Sernik ze śliwkami
Przepis na lekki sernik z musem śliwkowym
Sernik ze śliwkami na lekkim cynamonowym spodzie z ciasteczek to niezwykle harmonijne połączenie smaków. Soczyste śliwki, delikatnie podsmażone wydobywają cały swój smak. Zapieczone na lekkim aksamitnym serniku stanowią idealny deser na jesienne dni. Koniecznie spróbujcie!
Spis treści
Sernik ze śliwkami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie i kremowe serniki pieczone z dodatkiem owoców, to koniecznie upiecz ten sernik śliwkowy.
Sernik ze śliwkami przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na cynamonowy spód z ciasteczek
składniki na sernik
- 1 kg sera na serniki (dobrego tłustego (polecam Piątnicę))
- 180 ml naturalnego jogurtu
- 4 jajka ( rozmiar L)
- sok z połowy cytryny
- około 150 g cukru ((mniej więcej 3/4 szklanki) – lub do smaku)
- 50 g mąki pszennej (1/3 szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić smażone śliwki do sernika
- Śliwki przekrój i usuń pestki.ok 0,5 kg śliwek
- Pokrój owoce w dużą kostkę.30 g masła, 50 g cukru
- Na patelni rozpuść masło, dodaj śliwki i cukier, smaż aż owoce zmiękną i lekko się rozpadną.
- Gotowe owoce ostudź.
Jak zrobić cynamonowy spód z ciasteczek:
- Ciasteczka zmiksuj, dodaj rozpuszczone masło i cynamon, wymieszaj – masa może być lekko sypka.300 g ciasteczek, około 80 g masła, 1 łyżeczka cynamonu
- Formę o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wysyp masę ciasteczkową, rozprowadź równą warstwą po dnie, a następnie ugnieć.
Jak zrobić kremowy sernik ze śliwkami
- Wszystkie składniki masy sernikowej umieść w misie miksera i krótko zmiksuj.1 kg sera na serniki, 180 ml naturalnego jogurtu, 4 jajka, sok z połowy cytryny, około 150 g cukru, 50 g mąki pszennej
- Wyłóż sernik na spód z ciasteczek.
- Na sernik wyłóż śliwki.
- Całość możesz posypać odrobiną cynamonu.
- Sernik piecz przez około 1-1,5 godziny w temperaturze 150 stopni (tryb góra/dół).
- Po upieczeniu ostudź.
- Do podania możesz ciasto posypać dodatkowo płatkami migdałowymi.
Prywatne
Śliwkowy sernik na cynamonowym spodzie – uwagi
Sernik ze śliwkami na cynamonowym spodzie poleca się na jesień :)
Takie ciasto ze śliwkami jest idealne na jesień i nie tylko – ciasteczkowy, cynamonowy, delikatny spód, do tego kremowy i delikatny sernik, a na koniec masa smażonych śliwek ….
Mówię Wam – to jest pyyyyyszne!
A do tego upieczecie sporą blachę sernika, więc ostatecznie możecie podzielić się nim z innymi.
Ja ostatnio znacznie ograniczam ilość cukru w ciastach (okazuje się, że smakują równie smacznie, o ile nie lepiej, a do tego są chociaż odrobinę mniej kaloryczne) – jeśli lubicie słodkie ciasta, to radzę spróbować masę sernikową i w razie czego ją dosłodzić.
Pojawiały się na blogu komentarze dotyczące słodkości kremu, czy ciasta – więc przypominam, że słodkość to rzecz gustu i nikt nie zabrania ciasta dosłodzić, albo zmniejszyć ilość cukru ;)
A teraz wracamy do serniczka ze śliwkami – przygotujcie sobie blachę o wielkości około 20/40 cm i do dzieła.
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na serniki – na blogu pojawiła się już niezła ilość serników zarówno pieczonych jak i serników na zimno. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie :)
Polecane przepisy na serniki z owocami
Wypróbujcie również inne moje przepisy na rewelacyjne serniki przygotowane z różnymi owocami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: