Sernik zebra

Zaktualizowany: 2024 11 lutego
sernik zebra Karoliny 5

Przepis na sernik zebra czekoladowo-waniliowy

Odkryj przepis na sernik zebra czekoladowo-waniliowy – delikatne połączenie wanilii i czekolady w charakterystyczne paski, które zachwycą podniebienie. Ten klasyczny sernik zaskakuje nie tylko smakiem, ale także wyglądem, tworząc efektowne wzory. Dzięki prostej recepturze i kilku podstawowym składnikom, przygotowanie tego deseru staje się przyjemnością nawet dla początkujących kucharzy. Spróbuj tego przepisu już dziś i rozkoszuj się wyjątkowym smakiem i wyglądem sernika zebra!

sernik zebra Karoliny 9

Sernik zebra przepis krok po kroku

Jeśli lubisz serniki i lubisz niezwykłe i nietypowe ich wydania, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

strips cheesecake

Sernik zebra przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny sernik połączony z czekoladowym ciastem.
3.94 z 31 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 1 hour 50 minut
5 hours
Czas całkowity 7 hours 50 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 26 cm.
Składniki

składniki na masę sernikową do sernika zebra

  • 1 kg twarogu sernikowego ((użyłam twarogu w wiaderku firmy Piątnica))
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 4 jajka (rozmiar L)
  • aromat (do smaku – dowolny ulubiony )

składniki na masę czekoladową do sernika

Instrukcja
 

Jak zrobić sernik zebra w paski

  • Wszystkie składniki masy sernikowej umieść w misce i krótko zmiksuj.
    1 kg twarogu sernikowego, 200 g cukru, 4 jajka, aromat
  • Czekoladę rozpuść razem z masłem i odstaw do wystudzenia.
    200 g gorzkiej czekolady, 200 g masła
  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą gęstą masę.
    3 jajka, 200 g cukru
  • Dodaj przestudzoną czekoladę i krótko zmieszaj.
  • Dodaj mąkę zmieszaną z migdałami i zmiksuj.
    120 g mąki pszennej, 30 g migdałów
  • Jeśli ciasto czekoladowe jest zbyt gęste – powinno być lekko lejące (ale nieco gęstsze od masy sernikowej), to dodaj mleko i wymieszaj (ja dodałam około pół szklanki).
    około 120 ml mleka
  • Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp mielonymi migdałami.
  • Nalewaj na zmianę na środek foremki po trochu masy sernikowej i masy czekoladowej (masy będą się rozpływać i tworzyć warstwy).
  • Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (w trybie góra/dół).
  • Piecz ciasto przez 1,5 godziny, po upieczeniu piekarnik otwórz, a ciasto zostaw w środku do wystudzenia.
  • Sernik schłodź w lodówce przez kilka godzin – a najlepiej przez noc.
  • Przed podaniem udekoruj polewą z rozpuszczonej czekolady.
Prywatne
Słowa kluczowe sernik jak zebra, sernik w paski
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik zebra Karoliny 1

Sernik czekoladowo-waniliowy zebra – uwagi

Dziś będzie sernik zebra. Ciasto inspirowane tradycyjną babką popularną w czasach mojej młodości (przepis na taką zebrę również znajdziecie na blogu :) Sernik w paski upieczony jest z masy sernikowej i czekoladowego ciasta, które nalewa się naprzemiennie do foremki – dzięki temu w cieście tworzą się piękne paski.

Przepis na ciasto wzięłam w końcu od siostry, która robi je na prawie wszystkie święta (chociaż wprowadziłam trochę swoich modyfikacji – jak zwykle zresztą). Sernik polecam wszystkim – szczególnie na nadchodzące święta wielkanocne – będzie się rewelacyjnie prezentował na świątecznym stole.

Przepis jest na dużą tortownicę – użyłam taką o średnicy 26 cm.

Polecam wam również inne przepisy na serniki z mojego bloga.

sernik zebra Karoliny 3
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
3.94 z 31 ocen
Postaw mi kawę
sernik zebra Karoliny 6
sernik zebra Karoliny 8
sernik zebra Karoliny 10

Polecane przepisy na serniki z czekoladą

Jeśli lubisz połączenia sernika i czekolady, albo czekoladowego ciasta, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na te pyszne ciasta. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2016 4 marca

Podziel się przepisem

18 komentarzy

  1. 84b11c671f446dfa8db5ef8641c727f1?s=54&d=mm&r=g
    Majka 2021 12 lipca w 13:17- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Pyszny, ciężki serniczek Dla mnie to taka udana wersja seenikbrownie

  2. 4fa2aca47ce1bdcee701f61bb8bb2ae8?s=54&d=mm&r=g
    Patrycja 2019 31 grudnia w 21:44- Odpowiedz

    Robiłam dzisiaj, wyszedł cudownie pyszny ale 20 minut dłużej w piekarniku siedział

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 1 stycznia w 12:18- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że ciasto zasmakowało :)

  3. 1f78170c7c0b068bd82b5f2cd430ab06?s=54&d=mm&r=g
    Daria 2019 5 lutego w 18:31- Odpowiedz

    No i wyszedł mi zakalec :( Na zewnątrz w kręgu dopieczone, w środku surowe ciasto :( i po niespodziance…

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 5 lutego w 19:05- Odpowiedz

      :( a sprawdzałaś patyczkiem po upieczeniu?

