Seromakowiec przepis

Zaktualizowany: 2023 9 października
ciasto seromakowiec na kruchym spodzie

Przepis na pyszny sernik z makiem na kruchym spodzie

Seromakowiec to połączenie tradycyjnego sernika z bogatą makową warstwą. To przepis idealny na specjalne okazje, takie jak święta, urodziny czy imieniny, ale równie dobrze sprawdzi się jako wypiek na co dzień, gdy chce się poczęstować rodzinę lub gości czymś wyjątkowym. Ciasto to kruche zapewnia sernikowi stabilność, a nadzienie serowe ma kremową konsystencję i wspaniały smak. Mak natomiast dodaje do tego wypieku ciekawej struktury oraz lekko orzechowego posmaku. Do masy makowej możecie dodać swoje ulubione kandyzowane i suszone owoce oraz chrupiące orzechy czy też migdały. Nie zapomnijcie również o zwieńczeniu sernikomakowca pyszną polewą czekoladową.

makowiec z sernikiem

Seromakowiec – przepis krok po kroku

Jeśli uwielbiasz serniki i kochasz makowce to teraz nie musisz wybierać pomiędzy tymi dwoma smakami! Upiecz seromakowca, gdzie sernik łączy się w jedno z makowcem i zobacz jak to rewelacyjnie smakuje!

seromak na kruchym spodzie

Seromakowiec na kruchym spodzie przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny lekki sernik pieczony z warstwą apetycznego maku, a całość jest na rozpływającym się w ustach kruchym spodzie.
4.05 z 296 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 2 hours
Danie Ciasta
Porcje 27
Kalorie 378 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na kruche ciasto do seromakowca

składniki na masę makową do sernikomakowca

  • 2 szklanki maku (- 300 g)
  • 100 g masła (rozpuszczonego )
  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 1 szklanka cukru (- 200 g)
  • olejek migdałowy ((opcjonalnie))
  • ulubione bakalie (- rozdrobnione orzechy i migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa)

składniki na masę sernikową do sernika z makiem

składniki na polewę czekoladową do seromakowca

Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto do seromakowca

  • Składniki kruchego ciasta umieść w misce i szybko zagnieć, jeśli trzeba, to dodaj trochę śmietany.
    340 g mąki pszennej, 5 łyżek cukru pudru, 150 g masła, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 1 łyżka śmietany, 1 żółtko
  • Ciastem wylep przygotowaną blaszkę.

Jak zrobić masę makową do sernikomakowca

  • Mak zaparz gorącą wodą, zagotuj, ostudź i odsącz.
    2 szklanki maku
  • Zmiel mak dwukrotnie razem z cukrem.
    1 szklanka cukru
  • Przełóż go do garnka, dodaj rozpuszczone masło, olejek, bakalie i jajka i lekko podgrzej stale mieszając.
    100 g masła, 4 jajka, olejek migdałowy, ulubione bakalie
  • Masę wyłóż na spód z kruchego ciasta.

Jak zrobić masę serową do seromakowca

  • Masło utrzyj z cukrem, stopniowo dodawaj pojedynczo żółtka.
    150 g masła, 1,5 szklanki cukru pudru, 4 żółtka
  • Dodaj po trochu twaróg i na koniec wsyp budyń.
    1 kg twarogu sernikowego, 1 budyń waniliowy
  • Białka ubij na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z masą serową.
    4 białka
  • Masę wyłóż na część makową.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez 1 godzinę (możesz w trakcie przykryć ciasto).
  • Możesz też wcześniej podpiec sam spód w 200 stopniach przez 10 minut, dopiero wtedy nałożyć na niego masy i całość piec w 160 stopniach przez godzinę.
  • Ciasto przestudź i najlepiej schłodź kilka godzin w lodówce.
  • Przed podaniem udekoruj rozpuszczoną polewą czekoladową.

