Sernik z brzoskwiniami

Zaktualizowany: 2023 3 października
sernik z brzoskwiniami

Przepis na sernik brzoskwiniowy z białą czekoladą

Zapraszam was dziś na sernik z brzoskwiniami z przepisu mojej siostry Ewy :) To było jej popisowe ciasto przez długi czas. Prosty sernik pieczony z pokrojonymi brzoskwiniami z puszki to zawsze świetny pomysł – i na weekend do kawy i na specjalne okazje. Sernik wychodzi super puszysty, delikatny i lekki – będzie również doskonały bez dodatku owoców. Gorąco polecam!

sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie i puszyste serniki, to koniecznie upiecz ten z białą czekoladą i brzoskwiniami z puszki.

pieczony sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na prosty sernik pieczony z kawałkami brzoskwiń.
4.80 z 5 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 hour 20 minut
Czas całkowity 1 hour 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 193 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 22 cm.
Składniki

składniki na sernik z brzoskwiniami

  • 500 g twarogu półtłustego (zmielonego dwukrotnie, albo twaróg z wiaderka)
  • 150 g cukru ((chociaż wg mnie można dać trochę mniej – szczególnie jeśli zdecydujecie się na polewę z białej czekolady))
  • 3 żółtka (z jajek rozmiar L)
  • 3 białka
  • skórka starta z cytryny i sok wyciśnięty z niej (- soku około 3-4 łyżki)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego ( lub śmietankowego na pół litra mleka)
  • brzoskwinie z puszki (u mnie około 230 g – 4 połówki)

dodatkowe składniki do sernika

Instrukcja
 

Jak zrobić sernik z brzoskwiniami

  • Żółtka utrzyj z cukrem, sokiem z cytryny i skórką z cytryny na puszystą masę.
    150 g cukru, 3 żółtka, skórka starta z cytryny i sok wyciśnięty z niej
    żółtka z cukrem i sokiem z cytryny do sernika
  • Dodawaj po trochu zmielony twaróg, cały czas miksując.
    500 g twarogu półtłustego
    dodawanie twarogu do zmiksowanych żółtek
  • Wsyp budyń i zmiksuj krótko.
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    dodawanie budyniu do masy twarogowej
  • Białka ubij na sztywno i dodaj je do twarogu – delikatnie wymieszaj łyżką.
    3 białka
    dodawanie piany z białek do masy twarogowej
  • Brzoskwinie pokrój w niedużą kostkę i mniej więcej 3/4 dodaj do masy – delikatnie wymieszaj.
    brzoskwinie z puszki
    dodawanie brzoskwiń do masy twarogowej
  • Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i na dnie ułóż warstwę biszkoptów.
    biszkopty
    foremka z ułożonymi biszkoptami
  • Przelej masę twarogową i wyrównaj. Na wierzchu ułóż pozostałe brzoskwinie.
    sernik z brzoskwiniami w foremce do pieczenia
  • Piecz około 80 minut w 150 stopniach (tryb góra/dół).
  • Po tym czasie piekarnik wyłącz, delikatnie uchyl drzwiczki i poczekaj aż sernik zupełnie ostygnie.
  • Schowaj go następnie do lodówki do schłodzenia.
  • W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj połamaną czekoladę – wymieszaj dokładnie, aby czekolada dobrze się rozpuściła.
    50 ml śmietany kremówki, 100 g białej czekolady
    rozpuszczanie białej czekolady w śmietanie kremówce
  • Ostudź masę i gdy lekko zgęstnieje wylej ją na sernik.
  • Możesz ciasto dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 193kcalWeglowodany: 26gBiałko: 9gTłuszcz: 6g
Słowa kluczowe sernik brzoskwiniowy, z brzoskwiniami sernik
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik z polewą z białej czekolady

Brzoskwiniowy sernik z czekoladą – uwagi

Przepis dostałam od mojej siostry już lata temu i kiedyś go często piekłam, potem został przytłoczony przez nawał innych ciast, ale ostatnio znowu wpadł w moje ręce :)

