Sernik ze śliwkami

Zaktualizowany: 2023 20 sierpnia
sernik z cynamonem

Przepis na lekki sernik z musem śliwkowym

Sernik ze śliwkami na lekkim cynamonowym spodzie z ciasteczek to niezwykle harmonijne połączenie smaków. Soczyste śliwki, delikatnie podsmażone wydobywają cały swój smak. Zapieczone na lekkim aksamitnym serniku stanowią idealny deser na jesienne dni. Koniecznie spróbujcie!

sernik ze śliwkami

Sernik ze śliwkami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie i kremowe serniki pieczone z dodatkiem owoców, to koniecznie upiecz ten sernik śliwkowy.

sernik z cynamonem

Sernik ze śliwkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny aksamitny sernik ze smażonymi śliwkami pieczony na cynamonowym spodzie.
5 z 5 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 30 minut
30 minut
Czas całkowity 2 hours 30 minut
Porcje 24
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na cynamonowy spód z ciasteczek

  • 300 g ciasteczek
  • około 80 g masła (rozpuszczonego )
  • 1 łyżeczka cynamonu

składniki na sernik

  • 1 kg sera na serniki (dobrego tłustego (polecam Piątnicę))
  • 180 ml naturalnego jogurtu
  • 4 jajka ( rozmiar L)
  • sok z połowy cytryny
  • około 150 g cukru ((mniej więcej 3/4 szklanki) – lub do smaku)
  • 50 g mąki pszennej (1/3 szklanki)

składniki na smażone śliwki do sernika

Instrukcja
 

Jak zrobić smażone śliwki do sernika

  • Śliwki przekrój i usuń pestki.
    ok 0,5 kg śliwek
  • Pokrój owoce w dużą kostkę.
    30 g masła, 50 g cukru
  • Na patelni rozpuść masło, dodaj śliwki i cukier, smaż aż owoce zmiękną i lekko się rozpadną.
  • Gotowe owoce ostudź.

Jak zrobić cynamonowy spód z ciasteczek:

  • Ciasteczka zmiksuj, dodaj rozpuszczone masło i cynamon, wymieszaj – masa może być lekko sypka.
    300 g ciasteczek, około 80 g masła, 1 łyżeczka cynamonu
  • Formę o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wysyp masę ciasteczkową, rozprowadź równą warstwą po dnie, a następnie ugnieć.

Jak zrobić kremowy sernik ze śliwkami

  • Wszystkie składniki masy sernikowej umieść w misie miksera i krótko zmiksuj.
    1 kg sera na serniki, 180 ml naturalnego jogurtu, 4 jajka, sok z połowy cytryny, około 150 g cukru, 50 g mąki pszennej
  • Wyłóż sernik na spód z ciasteczek.
  • Na sernik wyłóż śliwki.
  • Całość możesz posypać odrobiną cynamonu.
  • Sernik piecz przez około 1-1,5 godziny w temperaturze 150 stopni (tryb góra/dół).
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Do podania możesz ciasto posypać dodatkowo płatkami migdałowymi.
Prywatne
Słowa kluczowe sernik śliwkowy, ze śliwkami sernik
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik

Śliwkowy sernik na cynamonowym spodzie – uwagi

Sernik ze śliwkami na cynamonowym spodzie poleca się na jesień :)

Takie ciasto ze śliwkami jest idealne na jesień i nie tylko – ciasteczkowy, cynamonowy, delikatny spód, do tego kremowy i delikatny sernik, a na koniec masa smażonych śliwek ….

Mówię Wam – to jest pyyyyyszne!

A do tego upieczecie sporą blachę sernika, więc ostatecznie możecie podzielić się nim z innymi.

Ja ostatnio znacznie ograniczam ilość cukru w ciastach (okazuje się, że smakują równie smacznie, o ile nie lepiej, a do tego są chociaż odrobinę mniej kaloryczne) – jeśli lubicie słodkie ciasta, to radzę spróbować masę sernikową i w razie czego ją dosłodzić.

Pojawiały się na blogu komentarze dotyczące słodkości kremu, czy ciasta – więc przypominam, że słodkość to rzecz gustu i nikt nie zabrania ciasta dosłodzić, albo zmniejszyć ilość cukru ;)

A teraz wracamy do serniczka ze śliwkami – przygotujcie sobie blachę o wielkości około 20/40 cm i do dzieła.

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na serniki – na blogu pojawiła się już niezła ilość serników zarówno pieczonych jak i serników na zimno. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie :)

sernik z owocami
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 5 ocen
Postaw mi kawę
sernik ze śliwkami

Polecane przepisy na serniki z owocami

Wypróbujcie również inne moje przepisy na rewelacyjne serniki przygotowane z różnymi owocami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2016 23 września