Jak zrobić polewę czekoladową do sernikomakowca

  • Czekoladę połam albo posiekaj na kawałki.
    200 g czekolady
  • Śmietanę kremówkę wlej do rondelka i podgrzej na kuchence – do momentu aż przy ściankach pojawią się pęcherzyki powietrza.
    100 ml śmietany kremówki
  • Zdejmij rondelek z ognia.
  • Dodaj do śmietany posiekaną czekoladę, poczekaj kilka minut i następnie dokładnie wymieszaj.
  • Gotową polewą polej wierzch sernika z makowcem.
  • Jeśli lubisz to możesz również posypać wierzch kandyzowaną skórką z pomarańczy, albo wiórkami kokosowymi.
Notatki
Możesz wykorzystać gotową masę makową. Wtedy wyjmij ją z puszki, dodaj tylko cztery jajka i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę wyłóż na kruchy spód, a na nią masę twarogową.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 378kcalWeglowodany: 39gBiałko: 11.2gTłuszcz: 19.6gBłonnik: 1.9g
Słowa kluczowe sernik z makiem, sernik z makowcem, sernikomakowiec
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik z makiem seromakowiec

Zapraszam was dziś na przepyszny sernikomakowiec, czyli połączenie sernika i makowca upieczonego na kruchym spodzie. Sernik z makowcem to idealne ciasto na Boże Narodzenie, ale nie tylko! Idealnie się sprawdzi również na Wielkanoc i różne rodzinne okazje. Seromakowiec na dużą blachę wystarczy dla wszystkich gości i domowników. Spróbujcie koniecznie!

Seromakowiec – wskazówki

Mam dla Was kolejną propozycję na ciasto świąteczne – seromakowiec na kruchym spodzie.

Czyli ciasto zarówno dla wielbicieli makowców jak i sernikożerców :)

Jak dla mnie jest to strzał w dziesiątkę na święta, bo trafia w gusta wielu osób i zawsze szybko znika.

Jak zrobić seromakowca?

Pracę nad tym ciastem najlepiej zacząć od masy makowej.

Ja tu wam podaję przepis na domową masę makową zrobioną z maku. Jeśli chcecie usprawnić pracę, to możecie kupić mak mielony – wtedy nie będziecie musieli go dodatkowo mielić. Taki mak mielony wystarczy zalać gorącym mlekiem (lub wodą) i odstawić na około pół godziny. Wtedy go trzeba porządnie odsączyć. Polecam wam przygotować gęste sito i wyłożyć go np. pieluszką tetrową. Mak wykładamy do tak przygotowanego sitka i czekamy aż odcieknie. Na koniec jeszcze odciskamy mak ściskając mocno pieluszkę. 

Jeśli macie mało czasu, albo zupełnie nie chce się wam bawić z makiem, to nic straconego :)

Możecie wykorzystać wtedy gotową masę makową (proponuję tylko wtedy do niej dodać jajka, trochę masła i wszystko razem podgrzać na małym ogniu).

poppy seed cheesecake

Jaki twaróg do sernika z makiem?

Twaróg polecam wybrać dobrej jakości – jeśli z wiaderka, to musi być gęsty i najlepiej tłusty, a nie taki wodnisty. Ja tu najczęściej używam Piątnicę z wiaderka. 

Jeśli weźmiecie twaróg z kostki, to go dobrze zmielcie, aby był gładki – najlepiej dwukrotnie.

Kruche ciasto do tego seromakowca nie musi być wcześniej schładzane, więc możecie zaraz po przygotowaniu wylepić nim foremkę do pieczenia.

Z podanego przepisu otrzymacie dużą blachę ciasta – taką mniej więcej 30/20 cm.

Sernik z makiem po upieczeniu dobrze jest schłodzić w lodówce, a przed podaniem polecam polać go z wierzchu polewą czekoladową.

sernik z makiem

Jak zrobić polewę czekoladową na sernik z makiem?