Jestem ciekawa, czy Ewa sama ma jeszcze ten przepis, czy też przy okazji przypomnę jej o nim :D

z brzoskwiniami sernik i białą czekoladą

Jak zrobić sernik z brzoskwiniami – wskazówki

Ten sernik z brzoskwiniami, to taka „stara szkoła” – z twarogu pół tłustego, który sami mielimy (chociaż w ostateczności możecie użyć taki z wiaderka – tylko taki dobrej jakości), pieczony na spodzie z biszkoptów i z kawałkami brzoskwiń w środku.

Ja go piekłam ostatnio ponownie i już nie bawiłam się z twarogiem w kostce i jego mieleniem. Wykorzystałam gotowy sernik z wiaderka. To jest dużo wygodniejsze rozwiązanie – szczególnie w dzisiejszych czasach, gdy mamy coraz mniej czasu. Taki sernik sprawdził się znakomicie, więc również możecie wykorzystać taki gotowy twaróg na serniki. 

Co na spód sernika?

Ja postawiłam na biszkopty. Możecie tu użyć tradycyjne okrągłe biszkopty, albo takie podłużne – przygotujcie foremkę i wyłóżcie na dnie warstwę biszkopcików. Ułóżcie je dość ściśle. Inna możliwość to spód z kruchych ciasteczek – tu zmiksujcie około 150 g herbatników albo innych kruchych ciastek i dodajcie do nich około 50 g rozpuszczonego masła. Tak przygotowanymi ciasteczkami wylepcie dno foremki.

sernik z brzoskwiniami i białą czekoladą

Ten sernik jest bardzo puszysty i lekki, a to zasługa kilku czynników. 

Aby sernik był delikatny miksujemy żółtka z cukrem jak kogel mogel – aż będą gęste i jasne. 

Druga sprawa to białka. 

Białka ubijamy na gęstą i puszystą pianę i dodajemy do masy na sernik. Ja ostatnio rzadko stosuję pianę z białek w sernikach. Wolę dodawać od razu całe jajka, ale tu stawiamy na większą puszystość sernika i jego delikatność.

Sernik z brzoskwiniami piekłam w niższej temperaturze i dłużej, tak aby mógł rosnąć powoli i by potem nie opadał za mocno. Możecie go również upiec w kąpieli wodnej. Wtedy foremkę z sernikiem owińcie w kilka warstw folii aluminiowej i wstawcie w większą formę, do której wlejcie gorącą wodę. Zobaczcie mój filmik jeśli nie wiecie jak zrobić taką kąpiel wodną. 

Sernik pieczony w kąpieli wodnej piecze się bardziej równomiernie i też mniej opada po upieczeniu i ostudzeniu.

Serniczek wychodzi delikatny i bardzo smakowity – szczególnie jeśli dodatkowo polejecie go polewą z białej czekolady :)

Jak każdy sernik najlepszy jest po porządnym schłodzeniu w lodówce – najlepiej przez całą noc.

Mam nadzieję, że ten puszysty sernik z brzoskwiniami i białą czekoladą zasmakuje wam równie bardzo jak mi i będzie często go piec :) 

A, jeszcze jedna sprawa – sernik możecie oczywiście upiec bez brzoskwiń. Wtedy otrzymacie lekki jak piórko puszysty i delikatny sernik – spróbujcie koniecznie!

Podaję przepis na foremkę o średnicy 22 cm.

Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na serniki :)

Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
4.80 z 5 ocen
Postaw mi kawę

A poniżej moje pierwsze zdjęcia tego sernika :)

sernik z brzoskwiniami
sernik z brzoskwiniami
sernik brzoskwiniowy
sernik z brzoskwiniami

Polecane przepisy na serniki

Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne sernik – zarówno pieczone, jak i te na zimno. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2016 29 grudnia