Ślimaczki pizze
Przepis na pyszne i proste drożdżowe ślimaczki pizze
Odkryj tajemnicę niezwykłego smaku w jednym przepisie! Te pyszne i proste drożdżowe bułki pizze to prawdziwa uczta dla podniebienia. Miękkie i puszyste wnętrze ciasta drożdżowego łączy się z aromatycznym sosem pomidorowym, rozpływającym się serem i ulubionymi dodatkami. To idealna przekąska na przyjęcia, spotkania towarzyskie lub po prostu na popołudniową herbatę. Przygotowanie ich jest łatwe, a efekt zaskakująco smaczny. Wypróbuj ten przepis na drożdżowe ślimaczki pizze i rozkoszuj się intensywnym smakiem w każdym kęsie!
Spis treści
Ślimaczki pizze przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pizzę i bułki drożdżowe, to koniecznie wypróbuj to połączenie – na pewno się nie zawiedziesz!
Ślimaczki pizze przepis
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe do bułeczek
- 15 g drożdży (świeżych )
- 100 ml mleka (ciepłego)
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 250 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 50 g oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka bazylii (suszonej )
składniki na sos pomidorowy do bułeczek
- 150 g passaty pomidorowej ((trochę ponad pół szklanki))
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku ((lub 1 duży ząbek wyciśnięty przez praskę))
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki soli
dodatkowe składniki do ślimaczków
- 100 g mozzarelli
- 150 g kukurydzy z puszki
- inne dodatki
Instrukcja
Jak zrobić ślimaczki pizze
- Drożdże rozkrusz, dodaj do nich cukier, łyżeczkę mąki, zalej ciepłym mlekiem i dokładnie wymieszaj – odstaw w ciepłe miejsce.15 g drożdży, 100 ml mleka, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka mąki pszennej
- W misie miksera umieść pozostałą mąkę, jajko, olej, sól i bazylię, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.250 g mąki pszennej, 1 jajko, 50 g oleju, 1 łyżeczka bazylii, 0,5 łyżeczki soli
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotuj sos pomidorowy – przelej passatę do miseczki, dodaj przyprawy i wymieszaj – jeśli lubisz bardziej pikantny sos, to możesz dodać do niego chili w proszku.150 g passaty pomidorowej, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 0,5 łyżeczki suszonego oregano, 0,5 łyżeczki soli
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat delikatnie wysypany mąką i zagnieć, rozwałkuj na grubość około 1 cm.
- Posmaruj wierzch ciasta sosem pomidorowym, posyp mozzarellą i kukurydzą.100 g mozzarelli, 150 g kukurydzy z puszki
- Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku.
- Potnij ciasto na 8 kawałków.
- Foremkę posmaruj olejem, ułóż bułeczki, przykryj całość ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Posmaruj wierzch bułeczek odrobiną oleju, posyp suszoną bazylią.
- Gotowe bułeczki piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20-25 minut aż będą rumiane.
- Podawaj na ciepło lub zimno.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Drożdżowe bułeczki pizze – uwagi
Ślimaczki pizze, to chyba ostatnio ulubione bułeczki mojego syna. Dawno nic mu tak nie zasmakowało. Na „dzień dobry” zjadł trzy takie bułeczki i chciał więcej. Następnego dnia dostał jeszcze jedną do szkoły i to było za mało! Na dodatek, kazał mi nauczyć go jak się robi takie ślimaczki pizze, aby mógł je robić swoim dzieciom :D
Myślę, że to jest najlepsza rekomendacja jaką mogłam dostać, bo mój syn jest strasznie wybredny w kwestii jedzenia i ciężko go zadowolić. Na pewno te bułeczki będę piekła częściej.
Zresztą czego tu nie lubić – delikatne i puszyste ciasto drożdżowe (jak do drożdżówek, a nie do pizzy), do tego szybki sos pomidorowy na bazie passaty pomidorowej, mozzarella i kukurydza (użyłam kukurydzę, ale możecie dać również inne dodatki – oliwki, wędlinę, cebulę – co tam najbardziej lubicie).
Z podanej porcji otrzymacie 8 dużych bułeczek – chociaż patrząc na mojego syna – to może być za mało ;)
Zapraszam również na bułeczki pizze – nie zaskoczę was, że je mój syn również uwielbia :)
Polecane przepisy na bułki drożdżowe
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne bułki idealne na przekąskę, śniadanie czy też kolację. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
14 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Niesamowicie smaczne! To jedna z najlepszych rzeczy, które robiłam w domu. Często wychodziły mi twarde kamienie przy robieniu ciasta drożdżowego, ale tutaj były pulchne i mięciutkie. Polecam wszystkim :)
Dziękuję bardzo :)
Czy można jakoś zastąpić passate przecierem?
Można. Dodaj do niego trochę wody
Właśnie zrobiłam zrobiłam,dodalam salami i pokrojone oliwki.Ciepłe świetne rownie pyszne jak po ostudzeniu.Petarda!ciasto chyba wypróbuje kiedys pod pizzę pozdrawiam i dziekuje za przepis !
Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał :)
Pyszne, właśnie się zajadamy.Do środka dałam plasterki szynki, posypałam sezamem.Dzięki za przepis.Alicja
Też ostatnio je robiłam i dołożyłam pokrojoną szynkę :)
Moja córka też dostała je dziś do szkoły ;)
Twoja córka, to ma z tobą dobrze :D
Beato! Jakbym czytała o swojej 12-latce Koniecznie muszę zrobić te ślimaczki. Wyznanie Twojego syna po prostu urocze
Dziękuję Majka, czasami dzieci potrafią nieźle rozczulić :)
No racja, sam wygląd już jest świetny
Dziękuję :)