Nic prostszego!

Wystarczy podgrzać w rondelku śmietanę kremówkę i gdy będzie gorąca dodać do niej połamaną czekoladę. Czekolada rozpuści się w śmietance i wtedy możemy taką polewą polać ciasto.

Mam nadzieję, że ten seromakowiec z czekoladową polewą zasmakuje wam i waszej rodzinie i będziecie go często piec :)

Ps. Zapraszam również na inne przepisy na pyszne makowce.

A wielbicieli ciast drożdżowych zapraszam na przepyszny makowiec zawijany – klasyka na Boże Narodzenie :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.05 z 296 ocen
Postaw mi kawę

A tu moje pierwsze zdjęcia tego ciasta sprzed trzech lat :)

seromakowiec na kruchym spodzie
seromakowiec na kruchym spodzie
seromakowiec na kruchym spodzie

Polecane przepisy na ciasta z makiem

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne ciasta z makiem idealne na Boże Narodzenie i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2012 17 grudnia

Podziel się przepisem

92 komentarze

  1. 718ce1934e2817d8518d8652fdc1317f?s=54&d=mm&r=g
    Grażyna 2021 26 grudnia w 17:27- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    woow!!! przepyszny!!!!!
    Proste, polskie składniki bez udziwnień mascarpone czy ricotto ….. polecam przepis
    użyłam gotowej masy makowej i zastosowałam się do zaleceń dwie puszki masy (po 800 g każda, 4 jajka i 50g masła…

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 26 grudnia w 17:36- Odpowiedz

      dziękuję bardzo :)

  2. c34cbaf0ca571599ed902d39a36a680c?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2021 23 grudnia w 12:15- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Hej. Czy ciasto kruche trzeba chwilę podpiec przed włożeniem masy makowej?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 23 grudnia w 14:00- Odpowiedz

      Tak jak pisałam w przepisie – można go wcześniej podpiec, ale nie trzeba. Można piec od razu całość razem.

  3. af6e88cb9690dc39a07b556ec350bb95?s=54&d=mm&r=g
    Katarzyna 2021 23 grudnia w 10:38- Odpowiedz

    Coś poszło nie tak i masa makowa wyszła mi rzadka. Planuję ja odcedzić na sitku z gazą, pytanie jaka jest konsystencja właściwej masy – powinna być raczej wilgotna?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 23 grudnia w 11:27- Odpowiedz

      Masa powinna być wilgotna, lekko rzadka

  4. 1ddeb2b9d220ee00be6b107345bcfe9f?s=54&d=mm&r=g
    Beata 2021 21 grudnia w 22:56- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Witam mam mak suchy zmielony ile mam go dodać i jak przygotować mase?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 21 grudnia w 23:49- Odpowiedz

      Tak około 300g

  5. d34cb7d927e4da2e2bc358baf024bc40?s=54&d=mm&r=g
    Edyta 2021 20 grudnia w 17:01- Odpowiedz

    Witam Pani Beato , czy do blachy o wymiarach 33/21 cm zwiększyć ilość produktów ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 20 grudnia w 17:08- Odpowiedz

      Nie musisz, ciasto będzie tylko odrobinkę niższe

      • d34cb7d927e4da2e2bc358baf024bc40?s=54&d=mm&r=g
        Edyta 2021 20 grudnia w 19:08- Odpowiedz

        Dziękuję . Pozdrawiam.

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2021 20 grudnia w 19:09- Odpowiedz

          Miłego wieczoru :)

  6. 52ab66c9473041163d3ac1fdfda18fee?s=54&d=mm&r=g
    MONIKA 2021 20 grudnia w 12:00- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Witam chciałam zapytać na temat upieczonego sero makowca czy po upieczeniu sprawdzacie czy jest suchy patyczek czy mokry jeżeli jest mokry to dalej mamy piec ciasto czy on sam dojdzie do siebie?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 20 grudnia w 13:05- Odpowiedz

      Ja w zasadzie nie sprawdzam patyczkiem. Jeśli masa serowa na środku wygląda na upieczoną (nie rusza się przy poruszeniu blaszką), to ciasto jest gotowe

  7. 95129a0831a9d499588f08d24b9e28e9?s=54&d=mm&r=g
    Mateusz 2021 11 grudnia w 23:16- Odpowiedz

    4 gwiazdek
    W przepisie na spód ciasta jest:
    '1 jajko rozmiar L
    1 żółtko’

    Z całego przepisu to mnie zmylilo.
    Czyli należy z jednego jajka dodać tylko żółtko czy dodać jedno całe jajko + jedno żółtko?

    Ciasto 'siedzi’ w piekarniku zobaczymy co wyjdzie.

    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 12 grudnia w 10:57- Odpowiedz

      1 jajko i 1 samo żółtko, ale jeśli nie dałeś tylko żółtka, to też da radę :)

      • 95129a0831a9d499588f08d24b9e28e9?s=54&d=mm&r=g
        Mateusz 2021 12 grudnia w 14:49- Odpowiedz

        Dałem i całe jedno i jedno żółtko według przepisu :D

  8. 49124100f751a625d225751ef41a87e3?s=54&d=mm&r=g
    Ania 2021 12 lutego w 16:31- Odpowiedz

    Witam, chciałabym upiec to ciasto bez spodu. Czy tak wyjdzie? Na dół masa serową, na górę mak? Czy odwrotnie? Pozdrawiam ;)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 12 lutego w 17:33- Odpowiedz

      Może być bez spodu, ale na dół dałabym jednak mak, bo masa serowa może nie utrzymać masy makowej i wsiąknie do środka.

      • 49124100f751a625d225751ef41a87e3?s=54&d=mm&r=g
        Ania 2021 12 lutego w 18:44- Odpowiedz

        Dziękuję bardzo za odpowiedź ;)

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2021 12 lutego w 18:54- Odpowiedz

          Nie ma za co Ania :) daj potem znać jak wyszło. Możesz wrzucić zdjęcia :)

  9. 97c94558b1d8a1781bac95389a407bab?s=54&d=mm&r=g
    Katarzyna 2021 5 lutego w 16:07- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Super przepis. Od lat piekę ciasta, ten sernik wychodzi bardzo dobry, wilgotny wszystkim smakuje. Dziękuje

  10. d52424c95b4ea22209cab7df2c863711?s=54&d=mm&r=g
    Ola 2021 4 stycznia w 14:38- Odpowiedz

    Witam, czy jeśli dodałabym brzoskwinie w puszcze do sernika to należy dłużej podpiekać spód ciasta? I w jakiej kolejności wtedy najlepiej układać masę serową, makową i brzoskwinie? Przepis wygląda świetnie

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 4 stycznia w 14:57- Odpowiedz

      Ja bym brzoskwinie dała do masy serowej, albo między mak a ser. Wtedy nie trzeba podpiekać dłużej spodu.

  11. 9864da00fc0937353544e4b89c4076c7?s=54&d=mm&r=g
    Radek 2020 23 grudnia w 20:28- Odpowiedz

    Witam.
    Czy polewa czekoladowa, widoczna na pierwszych zdjęciach, jest Pani wykonania, czy zdjęcia przedstawiają katalogowy seromakowiec? Jeśli zrobiła ją Pani sama (wygląda nieziemsko), to proszę o przepis i sposób wykonania.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 23 grudnia w 21:13- Odpowiedz

      To jest standardowa polewa z czekolady i kremówki :) tak jak w przepisie. Trzeba ją dobrze schłodzić.

  12. b6fb5a32c80f70df15a892bc86604cf1?s=54&d=mm&r=g
    Paula 2020 23 grudnia w 19:53- Odpowiedz

    Zapomnialam dodać budyń… Czy jest szansa ze ciasto wyjdzie??

