Sernik z ricotty

Zaktualizowany: 2023 3 października
sernik z ricotty

Przepis na lekki sernik z serka ricotta

Przygotujcie dziś ze mną pyszny sernik z ricotty. Ten lekki i aksamitny sernik na kruchym spodzie z odrobiną skórki z pomarańczy lub cytryny smakuje doskonale. Delikatny i orzeźwiający smak oraz doskonała konsystencja sprawiają, że ten sernik zasmakuje każdemu. Koniecznie sprawdźcie jak zrobić sernik z ricottą.

sernik z ricottą

Sernik z ricotty przepis krok po kroku

Jeśli masz ochotę na lekki sernik, to koniecznie upiecz go z dodatkiem twarożku ricotta.

sernik z ricotta 7

Sernik z ricotty przepis

Wypieki Beaty
Przepis na lekki i delikatny sernik z serka ricotta.
4.17 z 12 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 55 minut
Czas całkowity 2 hours 25 minut
Porcje 12
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki

składniki na kruchy spód na sernik:

składniki na sernik z ricottą

Instrukcja
 

Jak zrobić kruchy spód do sernika

  • Z podanych składników wyrób ciasto
    1 szklanka mąki, 1/4 szklanki cukru, 100 g masła
  • Wylep nim dno foremki o średnicy 22 cm.
  • Podpiecz 20-25 minut w 160 stopniach (góra/dół), a następnie przestudź.

Jak zrobić sernik z ricottą

  • Umieść wszystkie składniki w misie i zmiksuj do ich połączenia.
    500 g serka ricotta, 350 g twarogu na serniki, 200 g cukru, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 60 ml soku z pomarańczy, skórka starta z pomarańczy, 5 jajek, 1,5 łyżki mąki kukurydzianej
  • Wyłóż masę na podpieczony spód.
  • Piecz przez około 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni (góra/dół) – po upieczeniu piekarnik wyłącz, uchyl lekko drzwiczki i pozwól tak ostygnąć sernikowi.
  • Przestudzone ciasto schłodź w lodówce przez przynajmniej 4 godziny (najlepiej przez całą noc).
  • Udekoruj wg uznania – ja na sernik wyłożyłam bitą śmietanę i oprószyłam go mielonym cynamonem oraz zmiksowanymi ciasteczkami spekuloos.
Prywatne
Słowa kluczowe sernik pomarańczowy, sernik z ricottą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pomarańczowy sernik z ricotty

Sernik z ricottą – uwagi

Czy już mówiłam, że powoli urastam do rangi zadeklarowanej wielbicielki Donny Hay?

Jeśli się jeszcze tego nie domyśleliście, to ogłaszam wszem i wobec, że uwielbiam przepisy Donny Hay na słodkości (no cóż w kwestii jedzenia moje zainteresowania ograniczają się do ciast, ciasteczek i tortów ;)).

Dziś mam dla Was kolejny przepis tej autorki – przepis na sernik z ricotty.

sernik z ricottą i pomarańczami

Co jest potrzebne do upieczenia sernika?

Przede wszystkim serek ricotta – tutaj na foremkę o średnicy około 22 cm używamy 500 g serka.

Ricotta to włoski bardzo delikatny serek produkowany z serwatki (jeśli nie znajdziecie go w sklepie, to myślę, że możecie zastąpić go serkiem typu Bieluch). Serek stał się również bardzo popularny w Polsce i powinniście go dostać bez problemu w większych sklepach i dyskontach – np. w Lidlu czy Biedronce.

Oprócz ricotty do tego sernika używamy również trochę zwykłego twarogu na serniki – jest on gęstszy od ricotty, więc sprawia, że sernik nie jest zbyt luźny.

Aby nadać sernikowi fajnego smaku dodajemy do niego trochę cukru z wanilią, albo wanilii oraz skórkę startą z cytrusów – może to być skórka z pomarańczy, albo  z cytryny. 

Możecie go sobie upiec w różnych wersjach smakowych – wystarczy dodać sok z cytryny, albo pomarańczy, możecie też użyć różne aromaty – ja przygotowałam wersję świąteczną z sokiem i skórką z pomarańczy :)

Taki pomarańczowy sernik z ricottą smakował nam wybornie – szczególnie odpowiadała mam jego delikatność i lekkość – spróbujcie koniecznie.

Jeśli lubicie serniki, to koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na serniki i ciasta z serem – na pewno znajdziecie tu coś dla siebie.

sernik z ricotta_9
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.17 z 12 ocen
Postaw mi kawę
sernik z ricotta_10

Polecane przepisy na serniki

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne serniki o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2015 14 grudnia

Podziel się przepisem

7 komentarzy

  1. 67398bd905c67fa13bc904d7ccce954a?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2021 14 grudnia w 12:21- Odpowiedz

    Czy można użyć w tym przepisie mrożona ricottę ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 14 grudnia w 12:33- Odpowiedz

      Jeśli ją rozmrozisz i usuniesz nadmiar wody, to tak.

  2. 4b2a91bef946c01ddca819ba306d08d1?s=54&d=mm&r=g
    Ola 2020 20 maja w 12:25- Odpowiedz

    Czy mozna uzyc samego serka ricotta?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 20 maja w 14:15- Odpowiedz

      Możesz zrobić z samej ricotty. Jest ona delikatniejsza do zwykłego twarogu, więc sernik też będzie bardziej delikatny.

  3. b31a01a748ccbf89f980f8c32a00d3cc?s=54&d=mm&r=g
    Ewa 2020 8 maja w 19:16- Odpowiedz

    Miałam w domu kupiony na promocji ser ricotta. Nie bardzo wiedziałam z czym to się je. Na szczęście trafiłam na ten przepis. Istna pychota. Spod kruchutki a sam sernik genialny.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 9 maja w 18:05- Odpowiedz

      O, proszę, jak się przepis przydał :)

  4. “The almost perfect” ricotta cheesecake – a matter of taste – food & travel blog 2016 11 maja w 02:09- Odpowiedz

    […] trip to Poland is still 3 months away and I had a terrible craving for a cheesecake. I found a recipe for a ricotta cheesecake which sounded like it may turn out close to what I was missing. So I baked it, without getting my […]

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy