałabym upiec sernik wg tego przepisu ale z 2kg twarogu to wszystkie produkty muszę podwoić?

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2017 22 grudnia w 09:19- Odpowiedz

        Tak :) i weź większą blaszkę – a jeśli pieczesz w podobnej jak w przepisie, to wydłuż czas pieczenia.

    3. 66077eed524e700b3661ac76184a6423?s=54&d=mm&r=g
      Magda C. 2014 12 lutego w 09:58- Odpowiedz

      Prezentuje się bajecznie! Zapisuję, na pewno upiekę :)

    4. f977b14e375206bfed101c35bc11339d?s=54&d=mm&r=g
      Inspirowane Smakiem 2014 7 lutego w 22:04- Odpowiedz

      Wygląda przepiękne:)

    5. d7dccacd199f224366caec319186a32c?s=54&d=mm&r=g
      karmel-itka 2014 7 lutego w 12:12- Odpowiedz

      te borówki pasują idealnie!

    6. 34c8443a8a0fb0c5335ab3bdcfbd9305?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 7 lutego w 11:57- Odpowiedz

      Robiłam sernik wiedeński, ale nigdy nie wyglądał tak efektownie jak Twój :) Pozdrawiam serdecznie :)

    7. 4b8feaf3249bdbf4541778c6e6637433?s=54&d=mm&r=g
      Angie 2014 7 lutego w 09:34- Odpowiedz

      Bardzo lubię serniki wiedeńskie: ) Ten sernik to ulubiony mojej mamy; )

    8. b53715d06b1a1c69b58d2b8d88aa7b6a?s=54&d=mm&r=g
      gin 2014 7 lutego w 08:39- Odpowiedz

      O mniam, wygląda bajecznie :)
      Wiedeńskiego jeszcze nie piekłam – ta piana z białek trochę mnie przeraża…

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2014 7 lutego w 09:02- Odpowiedz

        Również bajecznie smakuje :)
        Zachęcam Cię do wypróbowania bo jest świetny :)

        • e95db1917d580e26694d6d68be1cc3d8?s=54&d=mm&r=g
          Danuta 2021 19 grudnia w 09:57- Odpowiedz

          5 gwiazdka
          Sernik puszysty i wilgotny pyszny .bardzo dobry

          • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
            Beata 2021 19 grudnia w 10:45- Odpowiedz

            dziękuję :)

    Zostaw komentarz

    Ocena Przepisu




    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    Polecane przepisy