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 23 grudnia w 21:10- Odpowiedz

      Myślę, że tak :)

  13. 982bbe748740c0df58899c8ffcb9b6ed?s=54&d=mm&r=g
    Ania 2020 20 grudnia w 18:21- Odpowiedz

    Od lat zbierałam się za zrobienie seromaku i w końcu się udało;) przepis fajny, latwy, choć masę makową robiłam w thermomix z innego przepisu, bo też chciałam wypróbować sprzęt;) samo ciasto dość ciężkie, myślę, że na same święta aż za, ale teraz smakuje wybornie;) robiłam w blaszce 26x26cm i wyszedł bardzo wysoki, polecam nieco większą blachę.

  14. 68c03f2d29bffe1ff67bc1821b812d64?s=54&d=mm&r=g
    Anna 2020 16 grudnia w 21:37- Odpowiedz

    Witam, pieczemy ciasto z termoobiegiem?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 17 grudnia w 09:29- Odpowiedz

      W trybie góra/dół.

  15. 8477de74ae3d760d1f14ea4fafb03cad?s=54&d=mm&r=g
    Marlena 2020 10 grudnia w 21:35- Odpowiedz

    JAKA ŚMIETANA DO CIASTA KRUCHEGO ???18???

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 11 grudnia w 09:04- Odpowiedz

      Tak, może być 18, może też być 12

  16. 5b0083789028bdf60decb52c93684ad0?s=54&d=mm&r=g
    Marta 2020 10 grudnia w 08:34- Odpowiedz

    Do gotowej masy makowej ile dodać jajek? Na samym początku podane jest, że dwa jajka i trochę masła i należy to podgrzać, a w notatkach na samym dole, że wymieszać masę z czterema jajkami. Która opcja lepsza? :-)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 10 grudnia w 09:18- Odpowiedz

      Ja zwykle wolę dać 4 jajka, wtedy ta masa jest fajniejsza.

  17. 853be443bedc4c1308d31bb57ab1c25e?s=54&d=mm&r=g
    Magdalena 2020 2 stycznia w 19:11- Odpowiedz

    ile dodać maku mielonego? tyle co nie mielonego czy x2?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 4 stycznia w 19:06- Odpowiedz

      Użyj tak około 280-300 g maku.

  18. 965dc1083d8bcc93396c22613234cfc6?s=54&d=mm&r=g
    Pati 2019 23 grudnia w 17:43- Odpowiedz

    Ile piec to ciasto

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 24 grudnia w 14:11- Odpowiedz

      Najpierw spód 10 minut – potem całość przez godzinę – tak jak jest podane w przepisie

      • a4f845dd2b8cd2e0f2b8516891735250?s=54&d=mm&r=g
        Ilona 2021 23 grudnia w 23:04- Odpowiedz

        4 gwiazdek
        piekę ciasto już 1.5h, po godzinie nawet podkrecilam temperature do 180°C i dalej jest płynny środek. Wszystko zrobiłam tak jak w przepisie, miał ktoś taki problem?

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2021 23 grudnia w 23:07- Odpowiedz

          Hmm, po półtorej godzinie ciasto powinno być już upieczone.

          • a4f845dd2b8cd2e0f2b8516891735250?s=54&d=mm&r=g
            Ilona 2021 23 grudnia w 23:11

            5 gwiazdka
            jest zarumieniona góra ale jak poruszę blaszką to lata jak nie do końca stężała galaretka

          • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
            Beata 2021 23 grudnia w 23:15

            zmniejsz temperaturę aby nie przypiec góry za mocno i piecz aż nie będzie się trzęsł. Masz na pewno sprawny piekarnik? bo tam nie ma sera na tyle aby to się tak długo piekło

  19. 774c1adc732855aba3ac468f7b7a8b3f?s=54&d=mm&r=g
    Damian 2019 22 grudnia w 19:39- Odpowiedz

    Wszystko fajnie ale podane ilości są większe niż na blache 20×30 cm…. Trochę to wprowadza w błąd..