  4. 1f78170c7c0b068bd82b5f2cd430ab06?s=54&d=mm&r=g
    Daria 2019 4 lutego w 20:33- Odpowiedz

    Mam pytanie dotyczące polewy. Jak ją zrobić? Wystarczy rozpuścić czekoladę czy jest jakiś trik? I kiedy ją nałożyć? Po chłodzeniu w lodówce? Chcę upiec to jutro na urodziny mojej mamy. Nie robiłam nigdy polewy.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 5 lutego w 12:58- Odpowiedz

      Możesz rozpuścić samą czekoladę i nią polać ciasto – jeszcze przed schładzaniem w lodówce. Sama czekolada będzie twarda na serniku – jeśli chcesz, aby była lekko miękka to rozpuść ją np. ze śmietaną kremówką – około 50 ml na 100 g czekolady mlecznej, jeśli nie masz kremówki, to dodaj do czekolady mleko i tak rozpuść.

  5. 8f96aeb017db0fd1b1ddb0309bc19b50?s=54&d=mm&r=g
    Damian 2019 27 stycznia w 10:24- Odpowiedz

    Upieklem ale nie wiem dlaczego taki mokry wyszedł :( dodałem zamiast migdałów wiórki kokosowe. Pozdrawiam Dziękuję za przepis.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 27 stycznia w 16:54- Odpowiedz

      Hmm, też nie wiem. On jest taki bardziej zwarty niż mokry

  6. f401e24ebac17e7cc3ef01374e6c0933?s=54&d=mm&r=g
    Zuza 2018 16 listopada w 09:22- Odpowiedz

    Mdzien dobry,

    Czy ten sernik ma być pieczony w kąpieli wodnej? Czy nie opadnie? Posiadam blasze kwadratowa 25 na 25 cm pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 16 listopada w 17:58- Odpowiedz

      Ja go nie piekłam w kąpieli wodnej. Pieczemy go w niższej temperaturze – 150 stopni, za to dłużej – wtedy sernik nie rośnie tak gwałtownie, więc również nie opada. Możesz zrobić w takiej foremce – najwyżej będzie trochę niższy :)

  7. 24c449c9d2630c04e12c6a295a706ae9?s=54&d=mm&r=g
    basia k 2018 15 września w 10:09- Odpowiedz

    Pani Beata dzis będę robić ten sernik :) klasyczny mi wychodzi bez spodu i smietankowy :) mam nadzieje , ze te sie uda i przepis pofrunie dalej w swiat :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 15 września w 10:59- Odpowiedz

      Nie Pani – tylko Beata :) mam nadzieję, że wszystko pójdzie dobrze i ciasto zasmakuje :)

  8. e0da7f5b5015b63b204c270f7a72f26b?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2016 10 marca w 22:38- Odpowiedz

    Czy mozna nie dodawac migdałów? Alnp cos zamiast nich?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 10 marca w 22:47- Odpowiedz

      Oczywiście możesz z nich zupełnie zrezygnować – wtedy też masa czekoladowa będzie luźniejsza i nie będziesz musiała dodawać mleka. Ewentualnie możesz mielone migdały zastąpić mielonymi orzechami – np. leśnymi.

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2016 10 marca w 22:48- Odpowiedz

        Bardzo się cieszę, że bułeczki ci zasmakowały :) Pozdrawiam serdecznie, Beata

  9. 112440c6582db5caef8bed46a0880acf?s=54&d=mm&r=g
    Karmel-itka 2016 4 marca w 21:02- Odpowiedz

    prezentuje się wybornie!

  10. 65cd802730867f00df86a91d1caa9d6f?s=54&d=mm&r=g
    lena 2016 4 marca w 20:32- Odpowiedz

    Sernik wygląda fantastycznie:)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Sernik zebra przepis

Przepis na pyszny sernik z ciastem czekoladowym. Na blogu jest przepis na sernik Izaura, który też jest połączeniem ciasta czekoladowego i sernika. Tu za to sernik wylany jest na zmianę z ciastem czekoladowym i tworzy charakterystyczne paski jak w cieście zebra. Masę sernikową nalewamy na zmianę z ciastem czekoladowym i w ten sposób powstają paski w serniku. Dzięki ciastu czekoladowemu z czekoladą ten sernik brownie smakuje wyśmienicie. Moja siostra robi go praktycznie na wszystkie święta i zawsze szybko znika. Spróbujcie i sami się przekonajcie.

Sernik jak zebra przepis

Ciasto zebra cieszy się dużą popularnością na blogu i mam nadzieję, że ten sernik w paski zebry również przypadnie wam do gustu. Taki czekoladowy sernik możecie przygotować na święta, ale również na weekend. Wypróbujcie mój przepis krok po kroku i upieczcie czekoladowy sernik zebra.

Polecam wam także inne moje przepisy na serniki.