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 22 grudnia w 21:15- Odpowiedz

      Ja go piekę w takiej właśnie blaszce

  20. d0b1476ce01f625151823f7fa8776df5?s=54&d=mm&r=g
    Ania 2019 22 grudnia w 18:08- Odpowiedz

    Ile gotowych mas markowych trzeba użyć, czy 2 będzie ok

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 22 grudnia w 21:16- Odpowiedz

      Weź jedną i dodaj do niej jajka oraz masło

  21. 1a7ba2c94a765fc4991d2ad2c62a5299?s=54&d=mm&r=g
    Justyna 2019 22 grudnia w 11:46- Odpowiedz

    Czy jeżeli używam gotowej masy makowej z puszki to mam dodać resztę składników tzn. Masło i jajka?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 22 grudnia w 16:14- Odpowiedz

      Dodaj – masa będzie lepsza

  22. a24867db0826f137e8b8a65f5f5b8336?s=54&d=mm&r=g
    ewelina 2019 19 grudnia w 09:26- Odpowiedz

    Witam, Czyli przy opcji gotowej masy serowej, dodaje całe wiaderko oraz pozostałe składniki z przepisu do masy serowej. W przypadku gotowej masy makowej, dodaję ewentualnie własne bakalie, jabłka ale pomijam resztę składników z przepisu dotyczącą masy makowej? pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 19 grudnia w 14:05- Odpowiedz

      TAk właśnie :)

  23. d04e36a1be32798bb33509993f966ad8?s=54&d=mm&r=g
    Ewa 2019 4 grudnia w 10:43- Odpowiedz

    Witam :) czy należy podpiec spód przed nałożeniem warstw ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 4 grudnia w 12:14- Odpowiedz

      Nie trzeba go wcześniej podpiekać

  24. e919f9da93f2164048ad7274179491fc?s=54&d=mm&r=g
    przybory kuchenne 2019 23 kwietnia w 14:54- Odpowiedz

    połączenie sera i maku <3 pysznie

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 23 kwietnia w 16:20- Odpowiedz

      Najpyszniej :)

  25. cc45c339fed3c2cff6fc56ad317b1a16?s=54&d=mm&r=g
    Anna 2019 5 stycznia w 19:31- Odpowiedz

    Witam mam sernik z wiaderka z biedronki Vitello co dodać do niego…Dziękuje za odp.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 6 stycznia w 14:14- Odpowiedz

      On „da radę” w tym cieście – twaróg z Biedronki jest rzadszy, ale w tym przypadku masa sernikowa będzie po prostu delikatniejsza :)

  26. 0bdbc220308546e302c3ddd317e7f6c3?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2018 4 kwietnia w 12:44- Odpowiedz

    Serdecznie dziękuję za genialny czytelny i prosty przepiswyszło pysznie ani za słodko ani za gorzkoprzytulam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 4 kwietnia w 17:47- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że przepis ci się spodobał, a ciasto smakowało :) pozdrawiam serdecznie, Beata

  27. dae03562696658b106230af78c21f71d?s=54&d=mm&r=g
    Justa3825 2017 30 grudnia w 09:27- Odpowiedz

    Czy te ciasto, podobnie jak zwykły sernik, jak juz sie upiecze, powinien czekac troszkę dłużej w poekarniku?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2017 30 grudnia w 09:52- Odpowiedz

      Ja go normalnie wyciągam po upieczeniu

  28. 565b54b6cad7eb244450ba45098ecd95?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2017 24 grudnia w 09:50- Odpowiedz

    Dziękuję…przepis SUPER ciasto Rewelacja…Wesołych Świąt

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2017 27 grudnia w 15:47- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo :)

  29. ed84a7067a2a9c40c2a7999d0c2757b6?s=54&d=mm&r=g
    Daga 2017 23 grudnia w 21:40- Odpowiedz

    Poproszę o podpowiedź jak mam zrobić polewę czekoladową na ciasto.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2017 27 grudnia w 15:50- Odpowiedz

      Najprostsza możliwa polewa czekoladowa to połączenie śmietany kremówki i czekolady – 100 ml śmietany kremówki podgrzewasz i do ciepłej dodajesz połamaną tabliczkę czekolady – gorzkiej lub deserowej – i mieszasz aż czekolada się rozpuści. Możesz wylać gorącą, a jeśli jest za bardzo płynna, to najpierw ją przestudź – wtedy zgęstnieje :)

  30. 7e35989afe179d8fe4d27264b5931d84?s=54&d=mm&r=g
    Magdalena 2017 23 grudnia w 19:28- Odpowiedz

    Mój serial właśnie się piecze. Robi sie go lekko i przyjemnie. Mam nadzieje ze Bedzie smakowal równie przyjemnie.

  31. fec49f62cc73006787dffe2f63634058?s=54&d=mm&r=g
    Gabriela 2017 23 grudnia w 17:49- Odpowiedz

    zrobiłam dziś seromakowiec z tego przepisu i wyszedł boski. innego przepisu już nawet nie szukam, a ten zapisuję. użyłam gotowej masy makowej, dodałam do niej dwa jajka, olejek migdałowy, bakalie, cukier waniliowy i troszkę bułki tartej żeby związać całą masę. naprawdę polecam ten przepis każdemu. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2017 27 grudnia w 15:50- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że przepis ci się spodobał – ja też często z niego piekę to ciasto :)

  32. 04577967c6e1adc4104f37c2be3f2a70?s=54&d=mm&r=g
    Daga 2017 23 grudnia w 17:26- Odpowiedz

    Szukając przepisu na seromakowiec
    urzeczona wyglądem zdecydowałam się na ten przepis. Właśnie wyjęłam z piekarnika mąż wydaje same ohy i ahy. Piękny wysoki , upiekłam na blaszce 39/24 z mniejszej by wyskoczył. Mam nadzieję,że będzie smakował tak dobrze jak wygląda.
    Wesołych Świat :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2017 27 grudnia w 15:51- Odpowiedz

      Na pewno będzie smakował :)

  33. 40b188a4b1576d5229a04927203ef8da?s=54&d=mm&r=g
    Jola K. 2017 22 grudnia w 22:47- Odpowiedz

    Witam, dzisiaj piekłam seromakowiec z tego przepisu, wyszedł wspaniale. Ciasto nie opadło. Przepis jest super. Pozdrawiam i życzę zdrowych i wesołych świąt :):):)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2017 22 grudnia w 23:13- Odpowiedz

      Super Jola :) również życzę tobie i twojej rodzinie wesołych świąt :)

  34. 9b856b5530355825cacb61cc87e7c1c0?s=54&d=mm&r=g
    Dorota Hofman 2017 22 grudnia w 16:43- Odpowiedz

    Świetny przepis☺.Dzis robilam i wyszlo przepyszne☺ napewno go powtórzę ☺

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2017 22 grudnia w 23:14- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że ciasto wyszło :)

  35. e2d9cc6253a3fc7d01d015ea9b4643d9?s=54&d=mm&r=g
    Ania 2017 17 grudnia w 21:57- Odpowiedz

    Dziękuję ślicznie

  36. e2d9cc6253a3fc7d01d015ea9b4643d9?s=54&d=mm&r=g
    Ania 2017 17 grudnia w 16:31- Odpowiedz

    Witam, czy jezeli używam twarogu sernikowego z wiaderka o smaku waniliowym to czy reszta skladnikow (maslo, cukier, jajka, budyn) jest potrzebna?
    Pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2017 17 grudnia w 16:39- Odpowiedz

      Tak, jest potrzebna. Mozesz zmniejszyć ilość cukru, jeżeli ser który masz, jest już słodzony.

  37. ddc55e492034d6d98d7c6ae2ac98aad5?s=54&d=mm&r=g
    Dagmara Szudrowicz 2017 15 kwietnia w 12:20- Odpowiedz

    Witam. Mam pytanie: czy masa makowa ma być gęsta? nie wiem dlaczego ale wyszła mi rzadka i przy wykładaniu masy serowej wypływała na wierzch tak że obie warstwy są teraz przemieszane… mam tylko nadzieję że mimo nieciekawego wyglądu będzie się nadawało do jedzenia… narazie się piecze… wszystko zrobiłam jak w przepisie, jedynie mak miałam już gotowy mielony

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2017 15 kwietnia w 20:44- Odpowiedz

      Użyłaś mak mielony czy gotową masę ?
      Sama masa powinna być dość gęsta ale nie twarda. Na pewno powinna być gęstsza od masy serowej

  38. Pomarańczowy sernik na makowym spodzie - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2016 23 grudnia w 06:06- Odpowiedz

    […] Seromakowiec na kruchym spodzie 10 816 views […]

  39. 2db33e9b73c327a7c6093c4d7986607f?s=54&d=mm&r=g
    aga 2016 7 grudnia w 16:39- Odpowiedz

    Witaj! Ile gotowej masy makowej powinnam uzyc?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2016 7 grudnia w 18:01- Odpowiedz

      Gdy robiłam to ciasto z gotowej masy makowej, to dawałam ją całą :)

  40. 38ba1261d9b2813faeed6077eb0b02e0?s=54&d=mm&r=g
    Ilona 2015 28 grudnia w 12:37- Odpowiedz

    wszystko wyszło świetnie :) super przepis. a jakbym chciała zrobić tylko sernik z tego przepisu na mniejszą blaszkę to połowa składników wystarczy? i czy czas pieczenia zostaje taki sam? pozdrawiam

  41. 38ba1261d9b2813faeed6077eb0b02e0?s=54&d=mm&r=g
    Ilona 2015 21 grudnia w 10:21- Odpowiedz

    nie mam gotowej masy makowej. to jest zwykły sypki mak tyle że mielony i zastanawiam się czy nadal mają być 2 szklanki :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 21 grudnia w 10:23- Odpowiedz

      Tak, weź dwie szklanki :)

  42. 38ba1261d9b2813faeed6077eb0b02e0?s=54&d=mm&r=g
    Ilona 2015 21 grudnia w 09:52- Odpowiedz

    i jeszcze pytanie odnośnie kruchego ciasta. składniki na nie mają być zimne czy w temp. pokojowej?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 21 grudnia w 10:17- Odpowiedz

      Ja często robię z takiego masła stojącego na zewnątrz i jest ok – więc nie muszą być specjalnie schłodzone :)

  43. 38ba1261d9b2813faeed6077eb0b02e0?s=54&d=mm&r=g
    Ilona 2015 21 grudnia w 09:49- Odpowiedz

    a jeśli kupiłam mielony już mak to również muszę go dodać 2 szklanki?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 21 grudnia w 10:18- Odpowiedz

      Jeśli masz gotową masę makową, to pomiń w ogóle tą część dotyczącą maku – możesz ewentualnie dodać do niej swoich orzechów, czy rodzynek, aby była „bogatsza”. Możesz też dodać do niej dwa starte na dużych oczkach jabłka – masa nabierze wtedy fajnej konsystencji :)

  44. 38ba1261d9b2813faeed6077eb0b02e0?s=54&d=mm&r=g
    Ilona 2015 18 grudnia w 12:51- Odpowiedz

    Witam, o jakiej śmietanie mowa?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 18 grudnia w 23:09- Odpowiedz

      Zwykła kwaśna śmietana – 12 lub 18 :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy